Op donderdag 18 december strijkt Staf Coppens voor de eerste keer in de geschiedenis van Rijker dan je Denkt? neer in het Oost-Vlaamse Kemzeke in de Verbeke Foundation, waar hedendaagse en moderne kunst op een ongedwongen manier worden tentoongesteld. De immense ruimtes - zowel binnen als buiten - maken de Verbeke Foundation tot één van de grootste privé-initiatieven voor moderne kunst in Europa. De ideale plek dus voor een nieuwe schattingsdag van Rijker dan je Denkt?.

Oldtimer en daubigny schilderij stelen de show

Er mag dan wel parkeerplaats zijn, toch komt Tim uit Belsele met zijn Fiat 500L uit 1972 de Verbeke Foundation binnengereden. De man kocht de wagen -“toen echt een wrak”- voor 1500 euro als cadeau voor zijn vrouw. Daarna heeft hij de Fiat meer dan 2 jaar lang gerestaureerd, met het zichtbare gevolg. Spek naar de bek van Staf, die een ritje meteen ziet zitten. Hopelijk komen daar geen ongelukken van, want de oldtimer zou wel eens flink wat waard kunnen zijn. Expert Gert Beets biedt uitsluitsel.

Aan genereuze mannen geen gebrek in de 5de aflevering van Rijker dan je Denkt?, want ook Monique uit Diksmuide kreeg van haar echtgenoot een mooi cadeau. “Dit schilderij heeft mijn man voor me gekocht op de rommelmarkt in Diksmuide. Hij heeft me echter nooit de prijs willen vertellen. Op een dag zag iemand dat het schilderij gesigneerd was door Daubigny en dat het werk wel eens wat waard zou kunnen zijn. Ik ben nogal nieuwsgierig en daarom ben ik hier. Ik zou graag weten wàt mijn man mij eigenlijk cadeau gedaan heeft. Afhankelijk van de waarde ga ik hem voorzichtiger afstoffen”, klinkt het grappend bij Monique. De naam Daubigny doet bij expert schilderkunst Karl Marcelis geen belletje rinkelen, maar een hele klok. Klinkt dus goed, maar over welke waarde spreken we? En niet te vergeten: is het wel een echte, of gaat het om een kopie?

Andere mogelijke schatten in de verbeke foundation

Een oude viewmaster om prentkaarten in de 19de eeuw reeds in 3D te bekijken, 2 spijkerbeelden van Congolese afkomst, een rist Kuifje-autootjes en een gouden Queen plaat: werkelijk alles wordt geschat door de Rijker dan je Denkt?-experten. De ogen van Peter Bernaerts, expert boeken en prenten, gaan al snel blinken bij het zien van een grote atlas van Faden, een van de belangrijkste Engelse cartografen in de 18de eeuw. Als de atlas volledig is, kan de waarde ervan al snel oplopen tot 10.000 euro…

Bij Ariane Massez -experte keramiek en glaswerk- zijn het niet alleen haar ogen die blinken. Ook de kristallen vaas van Emile Galle die op de schattingsdag passeert, een van de grootmeesters van de glaskunst.

In de kerstvakantie gaat Rijker dan je Denkt? er 2 weken tussenuit, maar vanaf donderdag 8 januari 2015 is Staf Coppens er weer met tal van waardevolle objecten en de mooie verhalen erachter.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: