Al van in 2014 heeft de stad Brussel het voornemen om de concessie van het Koninklijk Circus, die tot dan was toevertrouwd aan de Botanique, op te zeggen en voor de toekomst toe te wijzen aan Brussels Expo, een vzw van de stad Brussel onder het voorzitterschap van Philippe Close.

Op basis van een eerdere veroordeling na een rechtszaak ingespannen door de Botanique, werd de Stad Brussel verplicht om een openbare oproep te lanceren voor een nieuwe concessionaris voor de uitbating van deze iconische zaal.

De Botanique en Antwerps Sportpaleis hebben gezamenlijk een heel sterk dossier ingediend en hebben zich, na de niet-onverwachte toewijzing van de concessie aan de vzw Brussels Expo, verplicht gezien om naar de burgerlijke rechtbanken te stappen om hun rechten te verdedigen.

In kortgeding heeft het Hof van beroep te Brussel op 29 juni 2017 de ogenschijnlijke onwettigheid vastgesteld van de overeenkomst. Het hof heeft vervolgens de overeenkomst met de vzw Brussels Expo opgeschort en heeft de Stad Brussel en haar vzw Brussels expo verboden om nog enige rechtshandeling te stellen in uitvoering van deze overeenkomst, en dit tot op het ogenblik dat de rechtbank van eerste aanleg zich ten gronde zou hebben uitgesproken over de geldigheid van de overeenkomst.

Ook een tussentijdse beslissing van de Stad Brussel om – ditmaal ‘ten precaire titel’ – toch de uitbating aan vzw Brussels Expo toe te wijzen werd na een gerechtelijke procedure door de rechter vernietigd.

Vandaag heeft de rechtbank van eerste aanleg over die beoordeling ten gronde een vonnis geveld. Volgens de vaststellingen van de rechtbank waren 5 van de 10 leden van Brussels Expo vzw bekleed met een bestuursopdracht binnen de stad Brussel, waarvan 4 binnen het schepencollege, met name in het bijzonder de burgemeester Yvan Mayeur en de toenmalige schepen van toerisme, die inmiddels burgemeester is geworden, Philippe Close. Deze personen hebben sinds 2014 deelgenomen aan een hele reeks beslissingen in verband met de toewijzing van de concessie. Bovendien heeft de Stad niet de nodige maatregelen getroffen om dit glasheldere belangenconflict en het bijhorende risico op partijdigheid te voorkomen of op te lossen. Dit leidt tot de vaststelling dat de toewijzing van de concessie van het Koninklijk Circus aan de vzw Brussels Expo gebeurd is met schending van de principes van mededinging, onpartijdigheid en gelijkheid van de inschrijvers. De rechtbank vernietigt bijgevolg de overeenkomst gesloten tussen de Stad Brussel en haar vzw Brussels Expo en veroordeelt hen tot de betaling van meer dan 6.000 EUR aan kosten.

De Botanique en het Sportpaleis betreuren de tijd die verloren is gegaan voor het culturele en artistieke leven in Brussel en het leven van de wijk rond het Koninklijk Circus. Ze hopen dat de Stad Brussel het als haar taak zal zien om tegemoet te komen aan de in dit dossier begane onregelmatigheden, met het oog op een serene exploitatie van de zaal. De Botanique en het Sportpaleis bevestigen met nog meer enthousiasme dan voorheen eens te meer hun bereidwilligheid om hierin bij te dragen, in het belang van het Koninlijk Circus en de evenementenbeleving in Brussel.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: