Op zaterdag 22 november was het tijd voor de 9e editie van Speedfest, een festival dat de hardere genres van rock ’n’ roll viert. Plaats van het gebeuren was het Klokgebouw in Eindhoven. In 2006 werd Speedfest opgericht door de Eindhovense band Peter Pan Speedrock. Wat begon met slechts 8 bands is nu 9 jaar later uitgegroeid tot een volwaardig 1-dags festival met 3 podia, 23 bands en enkele DJ’s.

Met de 23 bands, o.a. uit Nederland, Duitsland, Amerika,enz., werden er ook bijna evenveel verschillende genres geprogrammeerd, van rockabilly tot hardcore, van punk tot speedrock. Voor alle liefhebbers van het iets hardere werk was er dus wel een groep te vinden. Dit was zeker ook te merken in het zeer diverse publiek dat in grote getale was afgezakt naar Eindhoven.

Finn Claus Grabke en Philipp Mirtschink, de heren van het Duitse The Picturebooks, kregen de eer om de Thrashers stage te openen. Hoewel ze slechts met 2 zijn, weten ze perfect het podium te vullen en hun energie over te brengen op het publiek. Philipp gaat soms zo te keer dat de security te hulp moet schieten om te voorkomen dat zijn drumstel van het podium dondert.

De optredens volgen elkaar snel op verspreid over de 3 podia, Thrashers, Demolition en Wrecker stage. Zo zien we ook dat niet alles altijd perfect verloopt voor de bands. Bij The Shrine (USA) kwam een kabel los uit de versterker, waardoor de gitaar van de zanger niet langer hoorbaar was. De band speelde onverstoorbaar het nummer uit om nadien het probleem op te lossen. The Peacocks, rockabilly recht uit de Zwitserse Alpen, hadden dan weer een valse start. Hun openingsnummer was nog niet halverwege of er sprong een snaar. Na de reparatie werd er opnieuw gestart en kregen ze iedereen aan het dansen.

Het meest opmerkelijke genre dat op de affiche stond van deze editie van Speedfest was toch wel Gore ’n’ Roll. Dit werd gebracht door het Franse Banane Metalik. Een bizarre combinatie van Punk, Metal en Rockabilly. Ze weten het publiek wel aan het dansen te krijgen met hun aanstekelijke energie en opzwepende muziek. Regelmatig vliegen er decorstukken (vb stukken van een skelet) het publiek in en komt de zanger zelf ook even het publiek ingewandeld. Het zijn zotte mannen die van Banane Metalik en je kan best zelf een keer gaan kijken om goed te weten wat nu juist Gore ‘n’ Roll is.

Van al dat dansen en headbangen krijgt men natuurlijk honger. Maar wie dacht even rustig iets te kunnen eten in de Food Court was er aan voor de moeite. In dit stuk van het gebouw werd het feestje gewoon verder gezet dankzij DJ De Rooie Neger. Hij kreeg iedereen aan het dansen. En wie dacht dat rockers enkel met hun hoofd kunnen schudden is nog nooit op Speedfest geweest. Dankzij de plaatjes van De Rooie Neger werd er onder meer gehakt en de polonaise ingezet.

Feesten werd er ook gedaan met The Adicts, een punk rock band uit Engeland en zeer populair in de jaren 80. Maar dat ze na al die jaren nog steeds een publiek kunnen entertainen bewezen ze hier op Speedfest. De muzikanten gaan gekleed in het wit en de zanger, Keith “Monkey” Warren verschijnt in een zwart glitter kostuum. Op regelmatige tijdstippen tijdens de show worden er confetti en glitters afgeschoten op het publiek wat bijdraagt aan de ‘fun-factor’ van het optreden. Een opgewekte versie van “You’ll never walk alone” vormde het einde van de show en werd luidkeels door iedereen meegezongen.

Bij wijze van traditie mochten de organisatoren zelf, de heren van Peter Pan Speedrock, niet ontbreken op de affiche. Maar afsluiten was weggelegd voor een favoriet van de band, het Noorse Turbonegro. Dat deze band op de affiche stond, was gedurende heel de dag duidelijk merkbaar aan de grote opkomst van de Turbojugend. Dit is de benaming voor de internationale fanclub van Turbonegro. De groep combineert hardrock en punkrock en vormt zo een apart genre dat ook wel eens ‘Death Punk’ wordt genoemd. Hoewel het al een vermoeiende dag was geweest, hadden de fans duidelijk nog genoeg energie over om luidkeels mee te zingen met elk nummer van hun favoriete band.

Uiteraard waren er nog veel meer fantastische optredens zoals onder meer van Madball, Napalm Death, Enforcer, Herder, Wolfskop, Slapshot, The Deaf, Midnight, …
Maar de beste manier om te achterhalen wat voor een zot feestje Speedfest is, is gewoon door volgend jaar zelf een kijkje te gaan nemen!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Speedfest
Datum: 
Zaterdag 22 november 2014
Locatie: 
Effenaar, Eindhoven
Meer over