Saartje fietst, Dominique gaat op zoek naar cacao in een nieuwe Vlaanderen vakantieland-special op Eén

Vanaf zaterdag 29 november zet Vlaanderen vakantieland het werk van Indonesische boeren in de kijker. Saartje Vandendriessche neemt deel aan de Sulawesi Classic, een avontuurlijke mountainbiketocht waarmee Vredeseilanden boerenfamilies steunt in hun strijd om een leefbaar inkomen. De gerenommeerde Brugse chocolatier Dominique Persoone gaat mee op expeditie. Hij verdiept zich in het verhaal van de cacao.

Op 29 november en 6 december neemt Vlaanderen vakantieland de kijker mee naar Sulawesi, een van de 17.508 eilanden die Indonesië rijk is. Saartje Vandendriessche fietst er mee met de Sulawesi Classic, een avontuurlijke mountainbiketocht van Vredeseilanden. De deelnemers zamelen eerst geld in en maken vervolgens van dichtbij kennis met de boeren die Vredeseilanden met dat geld steunt.

De Brugse rock-’n-rollchocolatier Dominique Persoone gaat mee op expeditie en verdiept zich in het cacao-verhaal van het land. Samen beleven ze een avontuur om nooit te vergeten in het land van de cacao, adembenemende vergezichten, vriendelijke bevolking en kuitenbijters om “u” tegen te zeggen.

Met 17.508 eilanden is Indonesië de grootste eilandstaat ter wereld.

Aflevering 1: van Soppeng naar Lamasi

Saartje en de groep van Vredeseilanden zetten de eerste kilometers in op het zuiden van het eiland, in Soppeng. De tocht start meteen stevig langs rijstvelden en koffieplantages, tot ze in Sengkang aankomen. Het is de plek waar Dominique zijn tocht begint, samen met Henkie, een plaatselijke gids. Samen ontdekken ze Danau Tempe, een dorp dat tot de verbeelding spreekt omdat het leven er zich op het water afspeelt. Drijvende huizen, akkers en een tempel: alles gebeurt er op het meer. Dominique zet zijn tocht verder naar het noorden en stopt in Masamba, waar hij de kans krijgt om te doen waar hij zo goed in is: pralines maken met typische kruiden van het eiland. Daarmee verrast hij de fietsers en Saartje, die het zich laten smaken na een zware dag op de fiets. Het avontuur is meteen goed gestart; het belooft een week vol onverwachte ontmoetingen te worden. Zonder drie sterren en jacuzzi’s, maar met onvervalste gezelligheid en natuur waar je van achterover valt.

De volgende dag rijdt het hele gezelschap verder richting Toraja-land. Onderweg wordt duidelijk wat Vredeseilanden wil bereiken op het eiland, en hoe een cacaoboon wordt verwerkt tot chocolade.

Aflevering 2: Toraja-land

Na een unieke nacht bij de plaatselijke bevolking in Lamasi is de fietsgroep klaar om het bekendste deel van Sulawesi te ontdekken: Toraja-land. Saartje rijdt met de Vredeseilanden-fietsgroep langs adembenemende vergezichten, kleine dorpjes en dichte bossen tot in Rantepao, de grootste stad van Toraja-land. Dominique en zijn gids Henkie vergezellen hen om bij te babbelen na hun bezoek aan de beestenmarkt van de stad.

De volgende dag leert het hele gezelschap de rituelen en mystiek van Toraja-land beter kennen. Dominique krijgt de kans om een begrafenisplechtigheid bij te wonen. Begrafenissen worden uitbundig gevierd en gaan gepaard met een aaneenschakeling van mooie rituelen. Een ervaring om kippenvel van te krijgen …

Op de laatste dag van de zesdaagse fietstocht smeert de uitbundige groep de benen nog eens extra in. Ze eindigen met een lastige klim. De eindstreep in Genengkan komt als geroepen! Ook Dominique neemt afscheid van het land waar doden gevierd worden, waar de mensen je met een glimlach welkom heten en waar cacao het tot chocolade schopt. Samen blikken Saartje en Dominique terug op een avontuur om nooit te vergeten.

De Indonesië-special van Vlaanderen vakantieland: op zaterdag 29 november en zaterdag 6 december om 18.10 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: