Dirigent Philippe Herreweghe (°1947) krijgt dit jaar de Klara Carrièreprijs. Met die prijs lauwert de radiozender van de openbare omroep jaarlijks iemand omwille van zijn of haar indrukwekkende loopbaan in de klassieke of jazzmuziek. Klara-nethoofd Chantal Pattyn overhandigt de muziekprijs op vrijdag 30 januari aan Herreweghe in het Concertgebouw van Brugge.

"De opnames van Herreweghe maken deel uit van het muzikale DNA van Klara", legt nethoofd Chantal Pattyn uit. "Er gaat geen dag voorbij zonder dat we de hand van de meester horen in opnames van zijn ensembles Collegium Vocale, La Chapelle Royale of het Orchestre des Champs-Élysées, maar ook in opnames met deFilharmonie of het Concertgebouworkest Amsterdam. Muziek van Bach maar ook van Purcell, Gesualdo, Monteverdi, Haydn, Beethoven, Schubert, Schumann en zelfs Brucker, Mahler en Schönberg."

Klaramedewerkers over Philippe Herreweghe

"Internationaal erkend als een van de grootste Bachvertolkers van onze tijd.” - Greet Van ’t veld

“Met zijn Bach-vertolkingen liet Herreweghe het ‘duivelse katholicisme’ toe op de kansel van Luther.“ - Mark Janssens

"Merkwaardig hoe hij met ogenschijnlijk kleine bewegingen zo'n groot klankuniversum kan scheppen.” - Katelijne Boon

Philippe Herreweghe is een enthousiasmerende, inspirerend mentor voor de nieuwste generatie musici. Dat is hartverwarmend!” - Lut Van der Eycken

Herreweghe is een klankalchemist. Hij heeft de formule ontdekt om op een bijzondere wijze wetenschap en ziel te versmelten. Wat hij aanraakt wordt goud.” - Liesbet Vereertbrugghen

Biografie Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe (°1947) is geboren en getogen in Gent waar hij geneeskunde en piano studeerde. Hij is de vaste dirigent van het Collegium Vocale Gent, dat hij in 1970 zelf oprichtte. Zijn vernieuwende aanpak bezorgde het gezelschap bekendheid en leidde tot een uitnodiging van Nicolaus Harnoncourt en Gustav Leonardt om bij te dragen aan de opnamen van de verzamelde cantates van Bach. Met La Chapelle Royale (1977, Parijs) legt Herreweghe zich toe op muziek uit de Franse Gouden Eeuw en met het Orchestre des Champs-Élysées (1991, Parijs) richt hij zich op het uitvoeren van muziek uit de (pre-)Romantiek op originele instrumenten.

Hij is sinds 1997 ook actief, nu als hoofddirigent, van deFilharmonie en vaste gastdirigent van de Nederlandse Radio Kamer Filharmonie. Ook bij het Concertgebouworkest Amsterdam, het Gewandhausorchester uit Leipzig en het Mahler Chamber Orchestra wordt hij vaak gevraagd.

Van 1982 tot 2002 was Philippe Herreweghe artistiek directeur van de Académies Musicales de Saintes (Frankrijk), sinds 2010 van het Toscaanse zomerfestival De Accademia delle Crete Senesi (Italië).

In zijn loopbaan bouwde hij een discografie van wel meer dan honderd opnames op onder diverse labels. In 2010 start hij met een eigen label Phi om meer vrijheid te hebben bij het registeren van zijn werk. Sinds 2006 geeft Herreweghe jaarlijks iets van zijn kennis door op de Bach Academie.

Omwille van zijn consequente artistieke visie en engagement is Philippe Herreweghe al heel vaak gelauwerd.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: