Stel: iedereen krijgt maandelijks 1500 euro op zijn of haar rekening. Onvoorwaardelijk, of je nu werkt of niet. Voor sommigen klinkt dat als muziek in de oren, anderen vinden het een belachelijk, onwenselijk en niet te realiseren idee. Hét meest gehoorde tegenargument - dat het niet betaalbaar is - zette Panorama aan het denken. Wat doet gratis geld met een mens? Op donderdag 18 december om 21.30 u. op Canvas.

Gratis geld doet werken

“Ik won 2000 euro per maand met Win for Life en ik werk nu meer dan ooit”, legt An uit. An is een doorsnee Vlaamse vrouw. Extra geld zet mensen niet aan tot luiheid, zo blijkt.

Panorama trok ook naar Namibië waar een experiment met een basisinkomen tot spectaculaire resultaten heeft geleid. Mensen zélf laten beslissen over hun leven door gratis geld werkt blijkbaar beter dan de conventionele ontwikkelingshulp.

Een Belgische idee

Het idee is niet nieuw. Meer nog, eigenlijk is het historisch half Belgisch. In de jaren '80 bouwde Philippe Van Parijs een beweging (BIEN) uit met onder meer ondernemer Roland Duchâtelet (Vivant) en Guy Standing (UK). Vandaag voelen ook zij de hernieuwde groeiende aandacht voor het idee van een basisinkomen, vooral door de schijnbaar onoplosbare sociale onrust. De tijd lijkt rijp om in actie te schieten. Zoals … in Zwitserland.

Het kan

Inderdaad, Zwitserland: niet alleen het land van bergtoppen, banken en tennisgenie Roger Federer. In 2016 houden ze daar een referendum over een basisinkomen, betaald door de staat. Panorama wil de discussie ook voor ons land concreet maken en vond een constructief berekeningsmodel. Het is het levenswerk van de Belgische therapeuten Axelle De Brandt en Pierre Catelin, en ingenieur Ismaël Daoud. Samen met de VRT- factcheckers komen ze tot de wiskundige conclusie: het kan!

Panorama verduidelijkt in Iedereen een basisinkomen, donderdag 18 december om 21.30 u. op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over