Eén op acht Vlamingen neemt dagelijks antidepressiva. Bij de bejaarden is dat zelfs ruim één op vier. Ons land is en blijft wereldwijd een koploper in de consumptie van antidepressiva. En dat terwijl ze voor milde depressie nauwelijks meer dan een placebo- effect hebben, maar wel veel schadelijke nevenwerkingen. Panorama vraagt zich af hoe dat te verklaren valt. Op donderdag 17 april om 21.30 u.

“Het vieze kleine geheimpje van de psychiatrie”, zo noemt placebo-wereldautoriteit Irving Kirsch het placebo-effect bij antidepressiva. Uit zijn onderzoek zou blijken dat antidepressiva in veel gevallen nauwelijks meer effect hebben dan zogenaamde placebo-pillen : de verwachting van de depressieve patiënt dat een pil zal helpen volstaat in veel gevallen om voor beterschap te zorgen.

Voor ernstige depressies zouden antidepressiva wel zinvol zijn. „Het is een grove fout ze dan niet te geven,” zegt psychiater Dirk De Wachter. Maar ook dan is het vaak een moeilijke afweging, want de mogelijke nevenwerkingen zijn niet min: misselijkheid, gewichtstoename, verminderd libido, in zeldzame gevallen zelfs agressie en zelfmoordneigingen.

Panorama probeert de redenen van het dubieuze succes van antidepressiva te achterhalen en peilt naar mogelijke alternatieven.

Panorama – De bittere pil : donderdag 17 april om 21.30 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over