Met meer dan 300 dagen zon per jaar en temperaturen rond de 20 graden tijdens de wintermaanden, is Marbella in Zuid-Spanje de plek waar superrijke Europeanen graag overwinteren. In de kleine haven van Puerto Banus verdringen de superjachten elkaar en rijden Ferrari's, Lamborghini's en Bentleys bumper aan bumper. Maar Marbella heeft ook een donkere kant: die van feesten, fraude en maffiapraktijken. Birgit van Mol trok voor Telefacts Winter naar de populaire badplaats.

In de jaren ’50 kwamen de eerste filmsterren naar Marbella, waardoor de stad al snel naam en faam kreeg. Steeds meer celebrities volgden en maakten van Marbella een exclusief vakantieoord. De luxueuze jachthaven Puerto Banus staat al vanaf zijn opening in 1970 synoniem voor dure winkels, elegantie en een hoog m'as-tu-vu-gehalte. Maar Marbella is meer dan alleen exclusiviteit. Britten die goedkoop willen feesten, gaan er uit de bol in de uitgaansbuurt. En criminelen sluizen vanuit de stad drugs binnen in Europa.

Wensley Clarkson weet alles over de clandestiene praktijken in de stad. Hij is journalist en schreef al enkele boeken over de onderwereld van Marbella. Volgens hem is de badplaats een internationale smeltkroes van criminelen geworden: “40% van alle cocaïne in Europa komt uit Spanje. 60 tot 70% van de huizen hier is betaald met zwart geld, Marbella’s economie kan niet meer zonder”.

Telefacts Winter, dinsdag 23 januari 2018 om 21.45 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over