Vandaag start het vierdaagse Sfinks Mixed festival te Boechout. Voor het tweede jaar gratis en, zo besliste Vlaams minister Joke Schauvliege vorige week, voor het tweede jaar zonder subsidies. Voor de organisatie een onbegrijpelijke beslissing. Zeker na de inspanningen om Sfinks Mixed gratis te laten doorgaan en het festival op die manier toegankelijk te maken voor iedereen.

Vlaams minister Joke Schauvliege, bevoegd voor Cultuur, besliste vorige week dat Sfinks Mixed voor het tweede jaar op rij geen subsidies krijgt. In het advies van Kunsten en Erfgoed stelt men dat het gratis maken van het festival voor iedereen een “gemakkelijkheidsoplossing” is en dat “de organisatie probleemloos uit de kosten kan raken door het festival voor iedereen betalend te maken.”

Sfinks Mixed vind dit een onbegrijpelijke beslissing en ziet de dingen anders. We kiezen resoluut voor een gastvrij festival voor iedereen en dit zonder financiële drempel. De eerste gratis editie vorig jaar zorgde maar liefst voor een verdubbeling van het bezoekersaantal. Dat zijn meer dan 70.000 mensen die we graag opnieuw een gratis festivalervaring willen schenken.

Een gemakkelijkheidsoplossing? De economische crisis houdt aan, 10% van de Vlamingen leeft in armoede en cultuur zou enkel voor hen die betalen voorbehouden zijn? Nee hoor! Sfinks Mixed wordt gedragen door meer dan 1.000 fantastische vrijwilligers die het mogelijk maken dat het festival gratis blijft. Ook partners blijven ons steunen in dit nieuwe avontuur.

Sfinks Mixed kijkt met plezier uit naar een mooie tweede gratis editie. Met vier dagen lang muziek van over de hele wereld en dichtbij, een uitgebreid kinderprogramma en een boeiend randprogramma voor iedereen: jong en oud, gezinnen met kinderen, avontuurlijke muziekliefhebbers én mensen uit alle culturen.

Meer Sfinks Mixed

Sfinks Mixed is deze week reeds toe aan zijn 39ste editie. Met artiesten van over de hele wereld en dichtbij, een uitgebreid kinderprogramma en een boeiend randprogramma, kan het vierdaagse festival ook dit jaar iedereen bekoren. Extra inzet gaat naar o.a. het kinderprogramma, een uitgebreid DJ-programma en duurzaamheid door een uitgekiend afvalbeleid. Na een geslaagde eerste gratis editie vorig jaar, is het festival ook in 2014 gratis voor iedereen.

Verspreid over vier podia staan op Sfinks Mixed artiesten als The Gladiators feat. Droop Lion (Jamaica), Tinariwen (Mali), Leki (België/Congo), Discobar Galaxie (België), Jupiter & Okwess International (Congo), Orquesta Aragón (Cuba), Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba (Mali), Flip Kowlier (België), Halve Neuro ft. Slongs Dievanongs (België), Boddhi Satva (Centraal-Afrikaanse Republiek), Septeto Santiaguero (Cuba), LeFtO (België), D. WattsRiot (UK), Marfox (Portugal), Les Z’arbs (België) en Theater Tol (België). Zie http://bit.ly/1jJAafN voor meer informatie over de artiesten.

Voor families is Sfinks Mixed het ideale festival om samen van te genieten. In de Kidz Village krijgen kinderen hun eigen festival en in de Concerttent openen Vroink, Amigos, De Piepkes en Radio Oorwoud al swingend elke festivaldag.

Op de festivalweide komen bezoekers de hele dag door vrolijke parades en rondreizende acrobaten tegen zoals de Castellers Jove de Barcelona (menselijke torenbouwers) en de waterbar van Aksident. Op de kleurrijke wereldmarkt zijn spulletjes vanuit alle hoeken van de wereld te vinden en info van humanitaire organisaties over hun projecten verspreid over de wereld.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Sfinks Mixed
Datum: 
Donderdag 24, vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 juli 2014
Locatie: 
Boechout

Reservatie:

Meer over