Op donderdag 17 april bevraagt Koppen 450 jongeren uit het vijfde middelbaar naar het ideale lichaam. Koppen ondervindt verder hoe vlot je online drugs kan kopen en bezoekt gepassioneerde vaklui die nog echt de tijd nemen voor hun ambacht.

Nood aan echte lijven

Koppen bevraagt 450 jongeren uit het vijfde middelbaar naar het ideale lichaam. Opmerkelijk: 80 procent van de meisjes en de helft van de jongens heeft het gehad met al die gefotoshopte modellen in bladen en op tv.

“Er is nood aan een bredere seksuele vorming, die ook focust op een gezond lichaamsbeeld in plaats van vooral op soa’s en anticonceptie,” zegt Bart Degryse (Sensoa). Koppen neemt samen met Bart de proef op de som in het vijfde ASO van het Koninklijk Atheneum in Gent. Vijf gewone mensen gaan naakt voor een ‘speciale’ les en confronteren de jongeren met hun onzekerheden. “Wij willen echte lijven zien,” is de conclusie.

High Online

XTC, amfetamines, cocaïne ... de lijst met drugs die je online kan kopen is eindeloos. Koppen doet de test. Ongelooflijk hoe gemakkelijk je XTC, MDMA en cocaïne in je brievenbus kan krijgen. Netjes verpakt in een zakelijke brief.

Uit een recente bevraging blijkt dat zeven procent van de Belgen het voorbije jaar online drugs heeft gekocht. “Een verdubbeling in vergelijking met de voorbije jaren,” zegt Peter Blanckaert van het Belgische Early Warning System on Drugs. En het gaat niet alleen om illegale drugs. Online zijn er ook honderden ‘legal highs’ te verkrijgen.

Baxter (22) uit het Engelse North Yorkshire heeft al 62 soorten legale en illegale drugs uitgeprobeerd. Hij neemt ons mee in zijn trip. “Ons land werkt aan nieuwe wetgeving om de groei van die ‘legal highs’ aan te pakken,” zegt Peter Blanckaert. “De drugs die je online kan kopen, zijn meestal niet getest op mensen. Wie dit koopt, speelt voor proefkonijn.”

Passie voor ambacht

Welke vakman neemt nog de tijd om vlees van een bijna uitgestorven koeienras te versnijden zoals het moet? Of om een Belgisch schapenras te fokken dat bijna was verdwenen voor een gerijpte kaas op aloude wijze? De beenhouwer en de kaasmaker die Koppen volgt, zijn uitzonderingen in tijden van paardenvlees in lasagne en andere voedselschandalen.

“De vakkundigheid van vandaag en de kwaliteit van toen wil ik in ere houden,” zegt Hendrik Dierendonck uit Sint-Idesbald. Dezelfde passie zien we 300 kilometer verder in Acremont. “Ik ben de enige kaasmaker in het land met een Zwitsers diploma,” zegt Peter De Cock. Allebei verkopen ze hun artisanale producten zowel aan de gewone man in de straat als aan topchefs als Sergio Herman. “Zulke ambachtslui inspireren ons. We delen dezelfde passie.”

Koppen: op donderdag om 20.40 u. op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over