OakTree noemt zichzelf een ‘akoestisch jazz-folk-improvisatietrio’ en werd in 2008 gevormd in een atypische bezetting, bestaande uit zangeres Sarah Klenes, celliste Annemie Osborne en accordeonist Thibaut Dille. Hun respectievelijk muzikale achtergronden zorgen voor een interessante mengelmoes van klanktexturen. Hun muziek bevindt zich op het kruispunt van hun passies en interesses: klassieke muziek, jazz, balkanmuziek, wereldmuziek en vrije improvisatie.

Sedert januari 2014 toerde het trio al met nieuwe composities en gastmuzikanten door België (o.a. JazzLab Series), Luxemburg, Frankrijk en Griekenland. Die gastmuzikanten zijn tegelijk ook componisten met wie het trio een grote affiniteit voelde en die hen uitnodigde om mee te schrijven aan hun tweede CD ‘well’: Michel Massot (trombone, tuba, zang), Tcha Limberger (viool en zang) en Kristof Hiriart (zang en percussie).

‘well’ laat 9 eigen composities, 4 gastcomposities en 1 cover van Sam Cooke (A change is gonna come) horen. De ‘well’ is alvast een dynamische uitnodiging om een dialoog te genereren met het publiek. Het verwijst ook naar de ‘bron’ die het trio plots ontdekte toen het nieuwe wegen en orkestraties verkende, vanuit de wens om met hun nieuwe repertoire meer ruimte en een diep verankerde muziek te creëren. De ‘well’ kan ook gezien worden als de bron die de ‘oaktree’ doet groeien, een eik met vele muzikale vertakkingen die gevoed wordt door een permanente dynamiek en waarvan de ruisende bladeren de luisteraars wil meevoeren naar een dromerige, poëtische wereld, en uitnodigt op een reis door een sensitief en creatief universum.

Los van de instrumenten spelen ‘stemmen’ een zeer grote rol. Naast zangeres Sarah Klenes zingen immers ook alle vijf andere muzikanten mee op de nummers. Dat gegeven groeide organisch tijdens het creatieproces. Enerzijds zongen Annemie Osborne en Thibault Dille spontaan hun spellijnen mee. Anderzijds hebben de gastmuzikanten een hoofdzakelijk mondelinge aanpak van het muzikale materiaal en spelen ze sowieso al op een zeer lyrische en vocale manier. Dat versterkt zeker het gemak waarmee de luisteraar de muziek kan vatten en in gedachten meereizen.

Zangeres Sarah Klenes: “Als trio hebben we de samenwerking met de drie gastmuzikanten als magisch en verrijkend ervaren. We voelden ons gestimuleerd en geïnspireerd om nieuwe horizonten te verkennen en gedurfde muzikale keuzes te maken. Wij willen sowieso gefundeerde en geëngageerde muziek maken die op elk moment lyrisch blijft. We willen tevens een muzikale taal ontwikkelen waarbij we zowel creëren als hercreëren tijdens de momenten op het podium. Een beetje zoals muzikale koorddansers, we willen geven en we durven tegelijk risico nemen.”

In 2012 bracht OakTree al de CD ‘a dos d’âmes (Mogno) uit, een avontuurlijk en intimistisch album dat slingert tussen compositie en vrije improvisatie en waarin ze verrassen met speelse wendingen, ritmische vondsten en bijzondere klankweefsels. De nieuwe CD ‘well’ is alvast een voortzetting van hun repertoire met eigen composities die nu nog zelfzekerder en vrijgevochten klinkt en steeds lyrisch blijft. ‘well’ kwam er o.m. dankzij een beurs van 10.000 euro die OakTree won als ‘Jong Jazztalent 2013’. Die wedstrijd is een initiatief van Gent Jazz Festival en Brouwerij Duvel-Moortgat en wordt sedert 2013 toegekend aan een bijzonder en ambitieus project op basis van een onderbouwd dossier met visie.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over