Goele Bormans

De nachtmerrie van elke ouder is zijn / haar kind zien sterven voor ze zelf sterven. Maar wat als uw kind dan nog eens zegt er een einde aan te willen maken? Op een avond komt je kind de woonkamer binnen en zegt alsof het de normaalste zaak van de wereld in dat het hun laatste avond is. Alles heeft ze praktisch geregeld, waar ze het doet, hoe, wanneer, met wat en zelfs alles voor nadien ligt al vast. Een moeder die denkt een laatste kans te krijgen omdat haar dochter het haar vertelde en dus alles in de strijd gooide. Een dochter die vastberaden is ermee door te gaan maar haar moeder gewoon de schock wilde besparen. Beide beleven ze de avond op een manier die lijnrecht tegenover elkaar staat maar hen beide de kans geeft afscheid te nemen. Wat zeg je in zo'n situatie? Er valt waarschijnlijk veel te zeggen, maar wat is het juiste? Heb je wel tijd om alles te zeggen?

Het stuk "Nacht, moeder" werd geschreven door Marsha Norman. Het won verschillende prijzen waaronder de "Pulitzer Price". In België wordt het momenteel met succes gespeeld bij het productiehuis Paljas in een regie van Christophe Ameye. Maar wie kroop er dan in de huid van moeder en dochter? Op televisie zijn ze het. Maar nu ook op de planken: Marleen Merckx en Leen Dendievel.

Het stuk is redelijk hard, zo'n verhaal komt binnen of toch tenminste als het goed gespeeld is. Marleen en Leen slaagden erin het publiek te raken. Ondanks de zware materie probeerden ze toch het stuk luchtig te houden met af en toe een vleugje humor of een bepaalde handeling. Na de voorstelling bleef het even stil om daarna uit te barsten in luid applaus. Zowel Marleen als Leen hebben een naar ingetogen prestatie neergezeten. Een stuk dat je tot nadenken zet maar wel de moeite is om te zien.

Het stuk speelt nog in verschillende commerciële centra tot en met twee juni 2018. Meer info en tickets kan je vinden op www.paljas.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over