Duitsland en Argentinië speelden zondagavond de finale van het WK, maar de échte finale vond even daarvoor plaats op Gent Jazz Festival. Chick Corea & Stanley Clarke speelden er een magisch concert en hun versie van ‘Spain’, waarbij Hiromi Uehara en Corea elkaar afwisselden achter het klavier zal nog lang bijblijven.

Het was de apotheose van een schitterend openingsweekend waarin de gevestigde waarden zoals Katché-Bona-Legnini-di Battista, Joshua Redman Quartet en een uitmuntende Dave Holland ‘Prism’ hun rol met verve vervulden. Het publiek reageerde echter met nog meer enthousiasme op relatief onbekend namen als Ibrahim Maalouf, Hiromi en LABtrio. Op de Garden Stage lieten vooral trompettist Avishai Cohen en Jon Batiste een bijzonder sterke indruk na.

Hoewel een deugddoend zonnetje best wel eens had gemogen, blijken slechte weersomstandigheden geen vat te hebben op de beleving van het festival. Met twee overdekte podia en honderden overdekte terrasplaatsen had het publiek weinig last van de regen.

Deze week op Gent Jazz

Donderdag 17 juli wordt een dag waarop minimalisme, jazz, alternatieve en klassieke muziek elkaar ontmoeten. Op het podium staat niemand minder dan de Italiaanse pianist Ludovico Einaudi. Dezelfde dag zie je ook jazz-zangeres Melanie De Biasio (zopas nog op Rock Werchter) en de geniale Ólafur Arnalds. Mis zeker onze persoonlijke aanrader niet: het intense post-jazztrio Plaistow. De Garden Stage wordt het speelterrein van Julia Holter, Bogus en Broken Twin.

Vrijdag 18 juli staat in het teken van singer-songwriters en intieme muziek. Niemand minder dan Agnes Obel prijkt bovenaan de affiche.
Damien Rice meets Bill Withers, we verwachten niets minder van songsmid Michael Kiwanuka. Dez Mona en Few Bits zijn van het beste wat de Belgische muziekscene te bieden heeft. Tip voor de alternatieve fijnproever is het eclectische BADBADNOTGOOD met hun unieke mix van jazz en hip-hop. Dans Dans creëert in de Garden Stage een wereld vol garagejazz, psychedelische blues en donkere rock-‘n-roll.

Zaterdag 19 juli draait rond 'music for the soul'. Met kleppers als Charles Bradley, José James, Gabriel Rios en Delv!s sluiten we het festival al swingend af.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: