Onder het motto STROMEN presenteert de Muziek Biënnale Niederrhein dit jaar een programma dat landsgrenzen en muziekgenres overschrijdt. De vierde editie van de Muziek Biënnale Niederrhein vindt plaats van 30 augustus t/m 5 oktober 2014. Op 30 locaties in de regio Maas-Rijn Noord vinden 50 concerten plaats, ontmoeten lokale muziekverenigingen muzikale grootheden en wordt een programma samengesteld met en voor jonge muzikanten. De Muziek Biënnale presenteert dit jaar o.a. Brechts Dreigroschenoper op een scheepswerf in het Nederlandse Velden, rock- en metal nummers uit de jaren ’90 in klassieke bezetting en een Band Camp voor opkomende popbandjes uit de Euregio. Ook biedt ze opkomend muzikaal talent een exclusief podium en worden topconcerten georganiseerd met internationale artiesten. Zaterdag 30 augustus a.s. vindt in Kulturforum Franziskanerkloster in Kempen (Duitsland) de feestelijke opening van het festival plaats.

De regio Niederrhein is een rijk muzieklandschap dat jaar na jaar op eigen kracht internationale concertreeksen en festivals voortbrengt. Genoeg voedingsbodem en potentie dus om in het culturele gebied, dat begrensd wordt door de Rijn, de Maas en de Waal, een muziekbiënnale te organiseren.

Tweejaarlijks (sinds 2008) vormt de biënnale hét muzikale middelpunt van de regio Niederrhein. Met ruim 30 concertlocaties aan beide kanten van de grens, speciale producties uit de regionale muziekscène en ontmoetingen met internationale grootheden vormt de Muziek Biënnale Niederrhein het grootste muziekfestival in de regio. Het festival is een grensoverschrijdend evenement waar organisatoren, musici, componisten en muziekinstructeurs uit de hele regio samenkomen om gezamenlijk projecten te initiëren en nieuwe impulsen te geven aan het muzieklandschap, ook in Limburg.

Eén van die projecten is de uitvoering van Brechts Dreigroschenoper aan de Maas door …Op Locatie. Op zondag 31 augustus a.s. om 16.00 uur vindt, precies 86 jaar na de allereerste uitvoering, de opera plaats op een scheepswerf in het Limburgse Velden. Het stuk wordt, onder leiding van regisseur Cees Rullens en musicus en componist Nard Reijnders, uitgevoerd door zeven solisten uit Limburg, Hongarije, Polen en Duitsland. Zingend vanaf de Maasoever en een boot worden zij vergezeld door een orkest en een koor. Zowel professionele acteurs als amateurs maken hun opwachting in het stuk.

Tegelijk met de uitvoering van de Dreigroschenoper vindt in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond onder leiding van de Maastrichtse koordirigent Hans Leenders het zangconcert Pantha rhei (klank in beweging) plaats van Franciscuskoor Venlo en Schönhausen-Chor Krefeld. Het zeer gevarieerde a capella-programma dat in het kader van de Muziek Biënnale Niederrhein wordt uitgevoerd omvat zowel oudere als hedendaagse muziek.

Op zondag 28 september om 16.00 uur vindt in het kader van de Muziek Biënnale Niederrhein het concert Als in de stroming van een waterval plaats van het Ruysdael Kwartet in Domani (voormalige Dominicanenkapel) in Venlo. Met werken van Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy en Johannes Brahms zal het meermaals onderscheiden Nederlandse ensemble die middag een levendige stroom van klanken teweegbrengen.

Onder leiding van het Huis voor de Kunsten Limburg vindt tijdens de Muziek Biënnale Niederrhein een Band Camp plaats voor opkomende bands. In oktober ontmoeten bands uit Limburg, Gelderland en de Duitse regio Niederrhein elkaar tijdens een workshopweek. Naast het uitwisselen van ervaringen en de mogelijkheid om nader kennis te maken met elkaar, staat in deze week de praktijk op de voorgrond. Tijdens verschillende coachingsessies kunnen de deelnemers hun muzikale kennis verbreden, zich verder ontwikkelen en samen met anderen nieuwe dingen uitproberen. In de daarop volgende weken treden de bands op in hippe bars en op grote festivalpodia in de grensregio.

Meer informatie over bovenstaande en andere muziekevenementen die tijdens de Muziek Biënnale Niederrhein plaatsvinden, is te vinden op www.muziekbiennale.eu en in het festivalmagazine dat te downloaden is via de website www.hklimburg.nl/muziekbiennale. In het magazine vindt u tevens informatie over het bestellen van kaarten voor de diverse voorstellingen.

De Muziek Biënnale Niederrhein is een samenwerkingsproject van Kulturraum Niederrhein, het Huis voor de Kunsten Limburg en de deelnemende musici en podia. Het festival wordt ondersteund door de regionale cultuurpolitiek NRW, de Provincie Limburg, de kunststichting NRW en vele fondsen en sponsoren. Het festival wordt, in het kader van het INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland, gefinancierd met gelden van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRE) en begeleid door het programmanagement van de Euregio Rijn-Maas-Noord.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: