Vanaf mei 2015 is de Britse militaire begraafplaats Lijssenthoek in Poperinge het serene toneel voor indringend muziektheater over de Eerste Wereldoorlog. De voorstelling komt er op vraag van de Stad Poperinge en met steun van Toerisme Vlaanderen. Het wordt geen musical, ook niet zomaar theater, maar wel een complete onderdompeling in de persoonlijke oorlogsverhalen van enkele oorlogsgetuigen – op de exacte plek waar ze die hebben beleefd. Het script is van Willem Wallyn, Indra Siera neemt de regie op zich.

Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge is de grootste hospitaalbegraafplaats van de Ieperboog. Op deze site rusten bijna 11.000 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het is een multiculturele begraafplaats, waar mensen van dertig nationaliteiten begraven zijn: Britse soldaten, maar ook slachtoffers uit onder meer Frankrijk, Duitsland en zelfs China. Er ligt ook één vrouw begraven: verpleegster Nellie Spindler.

Van 1915 tot 1920 was op het gehucht Lijsstenhoek een evacuatiehospitaal gevestigd, ideaal gelegen langs de spoorlijn Poperinge-Hazebrouck, zodat zieken en gewonden snel konden worden geëvacueerd. Veel soldaten zagen een opname in een evacuatiehospitaal als een verlossing, weg uit de vreselijke loopgraven. Maar voor velen werd Lijssenthoek hun eindbestemming.

‘Flanders Fields – Eindbestemming Poperinge’ dompelt de toeschouwers onder in de persoonlijke verhalen van enkele prominente getuigen, met de begraafplaats zelf als indrukwekkend en sereen decor. Uiteraard kan je niet om de oorlogsellende aan het front heen, maar deze voorstelling wil ook de kameraadschap belichten, en de ontspanningsmogelijkheden die het evacuatiehospitaal bood.

Het script van ‘Flanders Fields – Eindbestemming Poperinge’ wordt geschreven door scenarist en filmmaker Willem Wallyn. Wallyn regisseerde de kortfilms ‘Urinoir Dogs’ en ‘Dear Jean-Claude’, en draaide de langspeelfilm ‘Film 1’. Hij schreef scenario’s voor tv-reeksen als ‘De Rodenburgs’ (VTM), ‘Zone Stad’ (VTM), ‘Albert II’ (Eén), ‘De Ridder’ (Eén) en ‘Aspe’ (VTM).

"Zoals iedereen, ben ik altijd overweldigd door de trieste schoonheid van de soldatengraven die symmetrische lijnen trekken door Flanders Fields. Het is dan ook een bijzonder gevoel om met hun schimmen aan mijn schrijftafel te zitten."

De regie van ‘Flanders Fields – Eindbestemming Poperinge’ is in handen van Indra Siera. Siera regisseerde de tv-series ‘Fans’ en ‘Oud België’, en had de creatieve leiding over ‘Debby & Nancy’s Happy Hour’. Hij regisseerde ook verschillende afleveringen van ‘Zone Stad’, en werkt momenteel aan de tv-serie ‘Professor T.’.

"Het voelt aan als een grote, GROTE eer. Maar ook als een verdomde plicht... om hier een meesterwerk van te maken. Maar de hand van deze 'dirigent' moet en zàl onmerkbaar naar de achtergrond verdwijnen. Alleen uitvoerders, verhaal en locatie voor verblindend voetlicht. Voor alle gevallen zonen en dochters die niet meer zijn of zouden ..."

Vanaf midden september zullen de voorstellingen in verkoop gaan maar bekijk hier al de trailer.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over