In de laatste aflevering van Moerkerke en De Vrouwen wordt een groot taboe doorbroken. Vrouwen met een alcoholprobleem spreken met Cathérine openlijk over hun verslaving. Niet anoniem, wazig en onherkenbaar gemaakt, maar zichtbaar en herkenbaar, met hun eigen stem. Deze vrouwen hebben al hun moed samengeraapt om voor de camera hun verhaal te doen, om zo het taboe te doorbreken, om vrouwen te helpen die gevangen zitten in een wereld vol schuld en schaamte.

Speciaal voor deze aflevering brengt Cathérine 24u door in een ‘safehouse’: een discrete plek waar vrouwen samenkomen om te herstellen van hun alcoholverslaving. Alleen in die beschermde omgeving willen ze hun verhaal kwijt, vertellen ze hoe hard ze moeten vechten tegen die verslaving en hoe ze met die enorme schaamte- en schuldgevoelens omgaan.

Want vrouwen die drinken, worden anders beoordeeld dan mannen. Vrouwen zijn tenslotte ook moeders en mogen niet falen in die rol. Daardoor gaan ze het drinken sneller gaan verbergen, en wachten ze veel langer om hulp te zoeken.

Zo kon Lies, 42 jaar, haar verslaving meer dan 20 jaar verborgen houden. Ze begon al vroeg te drinken, tijdens het uitgaan, waar ze al gauw merkte dat ze behoorlijk wat kon verzetten. Lies werd een problematische drinker, een gevaar voor haar omgeving, zegt ze zelf: “Familie, vrienden, iedereen was weg. Dat is voor mij het moment geweest waarop ik begon door te draaien. Het was het schoonste cadeau dat ze me konden geven, door volledig te zeggen: nu kunnen wij u niet meer helpen.”

Caroline, 37 jaar, had voor de buitenwereld alles om gelukkig te zijn. Twee gezonde kinderen, een mooi huis, een man die ervoor zorgde dat vrouw en kinderen niks te kort kwamen. Maar haar drukbezette man kwam amper nog naar huis, de eenzaamheid begon te knagen en er ontstonden relatieproblemen. Caroline zag in het glas wijn haar oplossing, en het ging van kwaad naar erger. “Ik ben ’s morgens vroeg eens wakker geworden in de wagen. Mijn oudste zoon stond daar en vroeg: mama, waarom slaap jij in de auto?”

Lucy, 36 jaar, leeft op dit moment van uur tot uur. Ze heeft de psychiatrie net verlaten, waar ze maandenlang geprobeerd heeft om van haar verslaving af te geraken. Tevergeefs. Ontwennen is voor haar een bijna onmogelijke opdracht geworden. “Ik ga pas naar de supermarkt als het niet anders kan. Maar dat is met een heel klein hartje. Je komt binnen en het eerste wat je ziet is champagne en wijn. Dat is echt heel moeilijk.”

De volledige afleveringen van Moerkerke en de Vrouwen zijn live en uitgesteld te bekijken op vtm.be en via de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: