September 1991. Het Rode Kruis wil een ‘opvangcentrum voor 150 politieke vluchtelingen’ openen in het afgedankte Bethaniënklooster van de Antwerpse gemeente Lint. De kleine gemeente is verscheurd, met actiecomités vóór en tegen. Het schepencollege heeft verzet aangetekend tegen het plan. Zwarte Zondag (24 november 1991) is niet veraf. In die context besluit de Panorama-redactie een live uitzending aan het probleem te wijden, in Lint. Het werd een rumoerige avond, daar in Lint. Memotv zendt de reportage van toen integraal opnieuw uit, op dinsdag 16 september om 23.05 u., na Reyers laat.

De openingsbeelden spreken boekdelen: de Lintse fanfare baant zich al spelend een weg tussen een massa Vlaams Blokmilitanten met zwartgele borden. Die scanderen “Eigen volk eerst”. De angst staat in de ogen van de muzikanten. In het parochiecentrum van Lint verdringen voor- en tegenstanders zich rond journalisten en sprekers. Het gejoel en gefluit is niet van de lucht.

Turbulente uitzending

Eindredacteur Paul Muys: “Het werd een incidentrijke uitzending. Er was zelfs politie in de zaal, om meteen te kunnen ingrijpen.” Regisseur Jean-Pierre Coppens: “Wij werden geterroriseerd door het Vlaams Blok. Ik ben in een haag gesmeten, en bestuursdirecteur Mark Gevaert is tijdens de uitzending uit de zendwagen moeten gaan, omdat hij ziek werd van de spanning.”

Muys en de andere journalisten, Alain Coninx, Walter Zinzen, en William Van Laeken, kunnen zich tijdens hun interviews nauwelijks verstaanbaar maken. Miet Smet, op dat moment Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie, lijkt de enige die koelbloedig de meute trotseert. De agressie bereikt haar hoogtepunt als Isabelle A bij wijze van intermezzo live haar zomerhit Blank of zwart zingt. Samen met een zwarte zanger, die schaamteloos wordt uitgejouwd.

Lastige zoektocht

Net zoals de uitzending, is ook de zoektocht naar de opname niet vanzelfsprekend verlopen. In het archief was oorspronkelijke tape spoorloos. Ook navraag bij de nieuwsredactie leverde geen succes op. Daarna nam de redactie van Memotv contact op met de journalisten, die ondertussen allemaal met pensioen zijn: ook zij hadden geen opname. De mensen van het VRT-archief hadden intussen ontdekt dat er een VHS-kopie bestond, maar die bevond zich in …. Marokko. Bij het bedrijf dat voor VRT de tapes digitaliseert. Speciaal voor Memotv is de tape opgespoord en versneld behandeld. Maar toen bleek het geluid niet synchroon te lopen met het beeld. Gelukkig kon dat probleem worden opgelost. Klank en beeld zijn van minder goeie kwaliteit (kopie van VHS), maar de historische waarde van dit document is onschatbaar. Memorabele televisie.

Memotv

Memotv presenteert wekelijks Memorabele Momenten uit de Televisiegeschiedenis die de Canvaskijker zelf kan kiezen via Canvas.be. Elke week heeft hij de keuze tussen vier onvergetelijke programma’s uit het rijke VRT-archief. Dat kunnen legendarische sportuitzendingen zijn, spraakmakende reportages, dramaproducties, quizzen, kortom: alles wat de VRT-archivarissen 60 jaar lang gekoesterd, bewaard en gerestaureerd hebben voor later. Nu dus.

Er kan online gekozen worden van dinsdagavond tot de maandag vóór de uitzending, om 12 u. ’s middags. Dan wordt de ‘winnaar’ bekendgemaakt op canvas.be: dat programma wordt dinsdagavond uitgezonden. Het programma met het minst aantal stemmen valt af, en de nummers 2 en 3 schuiven door naar de volgende week. Vanaf dinsdagavond staat het nieuwe aanbod dan online, en kunnen de kijkers opnieuw stemmen.

Bekijk een fragment op http://www.canvas.be/video_overzicht/283506

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over