ƚBM focust zich op de invloed van black metal anno ’14 en speelt in op de brandende actualiteit van het genre. Niet toevallig 30 jaar nadat de Noorse legendarische black metal band Mayhem werd opgericht. En niet toevallig 20 jaar nadat hun debuut ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ - een van de invloedrijkste black metal albums ooit – verscheen.

MAYHEM -30th anniversary (Nor.)

Mayhem kon onmogelijk ontbreken in de reeks ƚBM [INSPIRED BY BLACK METAL] omdat het in wezen een eerbetoon is aan de invloed van deze legendarische black metal band. Hun debuut-EP ‘Deathcrush’ (’87) zette alvast de toon: zowat elke track (‘Silvester Anfang’, Deathcrush’, ‘Chainsaw Gutsfuck’,...) werd later een bandnaam an sich. Op hun beurt leende Mayhem hun naam van de song ‘Mayhem with Mercy’ van de peetvaders van de black metal: Venom.

Hun volwaardig debuut ‘De Mysteriis Dom Sathanas’  - lees: ‘Over het Mysterie van de Heer Satan’ - wordt beschouwd als het meest invloedrijke black metal album aller tijden. De release van het album werd overschaduwd door een golf van schandalen die ‘openbaringen’ van hedendaagse tabloids het equivalent maken van een luchtige grap.

Zanger Dead (Per Ohlin) haalde de plaat niet, want schoot zichzelf door het hoofd. Mayhem-oprichter en gitarist Euronymous haalde evenmin de plaat. Hij werd namelijk in ’93 vermoord door bandgenoot Varg Vikerness aka Count Grishnackh aka black metal legende Burzum. Die had op zijn beurt op dat moment reeds een aantal brandstichtingen van eeuwenoude Noorse kerken op zijn CV staan. Op de hoes van ‘De Mysteriis Dom Sathanas’  sierde overigens een foto van de Nidaros kathedraal uit Trondheim die de band plande op te blazen tijdens de release van het album.

En toch: de band overleefde. En viert zelfs dit jaar zijn 30ste verjaardag. Met zowaar een nieuw album (‘Esoteric Warfare’) en nog steeds Hongaar Atilla Csihar – die we eveneens kennen van zijn samenwerking met Sunn 0))) – als imposante frontman.

Openen doet de Belgische melodische black metal band Saille. Inmiddels hebben ze reeds twee albums op hun naam ‘Irreversible Decay’ (’11) en ‘Ritu’ (uit ’13). Het blad Metal Underground hierover: “While the big names have slowly become caricatures of themselves and lost credibility over time, Saille is a symphonic black metal act that keeps the dark flame burning.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Mayhem
Datum: 
Dinsdag 20 mei 2014
Locatie: 
Ancienne Belgique, Brussel

Reservatie:

Meer over