Sam Sparro, Stereo MC’s, The Sore Losers, Natalia, TLP, Kapitein Winokio, Flip Kowlier, Coely … Het zijn er al te veel om op te noemen, en toch gooien we er nog een hele lading nieuwe namen bovenop. Puggy, Kraantje Pappie, Horses on fire, Billie Kawende, Udo, Halve Neuro, Delv!s, Wayne Gidden, Buscemi, Warhola, Dunja & Tom Nelson, DJ Zaki, Hydrogen Sea … In totaal prijken er maar liefst 67 muzikale acts op de affiche van Maanrock, van ijzersterke Mechelse bands tot grote internationale namen. Vanaf vandaag kun je de hele programmatie en extra informatie terugvinden op onze nieuwbakken website: www.maanrock.be

Zet vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 augustus met stip in jullie agenda’s. Het laatste weekend van augustus is Mechelen een en al Maanrock. Drie dagen in de plaats van twee. Maar liefst vier podia: het Groot podium op de Grote Markt, het Feest podium op de IJzerenleen, het Apart podium aan de Lindepoort en het Klassiek podium in het Hof van Busleyden. Daar komen nog extra omkadering, straatanimatie, food en lounge corners bovenop.

“Kortom, Maanrock wordt nog meer een stadsfestival. Jong of minder jong, rocker van het eerste uur, liefhebber van klassieke muziek of dansgrage fan van elektronica … Iedereen komt op Maanrock aan zijn trekken. Nu de affiche helemaal rond is, is ook de vernieuwing duidelijk: Maanrock als totaalbelevenis, een brede en kwaliteitsvolle programmatie, het ontdekken van nieuwe plekken en pleinen in de stad, en een flink deel van de programmatie gebeurt in samenwerking met Mechelse partners zoals Moonclub, Casco Phil, Café Malvine, Club Kamikaze, Moonshack en de Hafabra’s”, aldus Kristof Calvo, voorzitter mmMechelen Feest.

Groot podium, grote namen

Aan het einde van het schooljaar, gaven we niet alleen een verrassingsoptreden van Bandits, maar ook al een eerste reeks namen cadeau. Sam Sparro, Stereo MC’s en The Sore Losers palmen op zaterdag de Grote Markt in. Met veel plezier kunnen we daar nog een paar kleppers aan toevoegen: Puggy bijvoorbeeld, getipt als ‘nieuwe hype’ en heer en meester wat melodieuze rock betreft. Ook Delv!s, Horses on Fire en Polarjacket, de winnaar van de Maanrockrally 2013, komen die dag een ferme, onvergetelijke show opvoeren.

Op zondag hadden we al: Natalia, Kapitein Winokio, Flip Kowlier en Bandits. Doe daar nog Nederlandse vaste waarde Kraantje Pappie, en ook Halve Neuro en Udo bovenop en je weet nu al dat het dak eraf gaat.

Feest podium op maat

Elektronische muziek? Daar hoort een imposant podium bij! Eén adres: Tailormate, een Mechels productiehuis, gespecialiseerd in prestigieuze podia en andere constructies, dat al een hele hoop kleine, grote, nationale en internationale events op haar palmares heeft staan. Na hun opmerkelijke prestaties op festivals als Rock Werchter, Tomorrowland en PinkPop voelden ze zich dit jaar geroepen om hun eigen stadsfestival een duwtje in de rug te geven. Daar zijn wij natuurlijk uiterst dankbaar voor!

“Aan de kant van het Schepenhuis bouwen we een uniek dance-podium op basis van zeehavencontainers,” vertelt Maarten Provinciael, communicatieverantwoordelijke van Tailormate, “In het midden van de IJzerenleen komt een dansplatform dat een indrukwekkend overzicht geef. Het ‘deck’ biedt plaats aan 600 personen en deelt de ‘festivalstraat’ op in 2 kleine pleinen wat de gezelligheid ten goede zal komen. Het andere stuk wordt ingericht als eet- en relaxhoek.”

Alken-Maes zorgt mee voor de nodige sfeer en gezelligheid, want genieten van goede muziek doe je met vrienden en een frisse Maes pils binnen handbereik. Op de Grote Markt lanceren zij de langste toog van Mechelen en hier, achteraan op de IJzerenleen die wordt omgetoverd tot een heuse festivalstraat, voorzien ze een sfeervolle oase van rust. “De beroemde Maes Music containers zetten de toon. Daar wordt er Maes pils, Maes Radler, Mort Subite kriek en Desperados van het vat geserveerd,” licht Annelore Marynissen, communicatieverantwoordelijke van Alken-Maes, toe. “Aan het uiteinde van de IJzerenleen wordt een Maes Radler Lounge gecreëerd waar de festivalganger even kan uitblazen en genieten van een dubbel verfrissende Maes Radler met citroen of pompelmoes.”

Het Feest podium op de IJzerenleen trapt al op vrijdag 29 augustus het festival in gang. Moonclub, al jaar en dag trendsetter in het Mechelse uitgaansleven, verzorgt die avond de programmatie. “Moonclub is een feest van en voor Mechelaars. We zijn heel blij dat we deze keer ook een Maanrock editie kunnen lanceren.”, zegt Ignace Degens van Moonclub.

Om 17u bijten Moonclub resident-dj’s Kurt Verheyen en Koen De Munter de spits af. Vanaf dan gaat het alleen maar crescendo met acts van Buscemi, Lester Williams, Coely, Lady S en afsluiters Gunther D & Skyve.

Je houdt maar beter genoeg energie over want de twee daaropvolgende dagen passeren er nog meer grote namen op het Feest podium: TLP, Pat Krimson, Hermanos Inglesos, DJ Zaki, Bodyspasm, B (Goose), Guy-Ohm, Sam Ostyn, DConvict, Tempogeist, Rakka, Biest/Yuboy Jeffrey/Kain; Axel Haube, Jerry May, Hydrogen Sea.

U ziet het: urban en dance muziek van alle slag, zowel voor het grote publiek als voor de echte kenners van het genre. Kom zeker eens kijken. En trek jullie dansschoenen aan.

De ontdekkingen van het Apart podium

Aan de Lindepoort, op een idyllisch plein met zicht op de toren, gaat het apart podium de volle honderd procent voor kwaliteit, verrassingen, nieuwe ontdekkingen en een kleurrijke mix van genres: van Blues en Americana tot RnB, Soul, Jazz, en Metal …

De Zomer is van Mechelen dus kiezen we ook hier voor een verrijkende samenwerking met Mechelse partners die grondige kennis van zaken hebben. Café Malvine, Moonshack en Club Kamikaze zorgen elk een dag vanuit hun eigen expertise voor een ijzersterke programmatie op maat. Je zal er de minder bekende artiesten aan het werk zien, opkomend talent dat misschien volgend jaar de hoofdpodia van ’s lands grootste evenementen afschuimt. Niet te missen dus!

Café Malvine op vrijdag

Café Malvine is een cultuurcafé, vlakbij het dorpsplein van Heffen, met oog voor lokaal talent, uitgewaaierd over een heel breed scala aan genres.

“Ik was uiteraard zeer verrast toen men ons begin dit jaar vroeg of we één van de podia van Maanrock voor onze rekening wilden nemen,” zegt Ward Bosmans, initiatiefnemer Café Malvine. “We zijn nog maar een goed jaar bezig. Het feit dat onze programmatie nu al zoveel bijval krijgt, is een enorme stimulans voor ons om op de ingeslagen weg verder te gaan. Voor de allergrootste namen moet je misschien niet bij ons zijn, maar je kan er wel van op aan dat je bij ons vandaag de sterren van morgen ontdekt.”

Jonna mag de spits afbijten. Haar mengeling van jazz, pop en bossa nova laat niemand onbewogen. Met Tin Soldier in the Underwoods kiezen we voor een nieuwe, zeer veelbelovende band uit Gent met een mix van blues, americana en chanson.

Dunja Mees hoeven we uiteraard niet meer voor te stellen. Ze speelde trouwens in februari samen met Tom Nelson al de pannen van het Café Malvine-dak.

De Engelse singer songwriter en soulzanger Wayne Gidden krijgt over de plas niets dan lovende commentaren. En niet van de minste. Onder andere The Beautiful South en The Style Council zijn fans. Rawhide zorgt én voor een feestje én voor kippenvel. Ze behoren tot de allerbeste Blue Grass bands van Europa. En geef toe, sinds de Broken Circle Breakdown houden we daar toch allemaal van. Afsluiten doen we met Billie Kawende. Deze talentvolle soul en R&B-zangeres is geen onbekende in Mechelen. Zij mag het Café Malvine podium de nacht in swingen.

Moonshack op zaterdag

Op zaterdag palmt Moonshack vzw het Apart podium in. Al zeven jaar lang organiseren zij optredens en feestjes met één mooie missie voor ogen: een ware revival van hun geliefde 50’s, 60’s en 70’s muziekgenres zoals funk, soul, reggae, afrobeat, blues, ska, exotica ...

“Wij willen mogelijkheden scheppen voor artiesten, groepen en dj’s die live begeesterende shows opvoeren”, vertelt Kim Verschueren van Moonshack, “We zijn dan ook heel blij dat we op zaterdag de programmatie voor onze rekening mogen nemen. Op die manier kunnen we een veel breder publiek laten meegenieten van ons project.”

Tiny Legs Tim feat. Steven Troch is de opener van dienst met een rustige, bluesy two men show. Fugu Mango, aanstormend Brussels talent gaat over naar een mix van indiepop en afrobeat. The Upsessions steken nadien het vuur aan het lont. Ze staan erom bekend met hun opzwepende Ska echte, onvergetelijke feestjes te bouwen. Tot slot neemt Exotica-band The Left Arm of Buddha ons mee naar verre oorden, naar een smeltkoers van culturen: de Hawaiiaanse Tiki-cultuur, Afrikaanse ritmes, Oriëntaalse dans ... En dat allemaal op het Apart podium, pal onder de Sint-Romboutstoren.

Club Kamikaze op zondag

Club Kamikaze is de vaste waarde voor de alternatieve muziekscene in het Mechelse, waarbinnen er ruimte is voor werkelijk alle genres. De muziekclub bestaat uit jongeren die andere jongeren de kans bieden om met muziek bezig te zijn.

“Bij ons kun je het hele jaar door optredens en muziekevents meepikken,” zegt Stef Winkeleers, zelf 18 jaar. “Club Kamikaze wil maar al te graag Maanrock nog meer pit geven dit jaar en belooft dan ook om er zondag een ‘ferme lap op te geven’!

We hebben de programmatie opgedeeld in drie stukken, met het oog op een ruime variatie aan muziekgenres. In een eerste blok laten we de hardere gitaren aan het werk met Black Vulture (Groove Metal) en Brutus (Metal/Post Rock). Vervolgens doen we het iets rustiger aan met Hear, Hear! (a cheer) (lofi indie) en het opkomende Warhola (Melancholische popmuziek in een elektronisch jasje). Naar het einde toe gaan we weer iets steviger, maar tegelijk toegankelijk zodat het feest kan losbarsten met GIRL (soul/pop/rock) en Flatcat (Punkrock / Poppunk). Daartussen zorgen dj’s voor een feestelijke, gezellige ambiance.

Klassiek podium

Op zaterdag, tussen 12 en 20 u, trakteren kleine groepjes musici van Casco Phil het publiek op een gevarieerd en vooral zomers repertoire. “We konden onze geen mooiere setting voorstellen dan Hét Hof van Busleyden”, aldus Veerle Simoens, general manager van Casco Phil. “Om te beginnen, gaan we van Mozart naar Piazzolla. Weense klassieke muziek die versmelt met zwoele Argentijnse tango, bij Casco Phil kan het!”, vertelt Veerle Simoens.

“Daarna nemen we het publiek mee doorheen de 18de en 19de eeuw en maken we kennis met componisten uit de twee bekendste muziekmetropolen: Wenen en Parijs.

Mozart mag uiteraard ook hier niet ontbreken, maar eveneens Rossini en Schubert, of Bizet, met zijn wervelende Carmen, zullen Busleyden betoveren.” Tussen deze concerten door kan u zowel Café Klassiek, een intrigerende workshop voor kinderen, als inspirerende soundchecks meepikken.

Een dag later is het de beurt aan de harmonieën, fanfares en brassbands uit onze contreien. Mechelen heeft immers een rijke HaFaBra-traditie. Tien verschillende verenigingen zorgen voor een gevarieerd en evenwichtig aanbod. Een ding staat vast: ambiance verzekerd.

Zonder podium

Vier podia? Nee, we willen nog meer. Daarom voorzien we op zaterdag en zondag een opmerkelijk aanbod aan mobiele acts en straatanimatie. Casco Phil zal met haar Time Machine Concerts - gaande van Cello Suites, een strijktrio tot percussie - enkele leegstaande panden in de binnenstad opfleuren. Verder struinen verschillende straffe gezelschappen door de straten van Mechelen. Van cabaret tot percussie, van kindertheater tot rondrijdende salsamuzikanten, u zal ongetwijfeld ogen en oren te kort komen.

Anders en Beter

Met ons gloednieuwe label "Anders en Beter" geven we een pluim aan standhouders en mobiele acts die tijdens Maanrock een speciaal engagement tonen op vlak van ecologie, duurzaamheid, Fairtrade, solidariteit, diversiteit ... Initiatieven die net dat kleine verschil maken. Initiatieven die onmiskenbaar Anders en Beter zijn dus. Je herkent de standhouders, acts en andere initiatiefnemers aan hun Anders en Beter’-sticker.

SignUp vzw voorziet op zondag tolken Vlaamse Gebarentaal tijdens de concerten van Kapitein Winokio, Bandits, Halve Neuro, Kraantje Pappie, Flip Kowlier en Natalia. “Dank zij de samenwerking met de organisatoren van Maanrock wordt er op deze manier weer een festival opengesteld voor doven en slechthorenden, zodat zij, samen met hun familie en vrienden, kunnen zien en voelen wat muziek betekent”, zeggen Marinette Kegels en Miet Peters van SignUp.

Trommelende vuilnismannen illustreren op een ludieke manier hoe je afval kan recycleren tot muziekinstrumenten, een kindertheater kaart subtiel de opwarming van de aarde aan, en twee bomen bewegen zich voort op wind- en zonne-energie.

Ook wat food betreft, leggen we andere accenten. Zo verwelkomen we bijvoorbeeld de biologische en vegetarische Natuurfrituur of The Himalaya Club, die zich inzet voor de inwoners van Buthan en Tibet. De komende maand maken we een resem nieuwe Anders en Beter-initiatieven bekend via onze website.
Net dat ietsje meer?

Je kan helemaal gratis van Maanrock profiteren, maar wie zichzelf eens écht goed wil verwennen, weet hier vast en zeker zijn gading te vinden. Wij voorzien twee fantastische formules om uw festival net dat ietsje meer te geven. Zo is er voor het eerst een afterparty toegankelijk voor iedereen.

Tickets zijn te koop vanaf 22 juli via onze website www.maanrock.be en aan de ticketbalie van UIT (Hallestraat 2-4-6, 2800 Mechelen / Openingsuren: Ma-vr: 10-17u – Za: 10-16u – Zo: 12u30-16u)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Maanrock 2014
Datum: 
28, 29 en 30 augustus 2014
Locatie: 
Grote Markt, Mechelen
Meer over