Het is een memorabele avond geworden, donderdagavond in De Bijloke in Gent. Thomas Vanderveken speelde er samen met Brussels Philharmonic voor een nokvolle zaal het pianoconcerto in a mineur van Edvard Grieg. Het was de apotheose van het parcours dat hij het voorbije jaar heeft afgelegd om het concerto in te studeren en zo zijn jongensdroom te realiseren.

Naast het concerto van Thomas waren er ook optredens van de jonge violiste Hanne Dauwe, de winnares van de wedstrijd Speel het hard, en toppianisten Liebrecht Vanbeckevoort, Eliane Rodrigues en Jef Neve. De hele avond werd live gestreamd op canvas.be en via de Facebook-pagina van Canvas. Het concert werd ook uitgezonden op Klara. Dat de prestatie van Thomas door het publiek gewaardeerd werd blijkt uit de online-kijkcijfers en de reacties op de sociale media.

Op Canvas.be hebben 15.326 mensen gemiddeld 48 minuten van het concert bekeken. Dat is erg veel voor canvas.be, zowel het aantal kijkers als de duurtijd, en zeker voor een klassiek concert.

Op Facebook haalden beide delen van het concert ruim 70.000 videoviews. Gemiddeld 23.000 bezoekers keken minstens een halve minuut, met in totaal bijna 5000 uur kijktijd. Ook dat zijn bijzonder mooie cijfers voor Canvas.

Ze bevestigen het succes van de televisiereeks die toe nu toe (na vijf van de zes afleveringen) gemiddeld 255.000 kijkers haalde. In totaal bereikte het programma de voorbije weken al 762.000 kijkers.

Daarmee slaagde Thomas speelt het hard in zijn opzet: met klassieke muziek een breed publiek bereiken.

De laatste aflevering van de reeks wordt uitgezonden op woensdag 13 december om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be. Die aflevering is helemaal gewijd aan het concert, met beelden van de voorbereiding en achter de schermen.

Ook het concert zelf wordt nog uitgezonden op Canvas en vrtnu.be: op zondag 7 januari om 20.15 u.

Ook de reacties op Twitter waren erg lovend:

  • Nooit gedacht dat ik hier met mijn vingers en tenen gekruist en met tranen in mijn ogen naar ne presentator zou zitten luisteren ... nu al proficiat! Chique dinges! #thomasspeelthethard
  • Schitterende reeks, @ThomasVdveken ! Ik ben geen liefhebber van klassieke muziek, maar ik heb toch erg genoten! Heel erg benieuwd naar de laatste aflevering, proficiat!!! #thomasspeelthethard
  • @ThomasVdveken : Dikke proficiat met jouw topprestatie! Traantje weggepinkt - adembenemend mooi #thomasspeelthethard #kippenvel #doorzetter #trots
  • Onbekendheid met het protocol heeft niéts met intellect te maken. Dat applaus bewijst dat #thomasspeelthethard nieuw publiek naar de klassieke muziek brengt. Straf gedaan.

#Thomasspeelthethard was gisterenavond trouwens trending op Twitter.

Droom die uitkomt

Voor Thomas Vanderveken was het concert een kinderdroom die uitkwam. Hij studeerde een tijdje aan het conservatorium Zijn droom om toppianist te worden, liet hij varen voor een carrière in de televisiewereld. Een jaar lang had hij ervoor geoefend, met de hulp van drie toppianisten : Liebrecht Vanbeckevoort, Eliane Rodrigues en Jef Neve. Hij vond zijn uitvoering zelf niet perfect, maar toonde zich op VRT NWS toch bijzonder tevreden: "Er zijn veel mensen die mij gezegd hebben - en dat is gewoon waar - : niet de bestemming, maar de reis is belangrijk en ik heb een fantastische reis gemaakt, een reis in de muziek. Ik hoop maar dat de klassieke muziek hier wel bij vaart. Aan iedereen die hier Aan iedereen die hier ook maar enige belangstelling voor had, zou ik zeggen: ga eens naar een echt concert van een echte pianist, dan zal je zien hoe het echt moet zijn en dat is fantastisch.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: