400.000 Vlamingen en Nederlanders deden de test

Wie hebben de grootste woordenschat, Nederlanders of Vlamingen? Ruim 400.000 Nederlanders en Belgen deden 600.000 keer mee aan het zogenaamde ‘Groot Nationaal Onderzoek’ naar taal onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Gent. Een unieke momentopname van de Nederlandse taal. De resultaten worden bekendgemaakt in een aflevering van het VPRO-programma Labyrint, dat op Canvas wordt uitgezonden op maandag 16 december om 19.30 u. Later die week is er ook Het Groot Dictee der Nederlandse taal (woensdag 18 december om 21.40 u.).

‘Voor ons was het ook een grote verassing, zoveel deelnemers.’, stelt Prof. Marc Brysbaert, taalpsycholoog aan de Universiteit Gent. Samen met onderzoeker Emmanuel Keuleers stelde hij een lijst van 52.000 woorden en 21.000 nepwoorden samen. Deelnemers moesten online beoordelen of een woord wel of niet bestond.

Brysbaert: ‘Dit is wel echt de eerste keer dat we op een wetenschappelijke manier zijn nagegaan welke woorden effectief door mensen gekend zijn en welke niet. Het onderzoek vond plaats binnen het volledige Nederlandse taalgebied met honderdduizenden responsen, als dusdanig zal dit een blijvend ijkingspunt zijn. We kunnen dat bijvoorbeeld gebruiken om de moeilijkheid van teksten na te gaan.’

600.000 deelnames, betekent 40 miljoen gegevens over 52.000 woorden.

Het taalonderzoek is de vijfde editie van het Groot Nationaal Onderzoek, een initiatief van NTR, VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Labyrint: Groot Nationaal Onderzoek Woordenschat : Maandag 16 december om 19.30 u. op Canvas 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: