Op donderdag 11 december test 'Koppen' uit hoe het is om zonder suiker te leven. We eten allemaal teveel suiker en dat is ook één van de redenen waarom veel Belgen te dik zijn. 'Koppen' brengt verder het hartverscheurende verhaal van Margaux. Ze is zes wanneer ze ziek wordt. Haar beenmerg functioneert niet goed, alleen met een stamceltransplantatie kan ze genezen. Er wordt een donor gevonden en Margaux begint aan een chemokuur om klaar te zijn voor de transplantatie. Maar dan haakt de donor af. En 'Koppen' is er bij wanneer dertien Amerikaanse oud-strijders met hun families op bezoek zijn in de Ardennen, voor ‘The Beyond Band of Brothers Tour’. Ze zijn bij de laatste veteranen van de Slag om de Ardennen.

Zonder suiker

We eten dagelijks vijf keer meer suiker dan goed voor ons is, tot 45 kg suiker per persoon per jaar. Het is één van de redenen waarom de helft van de Belgen te dik is. Koppen-presentator Tim Verheyden leefde een maand zonder suiker. Na het afkicken de eerste week stelt hij vast dat leven zonder suiker je veel fitter en energieker maakt. Maar hij merkt ook hoe moeilijk het is om producten te vinden waar absoluut geen suiker aan toegevoegd is.

Presentatrice Annick Ruyts stopte een half jaar geleden met suiker en maakt alles wat ze eet zelf. "Uit groenten, fruit, pasta en aardappelen halen we al genoeg suikers, maar toch kapt de voedingsindustrie overal maar suikers bij die we niet nodig hebben. Daar kan ik me echt over opwinden. We weten niet wat we eten."

Koppen bekeek ook de brooddozen in een gemiddelde Vlaamse school. Daar loopt het eigenlijk al mis, vindt diëtiste Tanja Callewaert. "Ik zie veel witte boterhammen met choco. Kinderen die dit blijven eten, worden later mijn patiënten."

Dag meneer de donor

Dag mijnheer de donor, ik haat je. Ik vind het niet leuk dat je neen zegt. Nu duurt het nog langer voor ik zal kunnen genezen. Weet jij wel wat ik allemaal moet missen ? Als je het niet wilt, waarom ben je dan donor geworden?

Margaux is zes wanneer ze ziek wordt. Haar beenmerg functioneert niet goed, alleen met een stamceltransplantatie kan ze genezen. Er wordt een donor gevonden en Margaux begint aan een chemokuur om klaar te zijn voor de transplantatie. Maar dan haakt de donor af.

Er zijn wereldwijd 22 miljoen stamceldonoren beschikbaar, maar 15% van hen is niet meer bruikbaar op het moment dat men ze echt nodig heeft, omdat ze zelf ziek zijn of omdat ze niet meer gemotiveerd zijn. Voor de patiënten en hun familie komt dat hard aan.

De echte band of Brothers

"Vele van mijn kameraden waren dood. Sommigen leefden nog en riepen: ‘Help me. Help me, mama.’ Ik kom dat nooit te boven…" Vince (90) is één van de laatste veteranen van de Slag om de Ardennen. Hij vocht met de geallieerden de laatste, bepalende strijd van de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitse Wehrmacht van Hitler. De tol was hoog: bijna 200.000 soldaten sneuvelden in vijf weken tijd. Vince overleefde het. Hij was toen amper 20 jaar.

Het grote publiek kent het Ardennenoffensief en de Amerikaanse jongens die erin vochten uit de bekroonde fictiereeks ‘Band of Brothers’ van Steven Spielberg en Tom Hanks. De makers baseerden zich op de echte feiten én op de echte mensen, soldaten zoals Vince. Dertien Amerikaanse oud-strijders zijn vandaag met hun families op bezoek in de Ardennen, voor ‘The Beyond Band of Brothers Tour’. Ze vertellen ons over de kou, de angst, de eenzaamheid en het verlies. Vaak voor het eerst, want ze hebben hun pijnlijke herinneringen diep weggeborgen.

Koppen: op donderdag 11 december om 20.40 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over