Vanaf zondag 21 september start KLARA met een nieuwe radioreeks gewijd aan filmmuziek: The Original Soundtrack, the French edition. Presentator van dienst is zanger en songschrijver Bent Van Looy. In deze 5-delige reeks gidst hij de luisteraar door zijn Parijs, waar elke straat, elk parkje en elke brug over de Seine ooit wel eens dienst heeft gedaan als filmdecor. Wie kan nog aan het Louvre voorbijlopen zonder te denken aan The Da Vinci Code of The Three Musketeers? De Moulin Rouge? Dat is toch Nicole Kidman en Ewan McGregor zingend op het dak. De Champs-Élysées? Dat is Jean-Paul Belmondo die in de armen van Jean Seberg zijn laatste adem uitblaast in A Bout de Souffle.

Bent woont vlak bij het Canal Saint-Martin, waar ooit Le Clan des Siciliens zich schuilhield, waar Amélie Poulin steentjes over het water keilde of Pierre Richard van een brug wou springen.

In zijn favoriete bistro waar hij Charlotte Gainsbourg wel eens tegen het lijf loopt, is het niet moeilijk om je in een scène uit l'Aille ou la Cuisse te wanen of Ratatouille. Uitkijkend over de daken van de stad, kan je er alleen maar De Aristokatten bij denken. 'Parijs is een afrodisiacum. In Parijs is romantiek verplicht'. Bent beaamt de clichés. Maar voor Bent is Parijs veel meer dan het suikerzoete Parijs waarin Audrey Hepburn in een jurk van Givenchy langs de Seine flaneert. Er is ook nog het Parijs van de banlieues, een minder fraai decor dat niettemin mooie cinema heeft opgeleverd voor o.a. La Haine of Les 400 coups, de eerste langspeelfilm van François Truffaut. En al deze films hebben één ding gemeen: mooie soundtracks. Bent Van Looy verdiepte zich voor deze reeks in de discografieën van Georges Delerue, Philippe Sarde, Vladimir Cosma… en het beste wat de Parijse filmmuziek te bieden heeft.

Vanaf 21 september, 5 zondagen lang, van 18u tot 20u te horen op KLARA.

De gelijknamige 3CD-compilatie is vanaf 12 september overal verkrijgbaar.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: