Goele Bormans

Twee jaar geleden brachten we een prachtige avond door op het Donkmeer in Berlare. Maar ook dit jaar zorgde Festivaria met Kiss me Kate voor een zalige avond. Al waren de weergoden hen iets minder goed gezind tijdens de repetities, tijdens de première bleef het al een geluk lekker droog. Terwijl het zonnetje langzaam onder ging over het meer, liep de tribune langzaamaan vol. Enkele BV’s kwamen hun collega’s een hart onder de riem steken, en poseerden even voor de fotografen voor de natuurlijke wall van het Donkmeer. Om negen uur ’s avonds was het eindelijk zo ver. De zon was gaan rusten en wij zaten met een dikke jas klaar om het spektakel te aanschouwen.

Kiss me Kate brengt het verhaal van Fred en Lili. Lang geleden waren ze gelukkig getrouwd, maar ondertussen iets minder gelukkig gescheiden. Na jaren staan ze nog eens samen op de planken in het Ford’s Theatre in Baltimore om “de getemde feeks” van Shakespeare te brengen. Gezien het Fred (Jan Schepens) zijn theater is doet hij er alles aan om Lili (Goele De Raedt), die ondertussen een bekende Hollywood actrice is, gelukkig te houden. Maar al gauw komt Lili erachter dat Fred eerder zijn oog heeft laten vallen op de jonge en ambitieuze Lois Lane (Line Ellegiers). Zij droomde al jaren van een grote rol in het theater en kreeg dankzij Fred hier de kans toe. Al zijn daar ook wel kapers op de kust, Lois blijkt een geheim verleden te hebben en ook Bill (Michiel De Meyer), een acteur met een gokverslaving, loopt achter haar aan. Als de schuldeisers (James Cooke en Bert Verbeke) van Bill dan ook nog eens opdagen in het theater, maar door zijn schuld achter Fred aan gaan, wordt het allemaal een beetje spannend. Zal de spanning tussen Fred en Lili ervoor zorgen dat de show een flop wordt? Of slagen ze er toch in hun persoonlijke gevoelens even aan de kant te zetten? Zal Bill of Fred er in slagen het hart van Lois te veroveren, of loopt een derde er mee heen? Zullen de schuldeisers de show stelen? Of juist alles in het water doen vallen?

Vele vragen, vele antwoorden, maar slechts één manier om het te weten te komen… Tickets kopen en gaan zien! Er wacht je hoogstwaarschijnlijk met het Belgische weer een koude avond, maar die zal snel opgewarmd worden door de acteurs. Terwijl jij gezellig onder het dekentje kruipt, gaan enkele acteurs het water in voor een schitterende dansscène. Een scène die je mond doet openvallen en kippenvel bezorgt (van de koud of niet, dat houden we geheim). Onder de prachtige sterrenhemel, kregen we een musical om van te genieten. En ook dit jaar werd deze afgesloten met vuurwerk! Het enige wat we elke keer weer jammer vinden, is dat de show niet live wordt gespeeld. Doordat de muziek niet live is en er dus niet live hoeft gezongen te worden, kan er wel weer meer worden ingezet op de dans. Wat een leuk resultaat geeft. Maar de gesprekken tussen de acteurs zijn toch een beetje onnatuurlijk. Al deed de cast hier uitstekend dubwerk, toch missen we iets.

Zoals reeds eerder gezegd, gaf dit wel meer ruimte om in te zetten op de dans. Leuke choreografieën uit de hand van Ingrid Coppieters maakten sommige scènes toch echt af. Niet alleen de professionele acteurs, maar ook het ensemble danste erop los. Om het ensemble te versterken maakten ze gebruik van nog twee steengoede dansers, namelijk Nordin De Moor en Hakan Quintelier. Naast het dansen, vertolkten zij ook enkele kleinere rollen in het stuk. Zo dongen ze samen met Michiel naar de hand van Line. Line studeerde nog maar juist af aan het Conservatorium en kreeg meteen een prachtige rol en dit helemaal terecht. Het plezier spatte van het podium en in haar solo stuk heeft ze toch bij vele mannen de harten sneller doen slaan. Haar tegenspeler was Michiel die met zijn dans- en zangkusten dan weer het vrouwelijke deel van het publiek overmeesterde. Jan en Goele schitterden in de hoofdrollen, met hun speels en subtiel gebekvecht deden ze het publiek vaak lachen. Als was het niet altijd even speels. Ze deden elkaar den duvel aan, maar dat maakte het juist zo interessant om naar te kijken. Twee fantastische acteurs die weeral het beste van zichzelf gegeven hebben. Last but not least hebben we nog het beangstigende duo, of moeten we zeggen komisch?, Bert en James. Perfect synchroon zweefden ze over het podium. De twee vormden het perfecte gangsterduo en zorgde toch meer voor de komische noot dan voor een beetje schrik.

Tijl Dauwe was de regisseur van dienst en heeft hier een pareltje neergezet. Hij slaagde erin met de cast, de leuke musical van Cole Porter en het prachtige decor van Marnik Baert ons een hete avond te bezorgen. Een spektakel in open lucht dat je zeker niet mag missen. Kiss me Kate was prachtig en een echte aanrader. Heb je nog lege avonden in je agenda en weet je niet wat te doen op die warme zomerdagen die eraan komen? Kijk dan snel of er nog een plaatsje vrij is en haast je naar het Donkmeer. De openluchtmusical speelt nog tot en met 2 september. Kiss me Kate bezorgt je een prachtige avond onder de schitterende sterrenhemel.

Tickets en info op www.festivaria.eu

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: