Kinepolis neemt de Nederlandse groep Wolff-bioscopen over. Hiermee verwerft Kinepolis 9 bestaande bioscopen in Nederland, meer bepaald in Huizen, Groningen, Enschede (2 vestigingen), Rotterdam, Nieuwegein en Utrecht (3 vestigingen), evenals twee nieuwbouwprojecten voor de bouw van een megaplex in Utrecht en een multiplex in Dordrecht. De groep Wolff is niet enkel actief als bioscoopuitbater, maar ook als filmprogrammator en aankoopcentrale voor derde bioscopen. Ook deze activiteiten worden overgenomen door Kinepolis. In het kader van haar expansieplannen ontwikkelt Kinepolis daarenboven nog een eigen project voor de bouw van een multiplexbioscoop in Nederland.

Met de overname van de Nederlandse groep Wolff-bioscopen voegt Kinepolis geografisch een nieuw land toe aan haar bestaande portefeuille van bioscopen in België, Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Polen. De overname past in de expansiestrategie van de Kinepolis groep die aan een ruimer publiek haar filmbelevingsconcepten wil aanbieden en aldus waarde wenst te creëren voor haar aandeelhouders.

De Wolff-bioscopen die op heden in exploitatie zijn, onthaalden in 2013 nagenoeg 1,6 miljoen bezoekers. De bioscopen worden gehuurd van derden en genereerden in 2013 gezamelijk een genormaliseerde EBITDA van 2,1 miljoen euro.

Een belangrijk aspect verbonden aan de transactie zijn de overname van twee nieuwbouwprojecten in Utrecht en Dordrecht:

  • Voor de bouw van de multiplexbioscoop in Dordrecht (6 zalen, 1.200 zetels) werd een onherroepelijke bouwvergunning afgeleverd. De bouw start dit najaar en zal opgeleverd worden in 2015. In Dordrecht mikt Kinepolis op meer dan 300.000 bezoekers op jaarbasis;
  • Voor de Utrechtse megaplexbioscoop (14 zalen, 3.100 zetels) werd recentelijk een bouwvergunning afgeleverd. Het project moet één van de grootste bioscopen van Nederland worden. Kinepolis streeft ernaar meer dan 1,25 miljoen bezoekers op jaarbasis te ontvangen. Ter gelegenheid van de opening van deze megaplex kunnen de bestaande kleinere Wolff-bioscopen in Utrecht die werden overgenomen hun deuren sluiten.

De bestaande Wolff-bioscopen, de filmprogrammatie- en aankoopcentrale-activiteiten en de te realiseren projecten in Utrecht en Dordrecht worden overgenomen voor een globaal bedrag van 16,8 miljoen euro. Kinepolis zal de investeringen in de nieuwbouwprojecten ten laste nemen en het vastgoed in eigendom verwerven.

Kinepolis wil verder haar positie in Nederland uitbreiden en evalueert in dit kader bijkomende greenfieldprojecten. Voor één van deze projecten wordt reeds een bouwaanvraag ingediend met het oog op de verkrijging van een bouwvergunning in de tweede helft van dit jaar.

Eddy Duquenne, CEO van Kinepolis Group: "Ik ben zeer enthousiast omtrent deze opportuniteit voor onze groep. De overgenomen bestaande bioscopen in combinatie met de drie lopende nieuwbouwprojecten moeten ervoor zorgen dat we over een drietal jaar reeds meer dan 3,5 miljoen bezoekers zullen realiseren in Nederland, grotendeels in bioscopen waarvan we het vastgoed zullen controleren."

Eerder dit jaar nam Kinepolis al de uitbating over van twee Spaanse bioscopen in Alicante en Madrid van de Spaanse groep Abaco Cinebox.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: