Op 22 maart opende 'I Am Not Your Negro' met groot succes de 13de editie van DOCVILLE, waar de film in Belgische première ging. Daarna volgden avant-premières op MOOOV en in BOZAR in aanwezigheid van Raoul Peck zelf. In de Verenigde Staten is de film nu al de documentaire boxoffice hit van 2017, als het van de Belgische pers afhangt, loopt het bij ons net zo hard, want zij waren unaniem lovend over de film. Vanaf vandaag is I Am Not Your Negro eindelijk te zien in de Belgische bioscoop.

  • 'Poëtische, bezielde documentaire (...) opruiende film.' - De Standaard
  • 'Essentieel kijkvoer.' - Humo
  • 'Met de documentaire gooit Raoul Peck een knuppel in het hoenderhok.' - De Morgen
  • 'Peck heeft met I AM NOT YOUR NEGRO een heel intieme film gemaakt (..) een geconcentreerde uiteenzetting over diens gedachtegoed, dat vandaag niets aan relevantie heeft ingeboet.' - Filmmagie
  • ' I Am Not Your Negro is maatschappijkritiek van de bovenste plank.' – KifKif

Over de film

In deze Belgische co-productie vertrekt Raoul Peck van een onafgewerkte roman van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De tekst, geschreven in 1979, is helaas nog altijd heel actueel en bespreekt een racisme dat veel dieper geworteld is, een fundamenteel gevoel waarbij men de andere niet in zijn menselijkheid wil aanvaarden. De film is een treffend betoog op basis van archiefbeelden, filmfragmenten en actuele nieuwsbeelden die aan elkaar gepraat worden door de bezwerende stem van Samuel L. Jackson.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: