2014 was op sportief vlak hét jaar van Kevin De Bruyne: hij groeide uit tot onbetwiste draaischijf van de Rode Duivels en lag mee aan de basis van het Belgische nationale elftal op het WK in Brazilië. Na zijn recordtransfer naar FC Wolfsburg wordt hij bovendien in de Bundesliga geroemd als één van de beste middenvelders in de Duitse competitie.

We ontmoeten Kevin De Bruyne en zijn vriendin Michèle Lacroix in hun huis in Mörse, op een kwartier rijden van Wolfsburg. Een huis met 5 slaapkamers en 2 badkamers, veel te groot voor het jonge koppel, maar dat was een heel bewuste keuze. Elk weekend als Wolfsburg thuis speelt, is het in Mörse de zoete inval voor familie en vrienden: “Dan logeren hier 10 tot 12 mensen, de sfeer is altijd fantastisch. Tijdens de week kan ik rusten en tijdens het weekend speel ik een wedstrijd en ontvang ik mijn vrienden”. In het stadion van FC Wolfsburg heeft De Bruyne zelfs een loge gekocht voor zijn entourage, zodat ze in de best mogelijke omstandigheden de thuiswedstrijden van FC Wolfsburg kunnen bijwonen. “Dat heeft veel geld gekost, maar voor de rest doe ik geen zotte dingen met mijn spaargeld. Ik heb alles wat ik moet hebben, maar je zal hier geen enkel meubelstuk vinden dat veel heeft gekost. Die dingen interesseren mij niet. Ik speel voetbal omdat ik er plezier in heb.”

De Bruyne is hot in Duitsland: in alle vakbladen wordt hij genoemd als één van de beste, zo niet de beste middenvelder van de Bundesliga. Hij is al enkele weken in een bloedvorm. Toch begon 2014 in mineur, met zijn vertrek bij FC Chelsea en José Mourinho. Waar en hoe het is foutgelopen tussen De Bruyne en Mourinho, daar heeft hij zelf nog altijd het raden naar: “Mensen vragen mij dat de hele tijd, maar ik weet het zélf niet. Als ik het zou weten, zou ik het tegen iedereen zeggen. Maar ik heb nooit een reden gekregen, ik heb daar met Mourinho zelfs nooit één seconde over gepraat".

De Bruyne is een atypische profvoetballer: nuchter en bescheiden, altijd met beide voeten op de grond, maar tegelijk zeer zelfbewust en gedreven. Al op zijn veertiende kiest hij er zélf voor om de overstap van AA Gent naar KRC Genk te maken, inclusief internaat, op 150 kilometer van zijn ouders. “Ik denk dat veel mensen onderschatten hoe moeilijk dat is geweest. Je bent een kind van 14 en je gaat moederziel alleen op internaat. Daar zijn vaak traantjes gevloeid, ja. Mijn ouders vroegen mij geregeld of ik niet liever terug thuis wilde komen, maar ik heb nooit getwijfeld. Het heeft mij sterker gemaakt. Ik kan vandaag in alle omstandigheden voor mezelf zorgen. Ik kook zelf, ik doe zelf inkopen. Alleen de strijk laat ik aan de poetsvrouw over.”

Ook het WK passeert opnieuw de revue. Terwijl het thuisland een collectief delirium kreeg na de prestaties van De Bruyne & co op het WK in Brazilië, bleef De Bruyne met een wrang gevoel achter: “Ik denk dat er niemand zò ontgoocheld was als ik. Ik ging naar Brazilië om te winnen, punt. Of dat realistisch was of niet, maakt mij niet uit. Ik heb vertrouwen in deze ploeg en ik ben er van overtuigd dat we iets kunnen neerzetten. Als iemand mij vandaag vraagt wie over twee jaar Europees kampioen wordt, dan is er voor mij maar één antwoord: België.”

Telefacts sluit met ‘Het Jaar van Kevin De Bruyne’ de vierdelige portretreeks af. Op dinsdag 30 december 2014 wordt om 21.35 De Film van het Jaar, het jaaroverzicht van VTM NIEUWS in een regie van Stijn Coninx uitgezonden en met Herman Van Rompuy, Maggie De Block, Niels Albert en Tom Waes die hun kijk geven op het afgelopen jaar.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: