The Match Factory, de in Keulen gevestigde sales agent die eerder al Felix van Groeningens The Broken Circle Breakdown in het buitenland verkocht, zal nu ook Girl, het speelfilmdebuut van Lukas Dhont internationaal vertegenwoordigen. De aankondiging valt samen met de start van het Internationaal Filmfestival van Berlijn en werd meteen gevolgd door nieuws over een eerste buitenlandse verkoop. De in Parijs gevestigde distributeur Diaphana Films verwierf de rechten voor Frankrijk. Regisseur Lukas Dhont en producent Dirk Impens zijn zeer opgetogen over de bereikte overeenkomst met The Match Factory.

Girl laat ons binnenkijken in het leven van de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina. Daarvoor trotseert ze de wereld maar vooral haar lichaam dat tegenstribbelt. Lara ondervindt dagelijks de grand écart tussen de realiteit van haar mannelijke biologie en haar vrouwelijke identiteit.

De film werd ontwikkeld in het kader van de Résidence van het Filmfestival van Cannes, en won als project al de Work in Progress awards op zowel CONNeXT als op het Festival van de Europese Film in Les Arcs. Dat leverde de film enkele weken terug al het “hottest project from Benelux” predicaat op in het internationale vakblad Screen International

GIRL “is een project dat we volgen sinds CONNeXT in Gent en Les Arcs,” verklaarde Karin Beyens, hoofd acquisities bij Diaphana. “We werden getroffen door de unieke, viscerale visie van deze debuterende filmmaker.” The Match Factory Head of Sales Thania Dimitrakopoulou: "We zijn zeer verheugd om samen met Lukas te werken aan zijn betoverende en gewaagde debuutfilm en dit met partners als producent Dirk Impens van Menuet, en Diaphana als de Franse distributeur. We zijn allen overtuigd van de geweldige indruk die een film als Girl zal maken op zowel het publiek als de critici en kijken dan ook erg uit om deze met de wereld te delen." Verwacht wordt dat de film in de loop van de zomer klaar zal zijn.

GIRL vertelt een confronterend en ontroerend verhaal over identiteit en gender. De 15-jarige nieuwkomer Victor Polster kruipt in de huid van de hoofdrol Lara. Arieh Worthalter speelt Lara’s vader, en verder zien we o.a. ook Valentijn Dhaenens en Katelijne Damen in belangrijke rollen. Frank van den Eeden (Home) tekende voor de fotografie, Alain Dessauvage (Rundskop) monteerde de film, terwijl de internationaal vermaarde choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui instond voor de balletscènes. Producent is Dirk Impens (The Broken Circle Breakdown, De helaasheid der dingen, Daens).

Lukas Dhont viel eerder ook al op met met korte films als L’infini (2014), dat voor de Oscars was gekwalificeerd, en het met prijzen overladen Corps perdu (2012).

De film is een coproductie met het Waalse Frakas Productions en het Nederlandse Topkapi Films en kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz., le Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Nederlands Filmfonds, de Belgische Tax Shelter en Telenet.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over