Drie geëngageerde dokters en een piloot brengen een ambulancevliegtuig naar het Virungapark in Oost-Congo. De reeks Flying Doctors, vanaf 4 november te zien op Eén, volgt het viertal op het avontuur van hun leven. In hun 35 jaar oude Cessna doorkruisen ze Europa, de Middellandse Zee en zes landen in het oosten van Afrika. Het einddoel: het oudste natuurpark van Afrika, waar het toestel een tweede leven krijgt als medisch evacuatievliegtuig voor gewonde rangers.

Flying Doctors vertelt het authentieke avontuur van vier jonge mensen. Een roadmovie door de lucht met deze smakelijke ingrediënten: prachtige natuur, spanning, vriendschap en hartverwarmende menselijke verhalen.

Sam Proesmans, Toon Van Genechten en Filip Couturier zijn dokters met een passie voor de wereld en voor Afrika in het bijzonder. Samen met piloot Anthony Caere vertrekken ze op een ongeziene roadtrip door de lucht. Via Egypte, Soedan, Ethiopië en Kenia gaat de reis diep het Afrikaanse continent in. Het doel: de Cessna 206, hét broussevliegtuig bij uitstek, op zijn eindbestemming krijgen. De reis voert langs de meest tot de verbeelding sprekende plaatsen op de wereld. De vier vliegen over de Nijlvallei, houden halt in het streng islamitische Soedan en slapen onder de vleugel midden in een nationaal park.

Omdat het toestel regelmatig moet bijtanken, stoppen de vier in alle landen die op de route liggen. Sam, Toon en Filip hebben alle drie een grote interesse in ontwikkelingssamenwerking en wereldwijde gezondheidszorg. Ze gebruiken de tussenstops om overal waar ze komen lokale projecten te bezoeken. De drie dokters draaien een dag mee met een studente geneeskunde aan de enige vrouwenuniversiteit van Soedan, werken mee in een NGO-ziekenhuis in één van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld en zijn erbij als een zonnepomp in Oeganda voor het eerst water oppompt voor de lokale bevolking.

Roardmovie door de lucht

Maar de reis is geen wandeling in het park. Op een landingsbaan in Kenia blokkeert de gashendel tijdens de landing en moet piloot Anthony alles op alles zetten om het vliegtuig veilig aan de grond te zetten. De onverharde landingsstrook in het Virungapark is zelfs ronduit levensgevaarlijk.

De vier Vlamingen laten het vliegtuig achter in de handen van de Belgische prins Emmanuel de Merode, de directeur van het Virungapark. Hij zal de Cessna inzetten om medische hulpmiddelen naar de bevolking rond het park te brengen en om gewonde rangers te evacueren. In het park zijn meer dan dertig verschillende rebellengroepen actief en de rangers raken regelmatig gewond bij vuurgevechten.

Wie zijn de Flying Doctors?

Anthony Caere (33, Oostkerke, Damme)

De automecanicien van opleiding heeft van vliegen en alles wat met vliegtuigen te maken heeft, zijn passie gemaakt. Hij ondernam in het verleden al een poging om de wereld rond te vliegen in een zelfgebouwd vliegtuig, maar moest het toestel toen met een brandende motor landen ergens op de Filippijnen. Het luchtruim is voor de West-Vlaamse avonturier zijn thuis. Voor deze trip was Afrika voor Anthony onontgonnen terrein. Flying Doctors opent voor hem een nieuwe wereld.

Sam Proesmans (26 jaar, Antwerpen)

Sam is afgestudeerd als arts en specialiseert zich verder in de interne geneeskunde. Eerder trok hij samen met Toon en Filip naar Myanmar en deed hij stage in een Zuid-Afrikaans ziekenhuis. De internationale gezondheidszorg is Sams passie: hij droomt van een carrière bij de Verenigde Naties of in een grote NGO. De reis naar Congo is een enorme kans om zijn kennis en ervaring uit te breiden.

Toon Van Genechten (26 jaar, Antwerpen)

Nu hij afgestudeerd is als arts, specialiseert Toon zich verder in de kindergeneeskunde. Hij heeft een aangeboren talent om kinderen op hun gemak te stellen. Toon is een sportman en wereldreiziger, die al door vier continenten trok. Samen met Sam en een collega-geneeskundestudent bracht hij in 2012 een zelfgebouwde ambulance naar een Tanzaniaans ziekenhuis. Hun trip was toen te zien in het programma Convoi Exceptionnel op Eén.

Filip Couturier (26 jaar, Antwerpen)

Net als Sam specialiseert Filip zich in de interne geneeskunde. Ook hij heeft al ervaring met werken in buitenlandse ziekenhuizen. In Zuid-Afrika ontsnapte hij na een prikaccident maar net aan besmetting met HIV. Filip maakte geen deel uit van de ploeg van Convoi Exceptionnel, maar is niet minder avontuurlijk aangelegd. Hij reisde al door India met de rugzak en ziet de reis naar Congo als een unieke gelegenheid om op plaatsen te komen die anders onbereikbaar zijn.

Convoi Exceptionnel

Sam en Toon waren eerder te zien in het Eén-programma Convoi Exceptionnel. Samen met medestudent Ben Geys bouwden ze een jeep om tot ziekenwagen, die ze naar Tanzania brachten. Vanuit de hoofdstad Dar-Es-Salaam reden ze er 1500 km mee naar het Nkoaranga-ziekenhuis, waar een Vlaamse kinderverpleegkundige een pediatrie had opgericht.

De reis van Flying Doctors brengt Sam en Toon terug op een aantal plekken die ze ook toen bezochten, zoals het spectaculaire Lake Natron en de indrukwekkende natuurparken op de grens tussen Kenia en Tanzania.

De Makers

Flying Doctors is een reeks van het productiehuis Geronimo, dat eerder de reeksen Missie Mosango en Convoi Exceptionnel voor Eén maakte. Missie Mosango volgde zes jonge hulpverleners op hun stage in een brousseziekenhuis in Congo en werd zopas nog genomineerd voor een International Emmy Award.

Voor Canvas maakte Geronimo de documentaire reeks Soundtrack, die ook genomineerd werd voor een International Emmy Award, en de reeks De Wereld & Ik, met reportagemaakster Sofie Peeters. Het team dat Flying Doctors maakte, is nagenoeg hetzelfde als de ploeg achter Soundtrack en Missie Mosango.

Partners

Flying Doctors kwam tot stand met de medewerking van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Elk jaar ondersteunt de Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking (DGD) verschillende audiovisuele producties die de Noord-Zuidrelaties of de ontwikkelingsproblematiek als thema hebben. Op die manier maakt DGD de burger bewust van het belang van ontwikkelingssamenwerking en waarden als internationale solidariteit.

De reeks kreeg ook de steun van Janssen Farmaceutica. Oprichter en bezieler dr. Paul Janssen had een passie voor Afrika en ontwikkelde tal van medicijnen tegen wormen, schimmels en diarree. Later legde Janssen Farmaceutica zich toe op de bestrijding van HIV, en realiseerde het daarin grote doorbraken. Het bedrijf engageert zich om in te zetten op commercieel niet interessante ziektes zoals rivierblindheid en elefantiasis, die vandaag nog als ongeneeslijk worden beschouwd en die onnoemelijk veel slachtoffers maken. Het is in die filosofie dat Janssen Farmaceutica zich achter het project Flying Doctors heeft geschaard: om de aandacht te vestigen op vergeten problemen en bevolkingsgroepen.

Afleveringen

Flying Doctors telt zes afleveringen.

Aflevering 1: klaar voor de grote oversteek - Dinsdag 4 november

Piloot Anthony en de drie dokters Sam, Toon en Filip bereiden zich in België voor op de reis. Sam neemt last-minute vlieglessen om in noodgeval de stuurknuppel te kunnen overnemen van Anthony. Alles is klaar voor de grote oversteek richting Afrika, maar slecht weer boven de Middellandse Zee zou nog wel eens roet in het eten kunnen strooien.

Aflevering 2: Soedan en egypte - Dinsdag 11 november

Piloot Anthony en de drie dokters Sam, Toon en Filip proberen de Soedanese hoofdstad Khartoum te bereiken, waar ze geneeskundestudente Noon willen ontmoeten. Maar een visum bemachtigen voor het streng islamitische land, blijkt moeilijker dan gedacht. Hun enige kans is een louche fixer inhuren in de Egyptische stad Luxor. Eindelijk in Khartoum aangekomen, is het volop Ramadan. Uit respect vasten Sam, Toon en Filip een dag mee met de Soedanese geneeskundestudenten. Niet eten valt nog mee, maar geen druppel drinken terwijl het buiten 35 graden is, is moeilijker.

Aflevering 3: kenia - Dinsdag 18 november

Filip heeft in Kenia afgesproken met Ngalah Davis, een flamboyante muzikant die in de beruchte Mathare-wijk in Nairobi is opgegroeid. Ngalah neemt het viertal mee naar de slums, om te tonen dat je er wel degelijk veilig bent zolang je de juiste mensen kent.

De tocht gaat verder over de schitterende natuurparken van Kenia. Aan de zuidkust komt het viertal een andere Vlaming tegen. Hugo Goovaerts heeft er een medische hulppost opgericht voor de lokale bevolking. Het nieuws dat er drie dokters komen is als een lopend vuurtje rondgegaan, en tientallen mensen zitten aan te schuiven bij de hulppost. Terwijl dokters Toon, Filip en Sam samen met het lokale personeel aan het werk gaan, rijdt Anthony mee met de ambulance. Een ontluisterende ervaring voor de piloot.

Flying Doctors, vanaf 4 november elke dinsdag om 22:30 op Eén

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over