Op vrijdag 11 september verwelkomt Oostende voor de negende keer filmminnend Vlaanderen.

Opvallend dit jaar is de kwaliteit van nationale en ook internationale producties waar Vlaams talent in meespeelt. Het FFO ondersteunt al jaren de Vlaamse Film, maar dit jaar kan Oostende uitpakken met een nooit eerder gezien aanbod aan Vlaamse films, internationale films waarin Vlamingen een prominente rol spelen en coproducties. In totaal zijn het er maar liefst twaalf!

Naast de openingsfilm “Café Derby” van Lenny van Wesemael met o.a Wim Opbrouck en Ben Segers en de slotfilm “Cafard” van Jan Bultheel met o.a. Sebastien Dewaele en Wim Willaert, is Oostende ook trots op volgende films. In het Franse “Maryland” speelt Matthias Schoenaerts, “Un Début Prometteur” is het Franse debuut van Veerle Baetens, in “Embrace of the Serpent” speelt Jan Bijvoet de hoofdrol en Gène Bervoets en Tom Dewispelaere vinden we terug in “Schneider vs. Bax“. Natali Broods vertolkt de hoofdrol in “Galloping Mind”. Ook "Couple in a hole" (Tom Geens), “Glückauf” (Remy van Heugten) , “Keeper” en voor de kids “Keet en Koen en de Speurtocht naar Bassie en Adriaan” hebben een Vlaamse link. Bovendien wordt er ook een Vlaamse film in sneak getoond

Dit jaar programmeert FFO15 ook een aantal Belgische premières van films die eerder ook al geselecteerd werden op andere belangrijke internationale festivals, zoals o.a. “Sicario” met Emily Blunt en Benicio Del Toro (Denis Villeneuve) en “Journey to the Shore” (Kiyoshi Kurosawa), “Marguérite” (Xavier Giannoli), “La Glace et le Ciel” (Luc Jacquet) en “Masaan” (Neeraj Ghaywan).

Sinds twee jaar brengt de internationale LOOK – competitie een selectie van zeven films die een must see zijn op het grote scherm. Een internationale jury, waarvan de samenstelling later bekend gemaakt wordt, kiest de winnaar. De Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam is geen onbekende bij het FFO en zijn nieuwe film “Schneider vs. Bax” opent de LOOK-competitie op zaterdagavond 12 september. Programmator Nikolaj Nikitin koos daarnaast ook deze cinematografische pareltjes: “El boton de Nacar” (Patricio Gùzman), “The Here After” (Magnus von Horn), “Mr. Kaplan”, (Alvaro Berchner) “Youth” (Paolo Sorrentino)”, “Embrace of the Serpent” (Ciro Guerra) en “Galloping Mind” (Wim Vandekeybus).

Daarnaast zullen de nevensectie Taste of Europe - met een mooie selectie van Europese niet-eerder verdeelde producties - en Filmcafé on tour uiteraard niet ontbreken. De Nederlandse acteur Jeroen Krabbé wordt de special guest op de Nederlandse avond.

Een van de hoogtepunten van het festival is de uitreiking van de Ensors op zaterdag 19 september. Juryvoorzitter Jan Leyers maakte vandaag de nominaties bekend. “Wasteland” (Pieter Van Hees) kreeg 13 nominaties, “Paradise Trips” (Raf Reyntjens), en “Welp” (Jonas Govaerts) komen respectievelijk 9 en 5 keer in aanmerking voor een Ensor. “Violet” (Bas De Vos) en “N:The Madness of Reason” (Peter Krüger) hebben elk 4 nominaties op zak. “Image” (Adil El Arbi en Billal Fallah) heeft 3 nominaties. “Brabançonne” (Vincent Bal) kreeg 2 nominaties. “Lucifer” (Gust Van den Berghe) en “Trouw met Mij” (Kadir Balcì) hebben elk 1 nominatie. Op het gala van de Ensors worden eveneens de Industry Award en de Telenet Publieksprijs uitgereikt waar elke film voor in aanmerking komt. (Volledige lijst in bijlage).

Het Filmfestival van Oostende loopt van vrijdag 11 tot en met zaterdag 19 september. Voor bepaalde films staat de ticketverkoop reeds open. Net zoals vorig jaar kan u ook een festivalpas ter waarde van 30 euro (20 euro voor jongeren) kopen waarmee u toegang krijgt tot alle films in de selectie. [einde persbericht] - Meer info op www.filmfestivaloostende.be

Vandaag werden in Oostende tijdens de persconferentie het programma van FFO15 en de nominaties van de felbegeerde Ensors bekend gemaakt. Het programma van de negende editie bevat enkele langverwachte kwaliteitsfilms maar opmerkelijk ook veel buitenlandse films waar Vlamingen een rol in vertolken. Bij de bekendmaking van de Ensor nominaties zijn Waste Land, Paradise Trips en Welp de grote kanshebbers.

Volledige lijst nominaties Ensors 2015

Beste Film

! Waste Land, Pieter Van Hees

! Violet, Bas Devos

! N: The Madness of Reason, Peter Krüger

Beste Regisseur

! Pieter Van Hees, Waste Land
! Bas Devos, Violet
! Raf Reyntjens, Paradise Trips

Beste Scenario

! Pieter Van Hees, Waste Land
! Raf Reyntjens, Paradise Trips
! Gust Van den Berghe, Lucifer

Beste Acteur

! Nabil Mallat, Image
! Jérémie Renier, Waste Land
! Gène Bervoets, Paradise Trips

Beste Actrice

! Laura Verlinden, Image
! Natali Broods, Waste Land
! Amaryllis Uitterlinden, Brabançonne

Beste Acteur in een Bijrol

! Titus Devooght, Welp
! Peter Van den Begin, Waste Land
! Jeroen Perceval, Paradise Trips

Beste Actrice in een Bijrol

! Charlotte Anne Bongaerts, Image

! Babetida Sadjo, Waste Land

! Tania Van der Sanden, Paradise Trips

Beste Muziek

  • ! Steve Moore, Welp

  • ! Simon Lenski en Senjan Jansen,

    Waste Land

  • ! Walter Hus, N: The Madness of Reason

Beste D.O.P

! Menno Mans, Waste Land

! Nicolas Karakatsanis, Violet

! Rymvidas Leipus, N: The Madness of Reason

Beste Art Direction

! Geert Paredis, Welp
! Geert Paredis, Waste Land
! Yves Verstraete, Paradise Trips

Beste Kostuum

! Catherine Marchand, Waste Land
! Manon Blom en Mariella Kallenberg,

Paradise trips
! Kristin Van Passel, Brabançonne

Beste Montage

! Nico Leunen, Waste Land

! Dieter Diependaele, Violet

! Nico Leunen, N: The Madness of Reason

Beste Debuut

! Maurice Luijten, Welp
! Cédric Van den Abbeele, Paradise

Trips
! Sirin Zahed, Trouw Met Mij

Beste Make-Up

! Esther De Goey, Waste Land
! Lili Dang-vu, Paradise Trips
! Saskia Verreycken, Welp

Beste Co-productie

  • ! Alléluia, Fabrice du Welz

  • ! Je Suis Mort Mais J’ai des Amis, Guillaume Malandrin

  • ! La Tierra Roja, Diego Martínez Vignatti

* De nominaties voor de kortfilms en documentaires zullen bekend worden gemaakt in aanloop naar het festival.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: