Op 17 september 2014 start het nieuwe seizoen van Faroek, het maandelijks opsporingsprogramma van justitie- en misdaadverslaggever Faroek Özgünes.

“Uit de statistieken van de politie blijkt dat dit programma zijn dienst bewijst“, zegt Faroek Özgünes. “In ruim 1 op de 4 opsporingsberichten, die we in het afgelopen seizoen ( 2013-2014) hebben verspreid, zijn nuttige tips binnengekomen. Vaak konden daders worden geïdentificeerd, opgepakt en soms al vervolgd. Allemaal dankzij de hulp van onze kijkers.” Faroek is het enige tv-programma in Vlaanderen dat zo uitgebreid aandacht besteedt aan opsporingen. “De camerabeelden worden almaar beter en scherper, maar natuurlijk moet er een programma zijn waarin die beelden aan bod kunnen komen. Met duiding en interviews.”, aldus Faroek.

Elke maand gaat het programma in samenwerking met de dienst Opsporingen van de Federale Politie, op zoek naar daders van misdrijven. “Maar we doen meer dan alleen daders opsporen. Zo blijft het programma bijvoorbeeld veel aandacht besteden aan nieuwe oplichtingsfenomenen. We leggen de methodes gedetailleerd uit en kunnen op die manier mensen ook waarschuwen. Want je kan tenslotte beter misdrijven voorkomen, dan ze te moeten oplossen”, besluit Faroek.

In het programma kunnen ook slachtoffers uitgebreid hun verhaal kwijt. Zoals deze maand opnieuw het geval is met de moedige getuigenis van een jonge vrouw die werd verkracht en gefolterd. En voorts is er een aangrijpend interview met Nathalie, de dochter van een vrouw die 5 jaar geleden verdween met de noorderzon.

Wie is Thierry?

Dat is de vraag die Nathalie al 5 jaar bezighoudt. Nathalie is de dochter van Ann Cottry, een Brugse die in 2009 op 47-jarige leeftijd, de trein nam naar Brussel-Zuid en sindsdien met de noorderzon is verdwenen. “Waarom nam mijn moeder de trein naar Brussel?”, vraagt Nathalie zich af. “Ik heb die rit al verschillende keren opnieuw gedaan: met de politie, maar ook met mijn vader en zus. Maar ik vind voorlopig geen antwoord”.

Op camerabeelden uit het Zuidstation is te zien dat Ann Cottry op 3 mei 2009 wel degelijk is afgestapt en er heeft rondgelopen. Maar uiteindelijk is ze het station uitgewandeld en vandaar is de familie haar spoor bijster. “In de dagen ervoor zag je dat ze niet gelukkig was. Ze was al een paar keer eerder vertrokken om een nieuw leven te beginnen, maar telkens kwam ze vrij snel naar huis. Nu hebben we al 5 jaar lang geen teken van leven meer”, vertelt Nathalie in het opsporingsprogramma Faroek. Misschien is ze uit het leven gestapt, maar in die 5 jaar is haar lichaam nergens gevonden. En dus is er misschien nog hoop dat ze leeft.

Voor Nathalie is er nog één mogelijke piste: haar moeder had het vroeger soms over een zekere Thierry, een jeugdvriendje van haar die ze kende in de jaren ’77-’78. “Mijn moeder had het vaak over hem. Hij had iets te maken met journalistiek en mogelijk heeft ze hem gekend in de periode dat ze in Jambes, bij Namen als 17-jarige op internaat zat”. Nathalie is intussen zelf mama van 2 kleine kinderen. Zij hebben hun oma nooit gekend. “Ze hoeft niet terug te komen in ons leven – als ze heeft besloten om een ander leven op te bouwen. Maar het belangrijkste is dat we weten wat er is gebeurd. Dan kunnen wij, na 5 jaar ook verder. “

In Faroek doen de politie en de familie van Ann Cottry een ultieme oproep naar mensen die iets meer kunnen vertellen over deze verdwijning. Of over Thierry, de mysterieuze jeugdvriend van Ann.

Brutaal verkrachtersduo gezocht

Karen is de schuilnaam van de jonge vrouw die op 7 april van dit jaar door een hel ging in Kontich. “Ik was die dag gaan wandelen met de hond, maar was de leiband vergeten. Daarom ging ik ’s avonds rond half 10 terug naar de tuin waar ik de leiband vermoedelijk had laten liggen.”

Op het ogenblik dat Karen de leiband opraapt, hoort ze achteraan iets in de tuin. Wanneer ze op het geluid afgaat, wordt ze verrast door twee jonge mannen. “Eén van de twee heeft meteen de leiband afgenomen en ‘m rond mijn nek gedraaid. Intussen begon de tweede mijn broek uit te trekken”, herinnert Karen zich. Ze huivert als ze haar verhaal vervolgt: “Eén van de twee sloeg met een leeg flesje bier tegen de binnenkant van mijn knieën zodat ik mijn benen zou openen. Dan heeft hij mij verkracht, terwijl de andere mij bij de nek vasthield. Ik hoor nog steeds zijn schelle, hoge lach”. Minutenlang vieren de twee verkrachters hun lusten bot op Karen. “Ze duwden zelfs sigaretten uit op mijn lichaam…”

De mannen leken goed voorbereid, want ze droegen latexhandschoenen en probeerden zoveel mogelijk hun sporen te wissen. Karen kon van één van hen een goede beschrijving geven aan de politie, die een robotfoto kon maken. “Ze moeten uit deze streek komen, want ze spraken echt met een plat Antwerps accent”, vertelt Karen. “Daarom ben ik niet meer op mijn gemak. Ik ben bang dat ik ze opnieuw zou tegenkomen… Ze moeten zo snel mogelijk opgepakt worden, want ik zou niet willen dat iemand anders hetzelfde zou overkomen.“

Diefstal op bestelling

Wie haalt het in zijn hoofd om uit ziekenhuizen gynaecologisch materiaal te stelen? Het antwoord is eenvoudig: dieven die weten dat ze het voor veel geld kunnen doorverkopen via het illegale circuit. In mei van dit jaar werden uit het Imeldaziekenhuis in Bonheiden 12 echosondes gestolen: samen goed voor ruim 120.000 euro. De dievenbende werd gefilmd door bewakingscamera’s.

Tot slot belicht Faroek het fenomeen van de ‘valse bedienden’: oplichters die zich voordoen als medewerkers van OCMW’s of van nutsbedrijven. Ze bellen aan, praten zich met een list naar binnen en stelen ongemerkt waardevolle spullen. De oplichters viseren vaak hoogbejaarde, ietwat goedgelovige mensen. Maar het fenomeen duikt her en der op in Vlaanderen. Faroek praat met een slachtoffer dat zo 15.000 kwijt is en geeft tips over hoe de kijker de oplichters kan herkennen.

Faroek woensdag 17 september 2014 om 22.45, herhaling op zondag 21 september 2014 om 13.40 bij vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over