Op woensdag 23 april 2014 gaat Faroek Özgünes in zijn opsporingsprogramma dieper in op de recente plaag van postfraude. Ook wordt aan de hand van beelden van verschillende camera’s het traject gereconstrueerd van Steven Mboyo Bombolé, een 24-jarige student wiens lichaam op 12 maart werd gevonden in een havendok in Antwerpen. In de uitzending ook aandacht voor verschillende computerdiefstallen en voor een inbraak in Snowvalley in Peer.

Postfraude

In deze aflevering van ‘Faroek’ wordt de kijker gewaarschuwd voor een recente plaag van postfraude. Momenteel zijn er verschillende oplichters actief die brieven met facturen stelen uit postbussen, de rekeningnummers vervalsen en de brief opnieuw opsturen naar de oorspronkelijke geadresseerde. Zodra die het bedrag overschrijft op het vervalste rekeningnummer, is het geld weg.

“Die rekeningen worden de dag zelf of de dag nadien geplunderd”, vertelt Philip Van Tongerloo, substituut bij het parket van Antwerpen. “Het zijn vaak Congolese bendes die dit soort fraude organiseren. Ze werken met zogenaamde ‘muilezels’: mensen die hun rekening ter beschikking stellen, in ruil voor een kleine vergoeding”.

Het is een relatief eenvoudige manier van oplichting die echt iedereen kan treffen. Maar criminelen hebben het opvallend vaak gemunt op facturen van bedrijven die werkzaam zijn in de bouwsector. “Wij kregen een factuur in de bus, daar was niets op aan te merken”, vertelt Ivan Steenhaut. Hij liet chapewerken uitvoeren aan een nieuwe woning. “We deden de overschrijving en een aantal dagen later kregen we telefoon van de bank om nogmaals de gegevens te controleren, omdat er iets niet klopte.” Ivan neemt contact op met het aannemersbedrijf en daar bevestigen ze dat ze niks hebben ontvangen. De originele factuur en de factuur die bij de klant is terecht gekomen, worden naast elkaar gelegd ter vergelijking. “De facturen lijken heel erg op elkaar. Er zijn een aantal verschillen, maar de klant kan dat niet weten”, verduidelijkt zaakvoerder Kristien Van Schandevijl. “De oplichters hebben de envelop voorzichtig open gedaan en nadien dichtgeplakt met lijm”.

In de reportage legt Faroek uit hoe de oplichting precies werkt en waar de kijker op kan en moet letten. En er worden ook beelden getoond van een overval op een postbeambte in Boom. De overvallers hebben het specifiek gemunt op zijn sleutelbos, waarmee verschillende rode postbussen in de regio kunnen worden geopend.

Reconstructie traject Steven Mboyo Bombolé

Op 12 maart werd in een havendok in Antwerpen het lichaam teruggevonden van Steven Mboyo Bombolé, een 24-jarige student uit Antwerpen. Steven werd vermist sinds 21 februari, na een avond stappen met vrienden. Het traject dat Steven die avond aflegde, wordt gereconstrueerd aan de hand van beelden van verschillende camera’s. “Op de beelden zien we hem een laatste keer om iets over half vijf in de buurt van de Paardenmarkt”, verduidelijkt Frank Van Saelen van de Federale Politie Antwerpen. “De plaats waar Steven uiteindelijk is gevonden, ligt helemaal uit de richting van de uitgaansbuurt. Nu, wij vinden dat een beetje verontrustend, want uiteindelijk wat ging die jongen daar doen? Hoe is hij daar in die buurt terechtgekomen? Het is een vrij desolate buurt waar eigenlijk op dat uur van de nacht niet veel te beleven of te zien valt”, aldus Van Saelen.

Computerdiefstallen en inbraak in Snowvalley

In de uitzending onder andere ook aandacht voor verschillende computerdiefstallen. Zo zijn er beelden van een dief die in een winkel in Sint-Truiden –duidelijk herkenbaar in beeld- een laptop wegstopt in zijn broek. En het gerecht is op zoek naar een bende inbrekers die in Snowvalley in Peer, Limburg, door een bewakingscamera zijn gefilmd, terwijl ze een grote brandkast plunderen.

Faroek: woensdag 23 april 2014 om 22.15, herhaling op zondag 27 april 2014 om 13.40 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over