De EUROPESE CO-PRODUCTIE AWARD – EURIMAGES - PRIJS, een award die het belang van de beslissende rol van co-producties benadrukt in de Europese filmindustrie, gaat dit jaar naar de producent Cedomir Kolar.

Cedomir Kolar is al meer dan 30 jaar actief in de filmproductie. Hij is geboren in voormalig Joegoslavië, in Rijeka aan de Adriatische kust van Kroatië en studeerde af als filmproducent aan de Belgrado Academy of Dramatic Arts. Hij produceerde meer dan 30 films van auteurs van over de hele wereld. Hij werd genomineerd met een Oscar voor de film BEFORE THE RAIN van Milcho Manchevski en hij won een Oscar voor NO MAN’S LAND van Danis Tanovic.

In 1991 vervoegde hij Noe Productions in Parijs waar hij producent was van deze films : BEFORE THE RAIN van Milcho Manchevski, AS YOU LIKE ME van Carmine Amoroso, TRAIN OF LIFE van Radu Mihaileanu, THE ADOPTED SON en THE CHIMP van Aktan Abdykalykov, NO MAN'S LAND van Danis Tanovic en Danis Tanovic's kortfilm in de verzameling films van 11'09''01-SEPTEMBER 11, geproduceerd door Galatée Films en StudioCanal.

In 2003 lanceert hij een nieuw productiehuis in Parijs, met name A.S.A.P. Films samen met regisseur Danis Tanovic en zijn bevriend producent Marc Baschet. In 2005, produceert A.S.A.P. Films de nieuwe langspeelfilm van Danis Tanovic, HELL (L'ENFER), geschreven door Krzysztof Piesiewicz in samenwerking met Krzysztof Kieslowski, en de film WELL TEMPERED CORPSES van Benjamin Filipovic. Vervolgens produceerden ze Marion Hänsel's SOUNDS OF SAND (SI LE VENT SOULÈVE LES SABLES) in 2006, Danis Tanovic's TRIAGE en Srdjan Karanovic's BESA in 2008, WOMB van Benedek Fliegauf, THE LIGHT THIEF van Aktan Abdykalykov, CIRKUS COLOMBIA van Danis Tanovic en BLACK OCEAN van Marion Hänsel (in 2010), THE LUNCHBOX van Rites Batra (2013), ALBÜM van Mehmet Can Mertoglu (2016) en FOXTROT van Samuel Maoz (2017). De meeste van deze films kregen steun van Eurimages.

Cedomir Kolar was lid van de EFA Raad van Bestuur van 2004 tot 2014.

De EUROPESE CO-PRODUCTIE AWARD – EURIMAGES PRIJS zal uitgereikt worden tijdens de European Film Awards Ceremonie op zaterdag 9 december in Berlijn.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over