Peter Minnebo

Art Gallery Mara te Turnhout herbergt van 11 januari tot 28 januari schilderijen en beelden van kunstenaar Eddy Stuyck.

Als kind tekende hij veel, als jongeman was hij gefascineerd door de kunst in het algemeen, maar vooral door de 17de eeuwse Meesters. Hij had veel bewondering voor de perfectie van de Griekse beelden en die van de Italiaanse Meesters. Later ontstond er meer interesse voor de Moderne kunst. Hij is autodidact en experimenteert met kleuren en kleurgebruik.

In de wereld van de bronzen beelden, zette Eddy Stuyck zijn eerste stappen in 2004. Door zijn verscheidenheid en karakteristieken vormt de dierenwereld voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Andalusië met zijn Arabische verleden, zijn flamenco, zijn stieren en paarden, drukken een onuitwisbare stempel op zijn hart. Het is vooral de passie en een onweerstaanbare drang, die hem drijft om te creëren, boetseren overdag en schilderen ’s avonds. Eddy spendeert de meeste tijd in zijn thuisatelier (Brasschaat) tijdens de winterperiode. In de lente en de zomer ontpopt deze kunstenaar zich tot een levenslustig buitenmens.

Eens de expositieruimte ingetreden, komen velerlei impressies op je af, je voelt dat elk werk met passie en oog voor detail ontworpen en uitgevoerd is. “Eddy bestudeert elke plooi en geeft dit met passie en geduld weer. Voor Eddy is het een hobby, voor ons is het kunst”, een citaat uit de plaatselijke openingsspeech.

De genodigden uitten hun waardering met lovende woorden voor de kunstenaar en door het neerschrijven van hun ervaring in het gastenboek op een tafel, waarop een zelfportret van de kunstenaar-gitarist uitkijkt. Het enige unieke werk met het label ‘niet te koop’. Het zelfportret straalt passie, talent, beweging en schoonheid uit. Zeer opvallend is de anatomische weergave van de handen.

De openingsavond werd muzikaal omkaderd door de kunstenaar zelf(gitaar/zang) en Richard d’Heer(tenorzang) van Suspiro Del Sur, dit op meterafstand van een kleurrijke schilderij Flamencodanseres. Een unieke totaalbeleving voor de aanwezigen. De mini-showcase van Spaanse muziek intrigeerde met een setlist van Tres Morillas de Jaen, De los cuatro muleros en El Principe en Sevilla. Allemaal canciones van F. Garcia Lorca, dichter en componist, vermoord tijdens Franco- dictatuur.

Verwondering en verbeelding zijn de rode draad wanneer je de 2 expositieruimten doorloopt. Van ‘Verlangen’ naar ‘Burn out’, ‘Hoop’ en ‘Overgave’. Een plotse overgang van deze emotionele gevoelenswereld naar de architecturale geschiedenis, het kan allemaal, met weergaven van het interieur van renaissancepaleis van Carlos V in het Alhambra en de Kloostergang van abdij in Zuid-Frankrijk.

Spoedig hier op ontdekking gaan en je laten verwonderen en in vervoering brengen, is een mooi voornemen van de kunstliefhebber voor 2018.

Vaste waarden in Art Gallery Mara zijn de kunstenaars Raphël Leemans,Nest Onzea, Dawid Wojtalewicz, Cor van de Korput, Wenefrida Lewi, Brénine, Nieke Swennen, Joyce Van Strien-Husen en Eddy Stuyck. Alle werken van deze kunstenaars zijn er exclusief te koop en worden geleverd met certificaat van echtheid.

Openingsuren Art gallery Mara:

  • Maandag, dinsdag en zaterdag: van 9.00 u. - 14.00 u.
  • Donderdag, vrijdag en zondag: van 14.00 u. - 18.00 u.
  • Woensdag gesloten !

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: