NONA (i.s.m. Cultuurcentrum Mechelen) en Vrijstaat O. (Oostende) organiseren in februari 2015 respectievelijk de muziekfestivals BRAND! (eerste editie) en STORM! (tweede editie). Beide festivals vertrekken vanuit dezelfde filosofie: een podium geven aan de nieuwe generatie muzikanten en het aftasten van de grenzen van de hedendaagse jazz. Vandaar dat beide kunstencentra de krachten bundelen op artistiek vlak. Zo coproduceren ze onder meer de nieuwe creatie LABtrio NY Project. Elk festival heeft ook een centrale gast; voor BRAND! gaat het om Joachim Badenhorst, voor STORM! is dat Fulco Ottervanger.

  • BRAND! - Mechelen (18 tot 21 februari) in NONA en Cultuurcentrum Mechelen
  • STORM! - Oostende (6 tot 28 februari) - hoogtepunt op vrijdag 20 en zaterdag 21 februari met festival in CC De Grote Post

Meer info www.vrijstaat-o.be en www.nona.be

Labtrio + Michaël Attias & Christopher Hoffman

De artistieke samenwerking van NONA en Vrijstaat O. vertaalt zich in een eerste coproductie van beide kunstencentra. LABtrio met Lander Gyselinck (drums), Anneleen Boehme (contrabas) en Bram De Looze (piano) krijgt de kans om een creatie te ontwikkelen met muzikanten uit New York. Sinds Lander en Bram in New York studeerden, groeide bij hen het verlangen om een project te ontwikkelen met muzikanten uit die scene. Voor hun NY Project nodigden ze rietblazer Michaël Attias (Paul Motian, Anthony Braxton,...) en cellist/multi-instrumentalist Christopher Hoffman (Henry Threadgill's Zooid, Marc Ribot,...) uit.

De vijf muzikanten resideren een week lang in Oostende om nieuwe creatie te ontwikkelen. Nadien trekt LABtrio naar New York om daar met de twee gastmuzikanten een album op te nemen. In het najaar van 2015 volgt een tournee in België.

  • LABtrio feat. Michael Attias & Christopher Hoffman - STORM! (Oostende), vrijdag 20/2
  • LABtrio feat. Michael Attias & Christopher Hoffman - BRAND! (Mechelen), zaterdag 21/2

Centrale gasten

Zowel BRAND! als STORM! werken met een centrale gast, die zowel zelf in gekende en nieuwe samenstellingen concerteert, als andere muzikanten uitnodigt. Centrale gast van BRAND! is rietblazer Joachim Badenhorst. Centrale gast van STORM! is Fulco Ottervanger.

- Joachim Badenhorst: wereldvermaard klarinettist/saxofonist en één van de boeiendste figuren uit de internationale improvisatiescène. Speelt o.a. in Han Bennink Trio, Tony Malaby’s Novela, Mógil. Heeft releases met grootheden als John Butcher en Paul Lytton en bracht dit jaar niet minder dan twee bejubelde soloplaten uit (The jungle he told me en Forest//Mori) op zijn eigen label KLEIN.

- Fulco Ottervanger: frontman van De Beren Gieren, daarnaast ook actief in de krautpop-band Stadt, Beraadgeslagen (duo met Lander Gyselinck),... Tevens actief in tal van theater- en dansprojecten.

Joachim Badenhorst - Centrale Gast Brand!

Centrale gast Joachim Badenhorst schrijft speciaal voor BRAND! nieuwe muziek voor zichzelf en zijn invloedrijke docenten Michael Moore en John Ruocco. Een nieuw blazerstrio in de maak?

Han Bennink Trio

Van een generatiekloof is geen sprake in het Han Bennink Trio. De legendarische Nederlandse drummer-percussionist Han Bennink mag dan sinds de jaren zestig een sleutelfiguur in de wereld van de geïmproviseerde muziek zijn, samen met Joachim Badenhorst en de jonge Deense pianist Simon Toldam blijft elk optreden een uitdagende muzikale belevenis waar het speelplezier van af spat.

Baloni Feat. Dré Pallemaerts

Joachim Badenhorst, altviolist Frantz Loriot en bassist Pascal Niggenkemper vormen het trio met de al even evidente als vlot bekkende naam Baloni. Dit bijzondere drietal werd met lof overladen naar aanleiding van hun albums Fremdenzimmer (2012) en Belleke (2014), waarop ze moeiteloos en met zeer veel klasse switchen van compositie naar improvisatie (en vice versa). Hun concerten zijn steeds subtiel en tegelijk erg intens. Voor hun BRAND!-passage inviteren ze drummer Dré Pallemaerts. Een primeur, met een frisse Mechelse geur.

Carate Urio Orchestra

Met dit septet was Badenhorst deze zomer reeds te gast op Jazz Middelheim. Naast gitaar, trompet, rieten, contrabas en drums zijn er verscheidene stemmen en een altviool te horen die heel uiteenlopende muziek maken, die varieert van epische rock tot minimalistische ambient en die zich tussendoor zelfs singer-songwriterallures aanmeet. Carate Urio Orchestra neemt in NONA in het zog van BRAND! hun nieuwe cd op.

Brzzvll Feat. Anthony Joseph + Release Nordmann

NONA en Vrijstaat O. presenteren tijdens BRAND! en STORM! samen nog andere projecten van Belgische bands.

Nordman: première debuutalbum Alarm!

De laatste jaren ontwikkelde de band Nordmann een eigen stijl, gekleurd met invloeden uit jazz, rock en avant-garde. Het samenspel is gewaagd, soms explosief maar steeds oprecht en met het nodige gevoel voor humor. Nordmann won in 2013 de eerste editie van de STORM! contest en behaalde vorige jaar de tweede stek op Humo's Rock Rally. In Mechelen en Oostende stellen ze in première hun debuutalbum Alarm! voor.

Engines

BRZZVLL speelt geïmproviseerde dansmuziek met een jazz fusion en ‘rare groove’ sound. Als vaste huisband van de maandelijkse 'Nuff Said'-avonden (muziek, spoken word & stand up comedy) speelden ze samen met gerenommeerde internationale artiesten, waaronder Anthony Joseph. Voor hun nieuwe album Engines werkten ze samen met deze Britse dichter/schrijver/muzikant. Het album Engines is het resultaat van één intense geïmproviseerde opnamesessie. BRZZVLL en Anthony Joseph blijken compositorisch een organische match.

Bart Maris

Hoewel Bart Maris al lang tot de groten behoort, blijft hij horizonten afspeuren naar nieuwe en creatieve initiatieven. Als laureaat van de jazzcoproductie die JazzLab Series vorig jaar in het leven riep (samen met Vrijstaat O. en NONA) stelt hij een avond samen die beide gezichten van de trompettist en componist toont: zijn onvolprezen duo met cellist Lode Vercampt en een samenwerking met het jonge Franse combo Walabix. STORM! en BRAND nemen deze projecten op in de programmatie van hun festival.

Volledig programma online vanaf december.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over