De nieuwe feelgoodreeks Vriendinnen vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de onervaren, conservatieve Eva en de flamboyante Nel. Een vriendschap kies je niet, ze overvalt je en je komt er nooit meer vanaf. Maar driekwart eeuw vriendschap, kan een mens dat aan? Een verhaal over ni sans toi, ni avec toi. Over liefdes en ontgoochelingen. Over ruziemaken en elkaar toch missen. Vriendinnen loopt vanaf 7 december tien weken lang op Eén.

Op 7 december pakt Eén uit met Vriendinnen, een aangrijpende, nostalgische feelgoodreeks over de levenslange vriendschap tussen twee vrouwen die elkaar ontmoeten aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en die we volgen tot nu, in 2014. Centraal in het verhaal staan Nel en Eva, die achttien zijn aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Nel woont met haar moeder in de buitenwijk van een Vlaamse provinciestad. Het contrast met de dochter van hun nieuwe buren kan niet groter zijn. Nel is flamboyant, levenslustig en bruist van energie, terwijl Eva eerder een grijze muis is: onervaren, braaf en conservatief. Maar wanneer ze elkaar op een bevrijdingsbal uit de problemen helpen, ontluikt er een onwaarschijnlijke vriendschap. Het leven heeft voor hen allebei verrassende wendingen in petto, maar hun vriendschap, die blijft.

Anemone Valcke en Charlotte De Bruyne kruipen in de huid van de twee jonge vriendinnen Eva en Nel. Veerle Dobbelaere en Veerle Eyckermans vertolken vanaf de vijfde aflevering (1970) de rollen van de twee boezemvriendinnen. Daarnaast zie je onder meer ook Jos Verbist, Els Olaerts, Ineke Nijssen, Bert Haelvoet, Wietse Tanghe, Ruth Beeckmans en Jonas van Thielen.

Het Verhaal

In 1945, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, betrekt Nel (18) samen met haar moeder een duowoning in de buitenwijk van een Vlaamse provinciestad. Ze woont vanaf dan naast Eva (ook 18) en worden al snel vrienden voor het leven. Al ziet hun leven er helemaal anders uit. Eva trouwt, krijgt drie kinderen en kijkt vervolgens weg wanneer manlief vreemdgaat. Nel fladdert van de ene man naar de andere en geraakt maar niet ‘van ‘t straat’. Ze wordt zwanger en besluit het kind te laten aborteren, wat haar relatie met haar hartsvriendin een eerste maal onder druk zet.

Als Nel later de liefde van haar leven vindt en op haar beurt in het huwelijksbootje stapt, maakt Eva net het omgekeerde mee: ze besluit te scheiden, wordt feministe, stort zich op haar werk als Tupperware-demonstratrice en begint een latrelatie met Edelhart, een ‘nieuwe man’ avant la lettre. Ze heeft een half leven in te halen en doet dat met ongebreidelde levenslust. Ze laat zich door niemand tegenhouden, ook niet door Nel, die vindt dat Eva zich aanstelt.

Na de dood van haar man besluit Nel om samen met Eva een lang gekoesterde droom waar te maken: op reis gaan naar het Zwarte Woud. Maar het verstrijken der jaren heeft beide vriendinnen veranderd. In het Zwarte Woud laaien de gemoederen hoog op en het komt tot een breuk.

Opnames

Er werd in Leuven gedraaid, maar voor de buitenopnames van de huizen van de hoofdpersonages trok de ploeg naar een authentieke en beschermde tuinwijk uit de jaren ’20 in Watermaal-Bosvoorde, bij Brussel. Het ijssalon werd in een voormalige slagerij in het centrum van Huldenberg nagebouwd.

Maar het grootste deel van de opnames vond plaats in en rond Willebroek, waar ze het advocatenkantoor, de feestzaal en een bos vlak bij elkaar vonden. Vlakbij de brug van Willebroek palmde Menuet ook de oude papierfabriek, waar ook onder meer de interieurs van de huizen van Nel en Eva gebouwd werden, alsook de kunstgalerij, de ruimte voor de legerkeuring en de gang en enkele kamers in het ziekenhuis.

Personages en cast

EVA MICHIELS ( Anemone Valcke-Veerle Dobbelaere)

Eva is de dochter van de dominante leraar Ferdinand Michiels en de brave Marie-Louise die zichzelf wegcijfert voor haar man. Eva is een nakomertje. Ze heeft een oudere broer, Hendrik, maar die kent ze niet. Hij is 13 jaar ouder en thuis vertrokken op missie naar Afrika.

Eva is intelligent, beleefd, braaf, bang en wereldvreemd in vergelijking met leeftijdsgenoten. Gaandeweg stelt ze zich vragen over haar plaats in de wereld. Haar kinderen groeien op en ontdekken het leven, haar huwelijk is verre van ideaal. Eva slaat haar vleugels uit, verwerpt haar geloof en zoekt een manier om op eigen benen te staan. Uiteindelijk realiseert ze zich dat ze zich veel te lang liet leiden door heersende normen en waarden. En later – wanneer ze dacht ‘vrij’ te zijn – door weer ‘andere en betere’ normen en waarden, die beweerden een alternatief te zijn. Maar die evengoed werkten als een keurslijf. Ze volgt nu alleen nog haar eigen weg. Met vallen en opstaan. En zonder zich te storen aan wat andere zeggen/denken/verwachten.

NEL VERCAMMEN ( Charlotte De Bruyne- Veerle Eyckermans)

Nel wordt als vierde kind én nakomertje geboren in een arbeidersgezin. Haar hardwerkende moeder Martha moet haar dikwijls toevertrouwen aan haar oudere kinderen: Cyriel en Madeleine en Leon, die sneuvelt een jaar voordat Nel 18 wordt.

Ze is progressief, gedreven, sexy, rad van tong en nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Haar onzekerheid weet ze te verbergen achter een hautaine houding en grote mond. Als ze ouder wordt gaat ze op zoek naar stabiliteit en geborgenheid. Almaar meer voelt ze de drang om iets duurzaams op te bouwen. Ze beseft dat ze in het verleden seks vaak met liefde heeft verward. Ze wil nog altijd van het leven genieten, maar dan niet meer op de vluchtige manier van vroeger. Nel wordt milder en toleranter, maar draagt nog steeds het hart op de tong.

FERDINAND MICHIELS (Jos Verbist)

Vader van Eva. Dominant. Leraar op school, directeur thuis. Fan van de ‘schone schijn’. Probeert zijn hele leven om deel uit te maken van ‘de betere kringen’, maar lukt daar niet in.

MARIE-LOUISE MICHIELS (Els Olaerts)

Moeder van Eva. De stille kracht van het gezin. Marie-Louise ondergaat de buien van Ferdinand met behulp van de borreltjes – Elixir d’Anvers – die ze in het geniep achterover kiept. Ze schippert haar hele leven tussen Eva en Ferdinand, omdat ze wil vermijden dat haar man haar dochter ook wegjaagt.

PETER DEMUYNCk ( Jonas Van Thielen/Rudy Morren)

Echtgenoot van Eva, ze leerden elkaar op het bevrijdingsbal kennen. Ernstig, georganiseerd en geëngageerd, maar mankeert ballen aan zijn lijf.

JACQUES DEMUYNCK ( Jappe Claes)

Vader van Peter, schoonvader van Eva. Heeft een advocatenkantoor en vindt het een eer (maar ook niet meer dan normaal) dat zijn zoon in zijn voetsporen treedt.

LUCIENNE DEMUYNCK (Goele Derick)

Moeder van Peter, schoonmoeder van Eva. Heeft af en toe last van ‘de zenuwen’. Aanbidt haar zoon Peter (hij is de trouwste man in haar leven) en kan hem maar met moeite loslaten.

MARTHA VERCAMMEN ( Ineke Nijssen)

Moeder van Nel, weduwe van Octaaf Vercammen, die op zijn 48ste stierf in Buchenwald. Verloor eveneens haar zoon Leon Vercammen in de oorlog, tijdens het Ardennenoffensief. Martha is een hardwerkende fabrieksarbeidster bij Marie Thumas.

CYRIEL VERCAMMEN ( Bert Haelvoet/Michel Van Dousselaere)

Oudste broer van Nel. De vredelievende Cyriel heeft zich laten afkeuren om niet in het leger te moeten (uit schrik). Maar hij voelt zich schuldig wanneer hij in diezelfde oorlog zijn jongere broer en vader verliest.

MADELEINE VERCAMMEN (Ruth Beeckmans)

Zus van Nel. Getrouwd met Stan Slaets. Een ‘broedmachine’ volgens Nel. Ze hebben zes kinderen.

STAN SLAETS ( Joris Hessels)

Man van Madeleine, schoonbroer van Nel. Heeft een gat in zijn hand, maar ook in zijn broek. Bedriegt Madeleine aan de lopende band.

Soundtrack

In Vriendinnen is er vooral muziek te horen uit de verschillende periodes die de reeks bestrijkt, maar de soundtrack bestaat voor een stuk ook uit muziek gecomponeerd door Aram Van Ballaert. Als muzikant speelt Aram mee met Ronny Mosuse, Novastar en Clement Peerens Explositions. Als componist maakte hij onder meer de muziek voor de fel gesmaakte Eén-reeks Quiz me quick.

In Vriendinnen wordt gretig gebruik gemaakt van archiefbeelden, zowel in de begingeneriek, als in fragmenten op televisie en als tussenbumpers.

Archiefmateriaal

Deze fragmenten uit het rijke VRT-archief gaan van reclamespots tot fragmenten uit reportages en muziekvideo’s. De historische beelden dragen zeker bij tot de authenticiteit en de nostalgische factor van de reeks.

Afleveringen

Aflevering 1: 1945 (Zondag 7 december)

De achttienjarige Eva verhuist tegen haar zin naar een nieuwe stad. Ze is verlegen en legt niet gemakkelijk contacten. Wanneer ze haar buurmeisje Nel tegen het lijf loopt, is haar eerste oordeel: brutaal, vulgair en dom. Ze neemt zich voor om haar zo veel mogelijk te mijden.

Vriendinnen: op zondag om 21.40 u. vanaf 7 december op Eén en gelijktijdig met audiodescriptie OP12.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: