Heel wat muziek maar ook sport, cultuur en circus zijn de ingrediënten van de Zomer is van Mechelen 2018. De langste en gratis festivalzomer strijkt neer in Mechelen van zaterdag 23 juni t.e.m. zondag 26 augustus. De vijfde editie van de Zomer is van Mechelen verrast met nieuwe invullingen op Ottertrotter, Parkpop en de nationale feestdag. Ook de vijf goede doelen voor deze zomer zijn bekend.

Twee maanden lang kan de Mechelaar, bezoeker, toerist én muziekliefhebber genieten van een straf en gevarieerd zomerprogramma op de mooiste plekken in Mechelen. Zowel muziek als de sociale beleving op elk festival zal iedereen bekoren. Jong of oud, groot of klein, er zit voor iedereen wat bij. “De Zomer is van Mechelen is een vaste waarde geworden, iets waar onze stad trots op kan zijn, het werk van vele Mechelaars. Maar we willen niet gewoon behouden wat we al kennen, elk jaar zorgen we daarom ook voor vernieuwing. Dit jaar vernieuwen we totaal de Nationale Feestdag. Met Belpop Bonanza halen we, na Radio Modern, opnieuw een topconcept naar Mechelen. We breken deze editie ook records. Met twee volwaardige dagen Ottertrotter en een derde dag Dijlefeesten hebben we meer festivaluren dan ooit tevoren. Een ambitie die we al een tijdje hebben, om tijdens De Zomer nog meer naar de wijken en buurten, maken we nu ook concreet. Zo wordt de zomer nog meer van heel Mechelen en alle Mechelaars”, aldus Kristof Calvo, voorzitter mmMechelen Feest.

Tweede editie: feesten voor het goede doel

Kom ook dit jaar massaal naar de grote muziekfestivals van de Zomer is van Mechelen en feest mee voor het goede doel. Van elke consumptie gaat een deel naar de vijf verenigingen. In de zomer van 2017 werd voor het eerst de goede doelen-werking opgezet waarbij vijf verenigingen tijdens de Zomer is van Mechelen werden gesteund. Dit bracht maar liefst € 25.000 op. Ook dit jaar wil de organisatie vijf nieuwe verenigingen in de kijker zetten. Iedereen kon in de laatste stemronde zijn of haar keuze uitbrengen via www.dezomerisvanmechelen.be. Er werden maar liefst 4089 stemmen uitgebracht waarvan de volgende vijf verenigingen het meest aantal stemmen ontvingen: Willekom Mechelen, P.G. Frassati, Sint-Vincentius, SISP en Klimaan.

Ottertrotter: twee dagen lang straffe muziekkleppers

Een tweedaags festival waar alle leeftijdsgroepen, alle kleuren en alle mensen die een hart hebben voor goede muziek welkom zijn. Dit jaar worden begin- en einduren breder getrokken (ZA: 16-2u – ZO: 10-22u), en kan de bezoeker optimaal van het festivalgebeuren genieten. Op zaterdag presenteert Ottertrotter je enkele stevige muziekkleppers als TheColorGrey, Bombino, Ghetto Kumbé, Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, 18 Inch Soundsystem en de World Shake dj crew. Naast live-bands kan je je wagen aan enkele dansinitiaties Tango en Capoeira. Op zondag start je met een Fair Trade-ontbijt (inschrijven via mechelen.be/fairtrade-ontbijt) en zorgen harmonieën en fanfares voor de nodige sfeer. Ottertrotter gaat er prat op om Fairtrade, duurzaamheid, diversiteit en ecologie in de kijker te zetten. Vanaf de middag kan je je op ludieke wijze verdiepen in deze thema’s d.m.v. heel wat workshops en initiaties. Ook op deze laatste dag staan heel wat geweldige live-bands op het programma: Africa Negra, The Mauskovic Dance Band, Dijf Sanders, Conjunto Papa Upa, Wadou, Reginald & De Bosbeesten en Calacas. Bovendien geniet je van een heerlijke wereldkeuken op beide dagen.

Circus Ronaldo trekt naar de dorpen

Een groots spektakel en kleine knipogen, swingende tonen en een vleugje verleiding. Met SWINGmaakt Circus Ronaldo een voorstelling die niet in één vakje te stoppen valt. Deze zomer trekt Circus Ronaldo naar Leest (5 t.e.m. 8 juli), Battel (12 t.e.m. 15 juli) en Muizen (19 t.e.m. 22 juli). Ten slotte eindigt de voorstelling op een locatie in Mechelen (23 t.e.m. 26 aug) tijdens het laatste weekend van augustus met Maanrock. “De Zomer is van Mechelen trekt nu ook voor het eerst naar de dorpen. Een bewuste keuze die past in het breder uitbouwen van allerlei stedelijke activiteiten in de dorpen zegt Schepen van Wijk- en dorpszaken Katleen Den Roover. De bewoners uit de dorpen kregen de voorbije dagen ook voorrang bij het boeken van tickets”, aldus Katleen Den Roover, schepen van Wijk- en Dorpszaken.

Kortom: Laat je omhullen door de warmte, de speelsheid, de heerlijke dynamiek en frisse opgewektheid van Circus Ronaldo’s jonge garde en ontdek het circus zoals niemand je het ooit eerder toonde. Tickets voor de voorstellingen in Leest, Battel en Muizen vind je hier.

Nieuwe programma 21 juli: Belpop Bonanza Sessie en Belgunique Makers Markt

De nationale feestdag krijgt dit jaar een volledig nieuwe invulling met een dag- én avondprogramma. Breng een bezoekje aan de Belgunique Makers Markt (10-19u) en vervolgens een groot feest op de Grote Markt met Belpop Bonanza Sessie (20-23u).

In samenwerking met Belgunique nodigen we heel wat Belgische ontwerpers met originele producten uit op het Cultuurplein. Ontdek en koop unieke producten van lokaal maaktalent. Van lokaal gebrouwen bier, tot keramiek, woonaccessoires en handgemaakte juwelen. Maar er is nog veel meer dus kom het lokaal talent ontdekken op deze gezellige markt.

Als kers op de taart krijg je in de avond op de Grote Markt vanaf 20u de Belpop Bonanza Sessie met Jan Delvaux en dj Bobby Ewing. Met twee zijn ze de spil van Belpop Bonanza, het beproefde concept rond de geschiedenis van de nationale popmuziek. Op zaterdag 21 juli presenteert het duo in Mechelen, en alleen in Mechelen, een onuitgegeven nationaal defilé. Verwacht een straf huisorkest, gereputeerde gasten als André Brasseur en Jess & James in verrassende combinaties en massa’s mooie liedjes van Belgische makelij. Een feestelijk vuurwerk mag ook zeker niet ontbreken. Nog meer gasten worden binnenkort bekend gemaakt. Kortom: vertoef een hele dag in Mechelen.

Parkpop: WK en een waaier aan muziekgenres

De aftrap van Parkpop staat op donderdag 28 juni in het teken van het WK voetbal. Geen grote band maar wél een groot scherm. Kom naar de Kruidtuin en volg de match Engeland-België live. Voor, tijdens de pauze en na de match zorgen de dj’s van Radio Botanique voor een stevig feestje. Kom in driekleur en feest mee op de start van een mooie zomer. Eerder werden Isolde XL (19 juli) en Michael Schack (2 aug) al bekend gemaakt. Ook Buurman (5 juli), Cookies And Cream (12 juli), Minneapolis (26 juli), Pardon Service (9 aug) en Jo Vally (16 aug) zijn toegevoegd aan de affiche.

Dijlefeesten wordt een driedaags festival

Vorig jaar kreeg het festival een nieuwe locatie en datum. Dit jaar krijgt Dijlefeesten er een extra dag bij, van vrijdag 27 t.e.m. zondag 29 juli. Ze serveren je de winnaars van De Nieuwe Lichting en nog heel wat andere verrassende bands. Bovendien kan je dit jaar op vrijdag én zaterdag afzakken naar de afterparty in het Cultuurcentrum.

Word vrijwilliger en werk mee tijdens de muziekfestivals

Wil je graag deel uitmaken van de Zomer is van Mechelen en een handje toesteken op de verschillende muziekfestivals? Sluit je aan bij het enthousiaste team vrijwilligers van de M-crew. Inschrijven kan via www.m-crew.be.

Een grote dank aan onze partners

Een zomer zonder onze partners is geen echte de Zomer is van Mechelen. Jaarlijks zetten o.a. heel wat Mechelse partners hun schouders onder de muziekfestivals van de Zomer is van Mechelen waarvoor een grote dankjewel!

  • Vrienden van de Zomer: Willemen, Gazet Van Antwerpen, Alken-Maes.
  • Partners van Ottertrotter: Joker, Provincie Antwerpen, Coca-Cola, Vlaanderen Verbeelding Werkt en Fostplus.
  • Partners van Parkpop: Ottevaere Mini, Ovam, Wim Verhuur, Ivarem, Fostplus en Aikon Productions.
  • Partners van Maanrock: Win For Life, Thomas More, Joker, Tailormate, Wim Verhuur, Studio Brussel, RTV, ODTH, Continental, Citroën Mechelen, Peugeot Mechelen en Aikon Productions.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: