'De macht van het minuscule' is een documentair tweeluik over de fascinerende wereld van de microben. Bioloog Dirk Draulans belicht in de documentaires de goede, de slechte en de toepasbare kanten van een microwereld die onlosmakelijk met ons eigen leven verbonden is, en die via de modernste onderzoekstechnieken zichtbaar wordt gemaakt. Het is wetenschap op zijn avontuurlijkst. Op dinsdag 25 november en 2 december om 20.40 u. op Canvas. De documentaire is voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie.

“Mensen zijn geneigd microben met ziektes en ellende te associëren. Maar die miniwezentjes kunnen ook heel nuttig zijn.” - Dirk Draulans)

In De macht van het minuscule zoomt bioloog en journalist Dirk Draulans in op de kleinste wezentjes waarmee we moeten leven: de bacteriën, gisten en schimmels. We zijn geneigd om die automatisch als een bron van conflicten met de mens te zien – denk maar aan ziektes en voedselvergiftigingen.

Maar ze zijn ook belangrijk voor de productie van voedsel (schimmels) en drank (gisten). Meer nog: zonder de massa bacteriën die in onze darmen een veilige biotoop hebben gevonden, kunnen wij niet overleven. Hun impact is groot: darmbacteriën blijken zelfs een effect te hebben op de werking van onze hersenen.

“Een aantal Vlaamse wetenschappers behoort tot de wereldtop in het onderzoek van de gunstige effecten van microben op het welzijn van de mens”, zegt Dirk Draulans. “We focussen in de documentaire sterk op hun werk. Het mooie eraan is dat ze steeds meer greep krijgen op de microwereld, zodat ze actief kunnen gaan zoeken naar methodes om bacteriën, gisten en schimmels bij te sturen, niet alleen om nog betere voedingsproducten te krijgen, maar ook om gezonder te gaan leven.

Deel 1 : Bacteriën - van onze oksels tot het heelal

In het eerste deel focust Dirk Draulans op de bacteriën. Elke mens zeult kilo’s bacteriën mee: in onze darmen en op onze huid. Vlaamse wetenschappers verzamelen stoelgangstalen en onderzoeken in welke mate de bacteriën in onze darm een invloed hebben op onze fysieke en mentale gezondheid. Sommige huidbacteriën kunnen kwalijke lichaamsgeurtjes verspreiden. Dirk Draulans is aanwezig bij de allereerste okselbacterietransplantatie ter bestrijding van een slechte lichaamsgeur. En bacteriën zullen in de toekomst ook leven in de ruimte mogelijk moeten maken. Hoe dat juist in elkaar zit en welke rol Vlaamse wetenschappers daarbij spelen, zien we in het eerste deel van De macht van het minuscule.

Deel 2 : Schimmels en gisten - gevaarlijk en verleidelijk

In het tweede deel gaat Dirk Draulans dieper in op de invloed van schimmels en gisten op ons leven. Net zoals bacteriën kunnen sommige schimmels dodelijk zijn voor mens en dier. Ze worden ook alsmaar resistenter tegen medicatie. Raken we binnenkort al onze amfibieën kwijt als gevolg van een dodelijke schimmel? Dirk Draulans staat ook stil bij de talrijke nuttige aspecten van schimmels. Gisten zijn trouwens ook schimmels, en door enkele genen in hun genoom te verplaatsen, kunnen we ze ertoe aanzetten tal van nieuwe smaken en aroma’s te produceren. Deze nieuwe technologie wordt in Vlaanderen ontwikkeld en kan de toekomst van het bier brouwen ingrijpend veranderen.

De macht van het minuscule: op dinsdag 25 november en 2 december om 20.40 u. op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over