Thema 80e Boekenweek is ‘waanzin’

Dimitri Verhulst schrijft op verzoek van de Stichting CPNB en Boek.be het Boekenweekgeschenk 2015. De 80ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 maart t/m zondag 15 maart 2015 en krijgt als thema waanzin, onder het motto: Te gek voor woorden. De Boekenweek vindt voor het tweede jaar gezamenlijk in Vlaanderen en Nederland plaats.

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) debuteerde in 1999 en schreef sindsdien onophoudelijk boeken, romans, verhalen, novellen, poëzie en toneel. Zijn grote doorbraak kwam in 2006 met de klassieker De helaasheid der dingen, dat werd bekroond met o.a. de Gouden Uil Publieksprijs. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol (2008) won Verhulst de Libris Literatuurprijs. Dimitri’s meest recente boek, De laatkomer, wordt wereldwijd vertaald en er werden binnen een half jaar 75.000 exemplaren van verkocht. Eind augustus verschijnt zijn nieuwe roman Kaddisj voor een kut. De boeken van Verhulst verschijnen bij Uitgeverij Atlas Contact. Dimitri Verhulst is de vijfde Belgische auteur van het Boekenweekgeschenk; Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978), Hugo Claus (1989) en Tom Lanoye (2012) gingen hem voor.

Te gek voor woorden – waanzin in de letteren

De literatuur zit vol met fascinerende hoofdpersonen die afwijken van de norm. Vaak op een tamelijk onschuldige manier, zoals de hoofdpersonen uit Het Boek Ont van Anton Valens, die de post niet open durven maken. Maar de literatuur zit ook vol met personen die tot waanzin worden gedreven of daadwerkelijk lijden aan het leven. Denk aan Eline Vere van Louis Couperus, aan Maya in Annelies Verbekes Slaap of aan of Werther van Goethe. Niet alleen in fictie, ook onderzoek of eigen ervaringen leveren prachtige boeken op, zoals Ontregelde geesten van Douwe Draaisma, Toen ik je zag van Isa Hoes en Paaz van Myrthe van der Meer. Kortom, waanzin in al zijn vormen tiert welig in de letteren.

Boekenweek 2015

De Boekenweek vindt zowel in Nederland als Vlaanderen plaats van 7 t/m 15 maart 2015. Boek.be organiseert de Boekenweek in Vlaanderen met steun van de Nederlandse Taalunie.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over