Feestelijke special op zaterdag 4 april op Eén met Graham Norton en Petra Mede

België was één van de zeven landen die er al van bij de allereerste editie van het Eurovisiesongfestival in 1956 bij was. Dit jaar viert de EBU de zestigste verjaardag van het grootste liedsjesfestival ter wereld met een feestelijke special die Eén op zaterdag 4 april uitzendt. De jubileumuitzending brengt een mix van de grote Songfestivalklassiekers en recente acts. Graham Norton, presentator bij de BBC, en Petra Mede, de Zweedse presentatrice van het Eurovisiesongfestival in 2013, presenteren.

Peter Van de Veire geeft tussen de optredens door commentaar bij de archiefbeelden: " Het Eurovisiesongfestival is als de jurk van Eva Daeleman tijdens haar omroepbeurten: iedereen heeft er een mening over. Je bent voor of je bent tegen. Maar het blijft beroeren. Ik heb mezelf door de eerste MNM-Marathonradio gesleurd met “Euphoria” van Loreen, ik was als tiener apetrots op Sandra Kim toen ik haar zag winnen en ik krijg nog altijd een krop in de keel bij “Après Toi” van Vicky Léandros. Het is ook een heerlijk Europees project. Ik ben ervan overtuigd dat als het Eurovisiesongfestival er niet was geweest, we in Europa nog veel meer op elkaars gezicht zouden slaan.”

  • Hoe kijken ex-deelnemers Hugo Sigal (Nicole en Hugo), Tom Dice en Axel Hirsoux terug op hun deelname? Wat is hun favoriete song uit die zes decennia? Kijken ze elk jaar trouw?
  • Ontdek hieronder ook welke acts in de special op 4 april zitten.

Drie ex-deelnemers over hun deelname

Belgische kandidaten zitten er helaas niet in in de bijzondere jubileumuitzending op 4 april. Maar het belet hen niet om ook te delen in de feestvreugde. Onder meer Tom Dice, Axel Hirsoux en Hugo Sigal klinken mee op 60 jaar Eurovisiesongfestival.

De hoogste plaats in het festival behaald door een Vlaamse inzending, was de zesde plaats door Tom Dice met het liedje Me and my guitar in 2010.

Tom Dice: " Ik vond het een super ervaring! Het was voor mij het begin van alles. En wat een ontlading ook toen ik door was in de halve finale en zelfs hoorde dat ik die gewonnen had! Ik wens de organisatie bij deze een zeer gelukkige 60e verjaardag en dat ze nog lang mogen doorgaan!"

Vorig jaar slaagde de Franstalige Axel Hirsoux er jammer genoeg niet in om zijn triomftocht van tijdens Eurosong verder te zetten op het internationale podium. Axel blikt toch met heel veel plezier terug op zijn deelname:

" Mijn deelname blijft voor mij het belangrijkste moment van mijn leven! Ik vind het wel spijtig dat ik niet kon doorstoten naar de finale om de eer van mijn land te verdedigen. Ik kijk elk jaar en hoop dat het festival nog een heel lang leven beschoren is. Voor mij is het beste Songfestivalnummer aller tijden "Euphoria" van Loreen."

Het Eurovisiesongfestival betekende voor verschillende artiesten het begin van hun carrière, ook al scoorden ze niet altijd even goed. Nicole en Hugo bijvoorbeeld koesteren een fantastische herinnering aan hun deelname in 1973 met het liedje Baby, baby. Ze werden helaas laatste met 58 punten.

Hugo: " Ondanks onze laatste plaats waren wij erg fier. Het was voor ons een echte eer om ons land te vertegenwoordigen. En het was voor ons het begin van een heel mooi hoofdstuk: we waren gelanceerd. We kijken nog elk jaar trouw naar het festival. In al die jaren was de overwinning van ABBA met "Waterloo" voor mij toch het absolute muzikale hoogtepunt. Ik hoop dat het Eurovisiesongfestival nog heel lang blijft bestaan en dat het vernieuwend blijft! "

De show op 4 april brengt een mix van de grote Songfestivalklassiekers en recente acts:

  • Oostenrijk: Conchita Wurst - “Rise Like a Phoenix”
  • Zweden: Herreys - "Diggi-Loo Diggi-Ley”
  • Frankrijk: Natasha St-Pier -“Je n'ai que mon âme”
  • Denemarken: Emmeile De Forest - “Only Teardrops”
  • Finland: Lordi - “Hard Rock Hallelujah”
  • Duitsland: Nicole - “Ein Bißchen Frieden”
  • Ierland: Johnny Logan zingt een medley van “What's Another Year” en “Hold Me Now”
  • Spanje: Rosa López zingt een medley van Spaanse songs waaronder “Europe’s Living a Celebration”
  • Luxemburg: Anne-Marie David - “Tu Te Reconnaitras”
  • Denemarken: The Olsen Brothers - “Fly on the Wings of Love”
  • Zweden: Loreen - “Euphoria”
  • VK: Brotherhood of Man -“Save Your Kisses For Me”
  • Rusland: Dima Bilan zingt een medley van “Never Let You Go” and “Believe”
  • Israël: Dana International -“Diva”

60 jaar Eurovisiesongfestival, zaterdag 4 april om 20.45 uur op Eén

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: