In 2015 nemen De Vaganten afscheid van het podium. Voor altijd. Na meer dan 50 jaren op de planken verlijden ze hun testament. Nee, dit is voor hen geen reden om te janken, maar zij vonden dit een goed moment.

In 1964 reeds wint Paul Heyninck met The Dockx Brothers de Ontdek de Ster-wedstrijd van de toenmalige BRT. Alles is reeds in de kiem aanwezig: harmonieuze zang, oorstrelende arrangementen, op Angel-saksische leest geschroeid.

Een jaar later komt Herwig van Horenbeeck de groep versterken. En nog een jaar later, 1966 dus, kiezen ze op aanraden van Miel Cools en Bert Broes definitief voor de Nederlandse taal en een Nederlandse naam: De Vaganten. De beste tekstschrijvers zoals Bert Broes, Jaak Dreesen, Jos Van der Veken, Huguette De Backer en de dichter Anton Van Wilderode bouwen mee aan het geweldige repertoire.

De ontdekte ster blijft schitteren in de gloriedagen van de Kleinkunst en de Nekka-Nachten tot toenmalig Minister van Cultuur Rika De Backer hen in 1978 de Penning van de Nederlandse Cultuur opspeldt.

Einde verhaal? Toch niet!

Het duo Herwig en Paul Vagant doen gewoon verder en brengen de LP ‘ Een kwestie van tijd’ en de single ‘ In december kort voor Nieuwjaar’ uit. Vanaf 1990 is het echter wachten op een nieuwe levensadem. En die blijft niet uit, want in 2002 brengen zij een langverwachte verzamel-cd uit. Waarna de heren in 2004 nog wat hoger schakelen: het duo gaat zeer stevig voor het nieuwe start op de podia. In 2004 zorgt Chris De Winter voor nieuw bloed en nieuwe instrumenten ( basgitaar en dwarsfluit), de organisatie van Houden van….heeft het telefoonnummer van De Vaganten teruggevonden, en in 2008 met de komst van de virtuoze violiste Veerle Dierckx staan De Vaganten er weer helemaal, misschien zelfs als nooit tevoren. Loepzuiver van stemmenpracht, sterkte eigen nummers, nieuwe arrangementen en met verrassende instrumentaties.

Al zo lang actief en nog zijn ze verre van versleten.

In hun allerlaatste concert – speciale editie! – brengen zij gedreven en meer dan ooit met hun aanstekelijk enthousiasme, het beste van de cd Overwacht, hun klassiekers in een nieuw kleedje, een postuum eerbetoon aan het onvergetelijke oeuvre van Miel Cools en zelfs… nog enkele nieuwe creaties.

Op zondag 26 april staan De Vaganten nog een laatste keer op het podium.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
De Vaganten
Datum: 
Zondag 26 april 2015
Locatie: 
Zaal Elckerlyc – Antwerpen
Meer over