In het midden van de jaren negentig, de nineties, in het kielzog van het succesverhaal van dEUS en hun debuut Worst Case Scenario, doken er een paar nieuwe en interessante groepjes op in Belgie zoals Evil Superstars, Soulwax en … Mad Dog Loose.

Mauro Pawlovski is tegenwoordig volwaardig dEUS- lid en bezieler van een resem hoofd-, neven- en soloprojecten, de gebroeders Dewaele hebben faam verworven met Soulwax en 2many Djs, en Mad Dog Loose ... is totaal van de kaart verdwenen.

Laat ons even samenvatten hoe de groep ontstaan is. Aan de basis van Mad Dog Loose vinden we singer songwriter Alain Allaeys, assistent fotografie afkomstig uit Ieper en verkast naar Gent. Alain slaat de handen in mekaar met multi-instrumentalist en Brusselaar Nico Mansy. De beiden nemen enkele 8-sporen demos op in een kleine studio en de banden (tapes !) komen terecht bij het pas opgerichte en enthousiaste 62TV Records, een label dat nauw samenwerkt met Bang! (het label van dEUS).

In 1995 wordt er een eerste EP uitgebracht Laser Advice, met daarop Shiny Side, een thrashy nummer met een -via een distortion gitaarpedaal- gefloten intro. Het nummer wordt een ware indie-hit op StuBru, de franstalige radios verkiezen het nummer Laser Advice, dat een stuk meer …‘radio friendly’is.

Kort daarna verruilt Nico Mansy Belgie voor de Verenigde Staten en Allaeys zoekt en vindt 3 nieuwe muzikanten: Armand Bourgoignie (Milk The Bishop) op bas, Bernard Plouvier (Woodentrucks) drums en viool, en Kurt Vanpeteghem, gitaar.

De band trekt naar Wales om er hun 2e EP op te nemen met producer Ian Caple (Tricky, Tindersticks, Bashung). Twee maanden later verschijnt Devil Waltz, dat ook op zijn beurt grijsgedraaid wordt op StuBru. Het was tijd om aan een eerste album te gaan werken en Mad Dog Loose kiest voor het duo Vermeersch en Vervloesem (X Legged Sally, later FES), de producers van de eerste dEUS, Worst Case Scenario.

Wanneer Material Sunset verschijnt in 1996, wordt het album zeer lovend ontvangen door de gezamelijke pers. Een eerste single Versa verschijnt (met een Rachmaninov-achtige pianogimmick ingespeeld door de moeder van de drummer) ... en voor het eerst draaien zowel de radio in het Noorden als het Zuiden hetzelfde nummer. MDL treedt vaak op in Belgie, Nederland, Duitsland, zelfs in London, en wordt ook uitgenodigd op het vermaarde CMJ festival in New York. Take me Down, een nieuwe single uit het album vindt opnieuw zijn weg naar de radios.

Op een ochtend in 1997 beslist Alain Allaeys, die het moeilijk had om - op het paranoide af- met de stijgende druk om te gaan, onverwacht en eenzijdig om Mad Dog Loose te ontbinden. Praten of discuteren helpt niet, hij komt niet terug op zijn beslissing. Allaeys verdwijnt van het toneel en gaat na een ingrijpende openhartoperatie terug in Ieper wonen.

De drie andere leden van Mad Dog Loose blijven wel actief in de muziekwereld, Armand Bourgoignie producet A Different Beat, de eerste 45rpm van Das Pop, en was de Paul Mac Cartney van dienst in « Not The Beatles ». Bernard Plouvier brengt 5 soloalbums uit als Be Plouvier, vervoegt – live - Robin Proper-Sheppard in Sophia op Hammond, en maakt de muziek voor Panique au Village (de internationaal gelauwerde animatiefilm). Kurt Vanpeteghem richt twee bands op die een kort leven beschoren zijn: The Plastic Fish Factory en The Sticky Monsters om vervolgens de Genste garagerockers van The Mudgang te vervoegen.

Anno 2014, of om precieser te zijn, een jaar geleden belt Alain de andere Mad Dog Loose leden op met de vraag of ze geinteresseerd zijn in een reunie. Bernard en Armand zien het zitten maar niet Kurt, die haakt af. Na wat losse repetities beginnen de drie Mad Dog Loose leden nieuwe nummers te maken en besluiten naar de Ardennen te trekken om daar op te nemen. Het resultaat ? Signs From The Lighthouse, dat iets of wat akoestischer klinkt dan hun oude opnames maar ontegensprekelijk het watermerk van MDL in zich draagt.

En omdat Mad Dog Loose altijd al te kampen heeft gehad met dEUS-vergelijkingen, waarom er niet een schepje bovenop doen: “Uitstekende blues pop”, eloquent bechreven door Rudy Trouvé

Tom Barman die indertijd concertjes opzette in cinéma Cartoons te Antwerpen (waar hij tevens barman was - zonder hoofdletter), omschreef Mad Dog Loose als volgt op de concertaffiche: «beetje Beatles, beetje Velvet, beetje fantastisch ! »

Mad Dog Loose gaat in 2015 de baan op om hun nieuwe album Signs From The Lighthouse (en een selectie van hun oude nummers) live voor te stellen. Je kan ze onder andere aan het werk zien op de 62TV Records Labelnight in de Botanique op 12 mei.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
62TV Records Labelnight
Datum: 
12 mei 2015
Locatie: 
Botanique, Brussel
Meer over