Ons land telt sinds dit jaar maar liefst 121 sterrenzaken en dat is een record. In “De Sterrenkaart” ondernemen we een tocht langs 8 Belgische sterrenzaken en werpen zo een boeiende blik op het culinaire verhaal van de chef achter het sterrenrestaurant en zijn signatuur-menu. We brengen een gezonde variatie van diverse stijlen van gastronomie, in België en een mooie afwisseling tussen de oude garde en de talentvolle jonge generatie. Het wordt watertanden voor lekkerbekken en een niet te missen reeks voor hobbykoks, want de sterrenchefs geven een inkijk in tal van keukengeheimen.
Met andere woorden: schuif lekker aan en proef mee van de aller heerlijkste gerechten.

Aflevering 5 – donderdag 27 november – De Kristalijn*

Restaurant Kristalijn is gehuisvest in een volledige nieuwbouw als extra foodunit bij het bijhorende hotel Stiemerheide in Genk. Restaurant Kristalijn is dan ook helemaal ingeplant te midden van het ruime en groene hoteldomein. In november 2013 kreeg het restaurant z’n eerste Michelinster.

Chef Koen Somers werkt intussen al vele jaren in de keuken. Eerst als kok in het restaurant van het hotel waarin ook een feestzaal is gehuisvest. Maar Koen wilde een eigen restaurant opstarten. Eigenaar Eric Bullens wilde z’n chef niet kwijt en bovendien had hij ook ambitie naar iets extra. Dus werd het plan opgevat om een gloednieuw gastronomisch restaurant te bouwen.

Chef Koen Somers bepaalde alles: architectuur, inrichting, configuratie van de keuken, het porselein.Eigenaar Bullens financierde alles. Een samenwerking die loonde, want in 2012 jaar benoemde Michelin De Kristalijn tot rijzende ster. In november 2013 kreeg het restaurant z’n eerste Michelinster.Voor Koen Somers meer dan een opsteker. Hij is ontzettend fier. De dag dat hij vernam dat het restaurant een ster kreeg, ging hij naar het kerkhof waar z’n vader begraven ligt, om dat nieuws aan het graf te vertellen.

Het restaurant heeft een prachtige open keuken waar gasten heel wat kookactie live te zien krijgen. Je kan er zelfs rond de open keuken lopen. Elke dag is voor chef Koen Somers weer een nieuwe uitdaging naar voortreffelijkheid en een zoektocht naar perfecte harmonie en smaaknuances.

Het signatuur-menu van Chef Koen Somers

  • Schotse bio-zalm ‘Loch Duart’ op lage temperatuur vergaard, met watermeloen, roze pepers en radijsjes
  • Babykreeft met couscous, variëteiten van tomaat, paprika
  • Hoevekip uit de Landes met variëteiten van wortel

Michelin-score: **
Gault&Millau 16/20
www.dekristalijn.be

Win elke week een sterrendiner bij één van de Sterrenkaart-chefs!

Njam! geeft elke week een diner voor 2 personen weg bij de Sterrenkaart-chefs! Wat je moet doen? Kijk elke week aandachtig naar De Sterrenkaart, surf naar www.njam.tv of klik hier en beantwoord de wedstrijdvraag!

DEZE WEEK: Win een etentje voor 2 personen bij De Kristalijn in Genk t.w.v. €190! (3-gangen marktmenu met aangepaste wijnen geldig voor 2 personen. Enkel reserveren op di, woe of do)

De Sterrenkaart, elke donderdag om 20u40 op njam! Met een herhaling op vrijdag om 21u35.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: