Music Hall brengt in samenwerking met de Stad Poperinge en met de steun van Toersime Vlaanderen vanaf mei 2015 'Flanders Fields, eindbestemming Poperinge'. Vandaag werd op het Lijssenthoek Military Cemetery de cast aan de pers voorgesteld.

Het verhaal

Tussen de duizenden graven van soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek sneuvelden, ligt één vrouw begraven: Nellie Spindler. Haar laatste rustplaats, het Brits militair kerkhof Lijssenthoek in Poperinge, vormt vanaf mei 2015 het unieke decor van een pakkende voorstelling.

Rusteloze zielen hebben het op zich genomen om voor eeuwig de rust van de doden te beschermen. Maar die rust wordt grondig verstoord als een musicalproductie op Lijssenthoek neerstrijkt. Te midden van de chaos bloeit tussen Nellie en de jonge schrijver Pieter, die als enige de gesneuvelde verpleegster kan zien, een fragiele liefde op. Maar hun ontmoeting doet een nieuwe strijd losbarsten op het ooit zo serene Lijssenthoek.

‘Flanders Fields, eindbestemming Poperinge’ is geen musical, maar een aangrijpende belevenis in een tijdelijk theater die de toeschouwers onderdompelt in de persoonlijke verhalen van enkele oorlogsgetuigen. Dat we hen leren kennen op de exacte plek waar ze aan hun einde kwamen, op een locatie die de Eerste Wereldoorlog haast tastbaar maakt, zorgt voor een unieke ervaring.

De rol van Nellie wordt later bekendgemaakt.

Steph Goossens

Bij het grote publiek is Steph Goossens bekend als televisieacteur en –presentator van onder meer ‘Vlaamse Gaaien’, ‘Fata Morgana’ en ‘De Beste Bakker van Vlaanderen’. Zijn vaste rol als Çois in ‘Thuis’ maakte hem immens populair. Steph schreef bovendien verscheidene dichtbundels, romans en theaterstukken. Hij is ook gastdocent Theater, Repertoirestudie en Literaire creatie in het kunstonderwijs, en organiseert sinds september 2014 zijn eigen theatercursus voor beginners en gevorderden. In het najaar gaat Steph op tournee door Vlaanderen en Nederland met een herneming van zijn vierde theatersolo, ‘Weest vreugdevol om uw talenten!’

Steve Aernouts

Steve Aernouts werd opgeleid aan de Toneelschool in Maastricht en speelde in voorstellingen als ‘Turista’, ‘Koken met Elvis’ en ‘Wondersloffen’. Met zijn eigen gezelschap Het Zesde Bedrijf bracht hij onder meer ‘Sidekicks’, ‘De Meeuw’, ‘De 3 Mannen van Ypsilanti’ en ‘Liebling’. In de verfilming van ‘Liebling’, die binnenkort in de zalen komt, vertolkt Steve de rol van Remsk. Op het witte doek zag je hem ook aan het werk in onder meer ‘Tom en Jerry’, ‘Any Way the Wind Blows’, ‘De Indringer’ en verscheidene kortfilms. Op televisie vertolkte hij de rol van Jeroen in ‘Amateurs’ – een reeks die hij mee bedacht en schreef – en in ‘Los Zand’. Daarnaast speelde hij gastrollen in onder meer ‘Kinderen van Dewindt’, ‘Het Geslacht De Pauw’, ‘Witse’, ‘Flikken’, ‘Katarakt’ en ‘Aspe’.

Joke De Bruyn

Joke De Bruyn studeerde in 2004 af aan Studio Herman Teirlinck. Daarna speelde ze bij toneelgezelschappen als ’t Arsenaal (onder meer in ‘Hedda Gabler’), HetPaleis, FroeFroe, Villanella, Studio Tokio en Norfok. Ze had tal van televisierollen in onder meer ‘Kinderen van Dewindt’ (als Lies), ‘Kaat en co’ (als Hannah), ‘Zone Stad’ (als Hanne), ‘De Vijfde Boog’, ‘Vriendinnen’, ‘Cordon’, ‘GoGoGo’, ‘Deadline 25/5’, ‘Vermist, ‘Witse’, ‘Aspe’, ‘Louis Louise’, ‘Code 37’ en ‘Danni Lowinski’. Binnenkort kun je Joke aan het werk zien in de nieuwe tv-serie ‘Professor T’.

Tristan Versteven

Tristan Versteven studeerde in 2000 af aan het RITS te Brussel. Hij speelde vervolgens hoofdzakelijk bij HETPALEIS in o.a. ‘De winter onder tafel’, ‘Marianne! Een koningsdrama’ en ‘Da'isss!’. Na jaren voorstellingen te maken in HETPALEIS richtte hij in 2009 samen met Brechtje Louwaard Het Banket op. Tristan en Brechtje creëerde samen vijf voorstellingen, telkens aangevuld met een gastacteur. Tristan Versteven speelde in tal van televisieseries gastrollen: ‘De Ridder’, ‘Vossenstreken’, ‘Aspe’, ‘Witse’, ‘Dubbelleven’, ‘Flikken’, ‘Spoed’, ‘Wittekerke’, ‘Zone stad’, ‘Buiten de zone’, … Hij was ook te zien in ‘Mega Mindy en de snoepbaron’. Daarnaast speelde hij de opmerkelijke rol van Dorian in de film ‘Ex-drummer’ en een rol in ‘22 mei’. Hij speelde ook in ‘Het mysterie van Garbaggio’ en andere kortfilms: ‘Jappegem’, ‘Uncanny’, ‘Alles voor de show’, ‘Doodmoe’, …

Pascal Maetens

Pascal Maetens is autodidact en speelde in voorstellingen van onder meer Het Zuidelijk Toneel, De Nieuwe Paardenkathedraal en Troubleyn. Met het Amerikaans-Antwerpse collectief Noosfeer speelde hij ‘BOUND’, een voorstelling die geselecteerd werd voor het Fringe Festival 2012 in het Schotse Edinburgh. Hij ging al aan de slag met theaterteksten van Fassbinder, Shakespeare, Vondel, Boris Vian en vele anderen.

Pascal werkte ook met opkomende filmregisseurs als Raphael Crombez, Robbe Maes en Maxim Stollenwerk. Voor de cultfilm ‘The Miracle of Life’ van Rabijns-Sondermeier kroop hij in de huid van Marianne. Vanaf juni 2015 is hij te zien in ‘Paradise Trips’, de eerste langspeelfilm van Raf Reyntjens, naast Gène Bervoets en Jeroen Perceval.

Maarten Goffin

Maarten studeerde Dramatische kunsten aan het Lemmensinstituut in Leuven en combineerde daarna theater, film en televisie; als acteur, regisseur en scenarist. In ‘Wolven’ vertolkte hij de hoofdrol van Tarik, en in ‘GoGoGo’ was hij Joessef. Maarten verleende ook zijn medewerking aan het humoristische sketchprogramma ‘En toen kwam ons ma binnen’, en speelde gastrollen in onder meer ‘Vermist’, ‘Zone Stad,’ Witse’ en ‘Thuis’. In de films ‘JCVD’ en ‘Full Love’ met Jean-Claude Van Damme was Maarten stuntacteur. Binnenkort kun je hem aan het werk zien in de BBC-reeks ‘The Missing’ en de nieuwe VTM-serie ‘Spitsbroers’. In het theater is Maarten vooral actief als acteur en regisseur in zijn eigen theatergezelschap Bleeding Bulls, en hij zingt ook bij de skaband The Skadillacs.

Lander Depoortere

Lander Depoortere zette al rond zijn zesde zijn eerste stappen in het theater. Op televisie was hij te zien in onder meer ‘Skilz’, ‘Galaxy Park’ en ‘Binnenstebuiten’. Hij maakte zijn musicaldebuut in ‘Muerto!’, waarin hij Alberto vertolkte. Vorig jaar speelde hij Kamiel Laenens, één van de hoofdrollen in de spektakelmusical ‘14-18’. Lander toert ook al twee jaar door Vlaanderen met de educatieve theatervoorstelling ‘Blackout’.

Laurens Aneca

Laurens Aneca (°1992) volgt momenteel de dramaopleiding aan de Hogeschool Gent, School of Arts. Hij maakte zijn eigen voorstelling ‘Ik wil niet doodgaan’, en speelde in de bachelor- en masterproefvoorstellingen ‘Relaas van Hoop’, ‘Het Bezoek’ en ‘Zonen van’.

Bij de Comédie Poitou-Charentes vertolkte hij in 2013 Paris in ‘Romeo et Juliette’, en vorig jaar was hij te zien in ‘De Borgia Trilogie’ van Toneelgroep Nunc als Charles. Laurens verleende ook zijn medewerking aan de kortfilm ‘Wanneer de kegels vallen’ van Max Pauwels, waarin hij de rol van Andy speelt.

Creatives

  • Regie: Indra Siera
  • Script: Willem Wallyn & Maliboe
  • Muziek: Matt Dunkley
  • Decor en kostuums: Joris Van Veldhoven

Over Lijssenthoek Military Cemetery

Lijssenthoek Military Cemetery is de grootste hospitaalbegraafplaats van de Ieperboog. Op deze site rusten bijna 11.000 slachtoffers. Het is een multiculturele begraafplaats, met dertig nationaliteiten.
Naast Britse soldaten vind je er slachtoffers uit onder meer Frankrijk, Duitsland en zelfs China. Er ligt ook één vrouw: verpleegster Nellie Splinder.
Van 1915 tot 1920 was op het gehucht Lijssenthoek een evacuatiehospitaal gevestigd. Gelegen langs de spoorlijn Poperinge-Hazebrouck was het de ideale plek voor de triage en evacuatie van zieken en gewonden.
Veel soldaten zagen een opname in een evacuatiehospitaal als een verlossing, weg uit de loopgraven. Maar voor heel wat onder hen werd Lijssenthoek hun eindbestemming.
www.lijssenthoek.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: