Na furore te hebben gemaakt met diverse electro-cha3bi-mixtapes presenteert Cairo Liberation Front op 31 maart zijn eerste album: Nymphaea Caerulea. Hiervoor werkte het Nederlandse duo samen met Al Lover, een Amerikaanse producer die eerder te zien was op festivals als Le Guess Who? en Eindhoven Psych Lab.

Drie jaar geleden liet Cairo Liberation Front de westerse wereld via mixtapes kennis maken met electro-cha3bi: een opzwepende muziekstijl uit de achterstandswijken van Caïro. Deze tapes, gevuld met hyperactieve Arabische dancebeats, werden opgepikt door internationale media als The New York Times en The Guardian, waarna het Tilburgse duo door heel Europa toerde. Met energieke liveshows werd indruk gemaakt op de bezoekers van onder meer Best Kept Secret, Dour en Pukkelpop.

In de zomer van 2015 raakte het duo na een optreden op een Portugees festival bevriend met Alex Gundlach, beter bekend als Al Lover. Deze beatproducer uit de psych-hoek van Californië werkte eerder samen met Goat, The Brian Jonestown Massacre en Nick Waterhouse. Samen doken ze de studio in voor de opnames van Nymphaea Caerulea, vernoemd naar de Blauwe Lotus. Deze bloem werd door de oude Egyptenaren gebruikt vanwege zijn hallucinerende effect, vergelijkbaar met MDMA. Verwacht dus een plaat die klinkt als een psychedelische trip, waarbij geluiden uit het Midden-Oosten worden gecombineerd met elektronica en dub.

Op 31 maart wordt Nymphaea Caerulea door het Zweedse platenlabel Höga Nord Rekords uitgebracht op picture disc vinyl. Tevens verschijnt later dit jaar een gelijknamige videogame, die gebruik maakt van de muziek op het album.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: