De speelfilm VINCENT van Christophe Van Rompaey won de prijs voor beste jeugdfilm op het vijftiende filmfestival van Zagreb op 18 november.

VINCENT is een 17-jarige milieuactivist die zijn familie gek maakt met zijn zelfmoordpogingen en met zijn obsessie om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Vincents lichtzinnige Franse tante NIKKI neemt hem mee op een reis door Frankrijk. Ze is ervan overtuigd dat zijn depressie veroorzaakt wordt door zijn verstikkende moeder. Maar op hun trip door Frankrijk blijkt Nikki de onvoorspelbare Vincent helemaal niet aan te kunnen…

“During the past week we saw five extraordinary films each high schooler could relate to, but we had the difficult duty of choosing only one. Usually the letter F is a bad mark, but we decided to flip the coin and highlight the three Fs in the winning film: fascinating storyline, fantastic photography and fabulous performances. The winning film also displayed emotional intelligence in dealing with a difficult social issue in a funny and unique way. It proves that even in the hardest of moments we need to remain hopeful. To bring this suspense to an end, the film we chose as the winner in the ZFF 2017 Plus category is… Vincent, by Christophe van Rompaey. And finally, go and see Vincent in case you already haven’t. You won’t regret it.”

VINCENT is dit jaar genomineerd voor de European Film Awards in de categorie ‘best comedy’. Het scenario van VINCENT werd geschreven door gelauwerd jeugdschrijver Jean-Claude van Rijckeghem en geproduceerd door Dries Phlypo van het Gentse productiehuis A Private View.

VINCENT is de derde film van Christophe Van Rompaey (AANRIJDING IN MOSCOU). De film ging vorig jaar in première op het filmfestival van Locarno waar Barbara Sarafian de persprijs voor beste actrice in de wacht sleepte. Haar tegenspeelster Alexandra Lamy werd bij de Ensors genomineerd voor beste actrice.

VINCENT werd o.m. gesteund door het VAF/Filmfonds van Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz en werd bijkomend ondersteund door het economisch Fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams Minister van Economie Philippe Muyters en Minister van Cultuur Sven Gatz. Met ook de steun van Eurimages, het Creative Europe MEDIA programma van de Europese Unie, Casa Kafka Pictures, de Tax Shelter van de Belgische Overheid, het STAP programma van Telenet, en Paradiso Filmed Entertainment.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over