3-2 voor de bompaz, luidt het verdict na 5 afleveringen van het tweede seizoen van Beat da Bompaz. Weten de 65-plussers op maandag 23 februari 2015 een kloof te slaan, of zijn de drie jonge acteurs Guillaume Devos, Leen Dendievel en Maarten Goffin het best in hun (natuur)element?

DA BOMPAZ

Evi Hanssen maakt zich op voor een vierdaagse die helemaal in het teken staat van de natuurelementen water, lucht, aarde en vuur. Wie houdt deze elementen het best onder controle: de bompaz of de jeugd? De bekende jongeren hebben vaak het voordeel mekaar al wat te kennen, maar op maandag 23 februari 2015 lijken de senioren dat gegeven ook aan hun kant te hebben. Voor het eerst in de geschiedenis van Beat da Bompaz neemt immers een koppel deel.

De 66-jarige Liliane Pepermans en haar partner Richard Van Steenberghe (69) uit Merksem zijn 40 jaar samen en zijn beiden bezeten door sport. Liliane, ex-leerkracht L.O. werd op haar 37ste wereldkampioene windsurfen. “Ik wil altijd graag winnen. Je zal wel zien dat ik niet goedgezind ben als ik verlies.”, klinkt het waarschuwend.

Ook haar man Richard heeft zich aan windsurfen gewaagd, maar hij houdt vooral van explosieve adrenalinesporten als wildwater kajak en raften. Richard is een duivenmelker én een adrenalinejunk. “Ik wil laten zien wat ik nog kan en als je dat dan nog doet tegenover iemand die jonger is, dwingt dat respect af.”

Ook de 70-jarige Roland Pieters uit Oostkamp, tweevoudig wereldkampioen roeien, laat zich van zijn sterkste kant zien. De ex-interieurvormgever wil dit jaar graag opnieuw in de prijzen vallen op het wereldkampioenschap voor masters. Training is hem dus niet vreemd. “Ik doe mee aan Beat da Bompaz om me te kunnen meten met de jeugd en om m’n spierballen te tonen, m’n karakter en m’n mentaliteit. Of ik ook een zwakke plek heb? Ja, verliezen.”

DE JEUGD

De jeugd is dus gewaarschuwd. Het zijn acteurs Guillaume Devos (32), Leen Dendievel (31) en Maarten Goffin (31) die water, wind, vuur en een flinke portie modder zullen moeten trotseren in de hoop de bompaz een koekje van eigen deeg te geven.

De eerste proef heeft betrekking tot het natuurelement ‘lucht’. Beide teams trekken naar De Panne om te gaan strandzeilen. De karretjes kunnen bij felle wind snelheden tot 135 kilometer per uur halen, behoorlijk spectaculair dus. “Als het met een zeil is, moeten we niet twijfelen he”, klinkt het al snel bij de bompaz. Liliane werd immers wereldkampioen surfen. “Maar windsurfen is wel degelijk iets helemaal anders”, maakt de vrouw al snel duidelijk. Zij probeert Guillaume Devos te snel af te zijn. “Ik zag in de ogen van Leen en Maarten dat zij het beiden niet zagen zitten, en dus heb ik me dan maar opgeofferd.”

Ook voor de tweede proef blijven Evi Hanssen en de teams aan de kust. Dit keer zullen twee vrijwilligers het natuurelement ‘water’ moeten trotseren, bij een reddingsactie in open water. “Het was al snel duidelijk dat ik dit ging doen. Ik ben geen fan van vuur dus ik ging het water in”, zegt Leen Dendievel. Zij neemt het op tegen Richard. Jong en oud moeten hun drenkeling zo snel mogelijk uit zee halen en weer naar de kant brengen, waar ze de pop moeten beademen en hartmassage geven tot die aangeeft dat de reanimatie geslaagd is.

In de laatste individuele proef neemt acteur Maarten Goffin het op tegen Roland. “Vuur, dat kan vanalles zijn. Geen idee wat we zullen moeten doen.” Een proef vol adrenaline dus, want beide heren worden ontvangen op de brandweerschool in Oost-Vlaanderen waar de brandweerlieden hen inwijden in de do’s en don’ts van brand bestrijden. “Op de fire games komen de beste brandweermannen van België samen om hun krachten te meten. Jullie zullen enkele onderdelen van die fire games tot een goed einde moeten brengen.”, zegt Evi Hanssen.

Elke gewonnen proef staat gelijk aan een doelpunt voorsprong, wat heel goed van pas kan komen bij de finaleproef: moddervoetbal. Daar gaan de jeugd en de bompaz niet enkel op zoek naar de overwinning, maar ook naar enkele tanden…

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over