Grootmeester van de vijfsnarige banjo Tony Trischka (VS) is dit jaar headliner op het Rotterdam Bluegrass Festival. Hij komt speciaal voor dit optreden en een workshop naar het Pijnackerplein in Rotterdam-Noord

Hoewel zijn wortels stevig in de bluegrass traditie staan, wordt Tony Trischka ook wel de banjo-bevrijder genoemd. Hij vernieuwde het repertoire voor dit instrument door andere muziekstijlen te spelen. Zo ging hij terug naar de Afrikaanse roots van de banjo, speelde jazz, rock en zelfs klassieke muziek. Zijn fingerpicking techniek is zo fenomenaal dat sommigen vermoeden dat hij meer dan vijf vingers aan elke hand heeft. Of dat zo is kun je met eigen ogen en oren komen bewonderen. Alleen voor het Rotterdam Bluegrass Festival reist hij naar Europa om een optreden te geven waarin de mandoline virtuoos Mike Marshall als gast zal meespelen.

Banjo workshop van een topleraar
Niet alleen is Tony Trischka een gevierd muzikant, hij is ook een veelgevraagd banjo docent. Daar kunnen de bezoekers van het Rotterdam Bluegrass Festival ook van genieten. Hij verzorgt namelijk ook een speciale banjo workshop. De workshop biedt dus zowel (semi) professionals als amateurs de gelegenheid om eens les te krijgen van een van de allerbeste banjo leraren ter wereld.

Meer over Tony Trischka
Tony Trischka (1949, Syracuse, New York) werd in 1963 gegrepen door de banjo solo van Dave Guard in een nummer van The Kingston Trio. Binnen twee jaar begon hij al als professioneel muzikant bij bands en ontwikkelde daarnaast een solo-loopbaan. Hij speelde samen met grootheden als Earl Scruggs, Bill Evans, John Denver, Ramblin’ Jack Eliot, Béla Fleck (ooit zijn leerling), Tony Rice, Paul McCartney, the Dixie Chicks en acteur, komiek en muzikant Steve Martin. Zijn prijzenkast puilt uit van de nominaties en onderscheidingen. Ruim 45 jaar en 23 albums verder is hij nog steeds een inspiratie voor veel andere muzikanten, omdat hij als banjo innovator nieuwe muzikale mogelijkheden blijft onderzoeken. Hij liet het niet alleen bij het maken en produceren van muziek. Zijn online Tony Trischka School of Banjo, die onderdeel uitmaakt van the Academy of Bluegrass, zorgt voor een nieuwe generatie grensverleggende banjo-spelers.

Het Rotterdam Bluegrass Festival is een driedaags festival op het Pijnackerplein in Rotterdam-Noord, waar traditionele en innovatieve bluegrass muziek en aanverwante muziekstijlen samengaan met comics, kunst, design en een goede sfeer. Het festival is gratis, dus neem vooral de gehele familie, schoonfamilie, vrienden en kennissen mee!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Rotterdam Bluegrass Festival
Datum: 
22 - 24 juni 2018
Locatie: 
Pijnackerplein, Rotterdam

Reservatie:

Meer over