Een dampende stoofpot van Oost-Europese zigeunermuziek en Jamaicaanse ska, afgekruid met een rebelse spirit? Daarvoor is de wereld al tien jaar aan het juiste adres bij Antwerp Gipsy-Ska Orkestra. Die baanbrekende groep zet nu de puntjes op de i met Kilo Gipsyska. De titel van dat derde album, opvolger van Tuttilegal (2007) en I Lumia Mo Kher (2011), benadrukt de pioniersrol van deze muzikale globetrotters.

“De maat kilo geldt in het Romanes - de taal van de Romazigeuners - ook voor vloeistoffen, zoals in ‘een kilo cola’ of ‘een kilo gin-tonic’. Kilo Gipsyska staat dus voor ons eigen recept, onze eigen cocktail, en daar heel veel van”, verduidelijkt gitarist Mukti Gabriels. “Op dit album spelen we meer dan ooit echte gipsyska”, vult frontman Gregor Engelen aan. “We diepen ons eigen genre uit en hebben meer aandacht voor details. Dat maakt onze muziek gevarieerder en toegankelijker. Dat moet ook, want wij worden ouder maar ons publiek verjongt alsmaar.”

De gipsyska madness, rudeboy vibes en Romapassie op Kilo Gipsyska verraden zowel het respect voor de traditie als de zin voor avontuur die Antwerp Gipsy-Ska Orkestra aan de dag legt. Kilo Gipsyska bevat twee covers (de Grieks-Arabische folkclassic Misirlou en Zvonja, een traditional met wortels in Bosnië-Herzegovina) en acht originals. Die brengt het zestal ditmaal overwegend in het Engels. “Die stap moesten we zetten. Tot dusver zongen we vooral in het Romanes. Dat deden we met de grootste eerbied, maar in ons publiek beheersen slechts weinigen die taal. Daardoor gingen veel van de emoties verloren. Voortaan gaan meer mensen kunnen verstaan wat we zingen.”

Kilo Gipsyska is in studio Porino opgenomen, met drummer Roel Poriau (Think of One) als producer. De mix gebeurde door Markus Darius Ghoreishian (Shantel) in Babylon Central, Frankfurt. De plaat bevat bijdragen van Marko ‘King of the Balkan Brass’ Markovic, gipsygitarist Elvis Ametovski, toaster Clement ‘Nerlock’ Jahwed, percussionist Amel Serra Garcia (Zita Swoon Group), altsaxofonist Job Chajes (Amsterdam Klezmer Band) en zangeressen Iris Berardocco (Jacquelines) en Nel Ponsaers (Golden Glows). “Al die gasten voelden de groove in onze muziek en waren meteen mee.”

Op uitnodiging van de Europese Commissie mocht Antwerp Gipsy-Ska Orkestra in Brussel de uitreiking van de Award for Roma Integration 2014 opluisteren. Eerder trok de groep al een spoor van verschroeide podia door binnen- en buitenland. Ook Oost-Europa ging daarbij voor de bijl. De opwindende Antwerpse gipsyska weerklonk tot in Roemenië, Tsjechië, Hongarije (Sziget), Polen (voorprogramma van Peter Gabriel op het Life Festival in voormalig Auschwitz) en Rusland (Voice of Nomads Festival in Ulan-Ude, Siberië).

En of Antwerp Gipsy-Ska Orkestra school maakt! “Een groep uit Kosovo covert onze oudere platen. In Venezuela heeft een groep zich naar ons genoemd. In Armenië is een skagroep opgericht onder invloed van ons. En een Japanse platendealer heeft onlangs zestig elpees van ons gekocht”, stelt Gregor niet zonder trots vast.

Ondersteund door een videoclip bij de toekomstige radiohit Jolene - regie: Sam Verhaert - verschijnt Kilo Gipsyska in februari 2015, gevolgd door een releasetournee in België en Nederland.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Antwerp Gipsy-Ska Orkestra
Datum: 
21 februari 2015
Locatie: 
Trix, Antwerpen

Reservatie:

Meer over