Alexander De Croo, onze vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, kwam vandaag de jongerencast van Muerto een hart onder de riem steken n.a.v. hun recentste initiatief om een nummer op te nemen t.v.v. "Straatkinderen Medellin" in Colombia. De 28-koppige jongerencast van de musical Muerto is al ruim twee maanden bezig met de voorbereidingen op de repetities. De repetities met hoofdcast Eline De Munck, Bert Verbeke, Anne Mie Gils, Jan Schepens, Marleen van der Loo en Lander Depoortere gaan van start op 10 februari. Op 13 maart staat de première gepland in Theater Elckerlyc te Antwerpen. Het stuk vertelt het verhaal over het steeds toenemende fenomeen 'kindsoldaten’ en de strijd van een moeder om haar kinderen uit de klauwen van de dreigende FARC te houden. De jongerencast dook de studio in om het nummer ‘Ga met mij’ op te nemen ten voordele van 'Straatkinderen Medellin’.

Om dit verhaal op de juiste manier te vertellen gingen hoofdacteurs Eline De Munck en Bert Verbeke samen met de makers op inleefreis naar Bogota en Medellin. Zo kregen ze een duidelijk beeld hoe het leven er in de sloppenwijken aan toe gaat. Ook gingen ze op bezoek bij enkele organisaties die hulp bieden aan straatkinderen. James Cooke, regisseur van Muerto, licht toe: "Toen we de organisatie 'Straatkinderen Medellin’ bezochten was ik helemaal gecharmeerd door al de vrijwilligers die dag in dag uit alles op alles zetten om de jongeren van straat te houden, weg van het gevaar dat, jammer genoeg, achter elke hoek schuilgaat. Hoe ze met de weinige middelen een glimlach konden toveren op de kinderen hun gezicht.” De producenten Uitgezonderd. Theater! & Judas TheaterProducties toonden de beeldfragmenten van hun bezoek aan de jongerencast van Muerto, die de taak op zich krijgen om in de huid te kruipen van deze straatkinderen. "Toen de jongeren deze beelden te zien kregen waren ze er rotsvast van overtuigd dat zij iets konden betekenen voor hun leeftijdsgenoten in Colombia. Ze wilden dit verhaal in Vlaanderen brengen, zowel met de musical als door de organisatie ‘Straatkinderen Medellin’ te steunen.” vertelt Stefan Van Guysse van JTO, die de Vlaamse jongeren klaarstoomt voor de effectieve start van de repetities. Beide productiehuizen vonden dit een mooi initiatief en nemen daarom met de jongerencast het nummer 'Ga met mij' op ten voordele van 'Straatkinderen Medellin’.

Ook vicepremier De Croo kreeg de reportage vanmiddag te zien. Hij benadrukte hierbij hoe belangrijk het is om kinderen die uit die negatieve spiraal van drugs, misdaad, kindersoldaten en verwaarlozing willen geraken, te ondersteunen door hen via kleinschalige projecten zoals "straatkinderen Medellin" te bereiken en hen een zinvolle dagindeling met sport of cultuur aan te bieden. De single ga met mij zal te koop aangeboden worden vanaf 17 februari via Itunes aan de prijs van 1,29 euro. De winst gaat integraal naar dit goede doel. Voor meer info over dit goede doel: www.muerto.be

Muerto – brandend actueel

We volgen de strijd van een moeder tegen de grote, dreigende FARC. Een meeslepende, dynamische musical over straatratten in Bogotà, over moedige kindsoldaten in de jungle, over leven en overleven, over machtswellusteling en rebellenleider Raul in de onherbergzame wouden van Colombia, over de rijke Cataldo die van vreemde praktijken wordt verdacht en over Maria en haar kinderen. Een musical over de schrijnende situatie in Colombia.

Uitgezonderd.Theater! en Judas TheaterProducties slaan, met dit prestigieuze project, de handen in elkaar om zo meer aandacht te krijgen rond het steeds toenemende fenomeen ‘kindsoldaten’. Een musical waarin verdriet, hoop en humor worden gedragen door prachtige composities en opzwepende hits. Een absolute aanrader voor de hele familie. In 2013 werd deze musicalcreatie voor het eerst op de planken gezet. Hetzelfde creatieve team met regisseur James Cooke, schrijver Tijl Dauwe en componist Sam Verhoeven zet zijn schouders onder deze nieuwe versie.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: